Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 24. 10:37

Kritikus sebezhetőség az Adobe Acrobat Readerben

Újabb sebezhetőségre bukkant az a biztonsági szakértő, aki a múlt héten az Apple QuickTime-ban és a Windows Media Playerben talált sérülékenységet. Petro Petkov most azt állítja, hogy az Adobe Acrobat Readerben van súlyos biztonsági rés, amelyet kihasználva egy előre preparált PDF-állománnyal a támadók átvehetik az irányítást a gép felett.

[HWSW] Újabb sebezhetőségre bukkant az a biztonsági szakértő, aki a múlt héten az Apple QuickTime-ban és a Windows Media Playerben talált sérülékenységet. Petro Petkov most azt állítja, hogy az Adobe Acrobat Readerben van súlyos biztonsági rés, amelyet kihasználva egy előre preparált PDF-állománnyal a támadók átvehetik az irányítást a gép felett.

Ez a fájl akár egy weboldalon is helyet kaphat, így a bűnözőknek nincs más dolga, mint hogy egy e-maillel vagy másképp arra az oldalra irányítsák a felhasználókat, ahol az ártó szándékú fájlt tárolják. A QuickTime és a Windows Media Player sebezhetősége esetén Petkov még mintakódokat is közzétett a blogjában, az Acrobat Reader esetén azonban elzárkózott ettől azt állítva, hogy a probléma igazán súlyos és valószínűleg időbe telik majd a kijavítása, ezért nem szeretné hogy az információ rossz kezekbe kerüljön. Petkov ígérete szerint a mintakód akkor lesz elérhető, amikor az Adobe közzétette a javítást.

A szakértő szerint a sebezhetőség az Adobe Acrobat Reader legújabb, 8.1-es verziójában is jelen van és teljesen frissített Windows XP SP2 operációs rendszeren is kihasználható. A szoftvergyártó fejlesztői már kapcsolatba léptek Petkovval és vizsgálják a sebezhetőséget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról