Szerző: Bányai György

2007. szeptember 24. 12:30

Flottatelefonok egymás ellen: Nokia E50 és HP iPAQ 514 Voice Messenger

Jelen tesztünk alanyait gyártói leginkább vállalati flottatelefonnak szánták. A HP iPAQ 514 Voice Messenger és a Nokia E50 ismertetése során bizonyos előnyök és hátrányok a készülékek eltérő operációs rendszereinek sajátosságaiból is adódnak, így minimális mértékben ugyan, de ezek között is kell vonnunk némi párhuzamot. A Nokia E50 készülékben a Symbian Series 60 harmadik kiadása dolgozik, míg a HP iPAQ 514 Voice Messengerben a Windows Mobile 6-tal találkozhatunk.

[HWSW] Jelen tesztünk alanyait gyártói leginkább vállalati flottatelefonnak szánták. A HP iPAQ 514 Voice Messenger és a Nokia E50 ismertetése során bizonyos előnyök és hátrányok a készülékek eltérő operációs rendszereinek sajátosságaiból is adódnak, így minimális mértékben ugyan, de ezek között is kell vonnunk némi párhuzamot. A Nokia E50 készülékben a Symbian Series 60 harmadik kiadása dolgozik, míg a HP iPAQ 514 Voice Messengerben a Windows Mobile 6-tal találkozhatunk.

HP iPAQ 514 Voice Messenger

A HP iPAQ 514 Voice Messenger igazi üzleti készülék: a sötétszürke-fekete színkombináció öltönyös hatásúvá teszi. A külső jól megtervezett, ráadásul a választott műanyagok sem a recsegős-ropogós fajtából valók. A telefon a külsőt illetően harmonikusnak és egyben konzervatív elrendezésűnek nevezhető, ami illik a megcélzott közönséghez. A Voice Messenger a burkolat alatt egy lassúcska, 200 megahertzes Texas Instruments OMAP 850 processzort rejt, 64 megabájt memóriával karöltve, utóbbit microSD kártyával bővíthetünk, amennyiben sikerrel járunk a kártyahely gumitakarójának felhajtásakor, mert ezzel bizony meggyűlhet a bajunk, ha nem növesztettük meg a körmünket.

A kijelzőről szintén nem lehet szuperlatívuszokban beszélni, 176x220 képpontos felbontás négy éve még kiemelkedőnek számított a Motorola MPx200-ban, de ma a 240x320 pixeles átlaghoz képest ez a 39 ezer pixel kifejezetten gyengének értékelhető. Tudja ezt a gyártó is, aki a felbontásról nem is tesz említést a termék weboldalán, igaz, a rajta megjelenő 65 ezer színről és a 2 hüvelykes átlóról igen. A beépített kamera a kijelző minőségéhez igazodik: 1,3 megapixeles a felbontása, és használni csak akkor célszerű, ha tényleg nincs más fotóalkalmatosság a közelünkben.


HP iPAQ 514 Voice Messenger

A kapcsolattartás a négysávos GSM modulon kívül még vezeték nélküli hálózatok igénybevételével is történhet, ráadásul a szokottnál egyszerűbben. Amennyiben bekapcsolt Wi-Fi-vel sétálunk, az iPAQ automatikusan érzékeli a hálózatot és kapcsolódik is hozzá (amennyiben a hálózat védett, természetesen a kód ismeretében férhetünk csak hozzá). Sajnálatos módon, ha a szélessávú internetelérést boncolgatjuk, a sebességmaximum az EDGE kódolásban merül ki, amely ma már közel sem elégít ki minden igényt, ráadásul a Vodafone hazai álózatában az EDGE hiányában ez a ma már csigalassúnak számító GPRS-re redukálódik.

A telefon képes megjeleníteni az Office-alkalmazások fájljait, így Word-dokumentumokat, Excel-táblázatokat, valamint a PowerPoint-prezentációkat érdemes lehet magunkkal vinnünk. A Windows Mobile 6 emellett a személyes adatkezelő alkalmazások teljes skáláját felvonultatja, így a számológép, a határidőnapló, a névjegyzék, valamint a teendőlista -- éppúgy mint egy tenyérgép esetében -- is a rendelkezésünkre áll. A beépített böngésző remekül végzi a dolgát, bár nem a legsebesebben, de legalább megfelelően jeleníti meg a weboldalakat a spártai kijelzőn.

A készülék tele van bosszantó apróságokkal, amelyek egy része a hardvernek, a másik fele pedig az operációs rendszer gyengeségének tudható be. A billentyűzet -- bár a tervezők minden talpalattnyi helyet kihasználtak a kijelző alatt -- nem a legjobb elrendezésben várja az ujjakat. A háztető ikonnal ellátott "home" billentyű és a szimmetrikusan jobb oldalon helyet foglaló "vissza" gomb egy SMS, vagy egyéb szöveges tartalom bevitele közben könnyűszerrel nyomható meg véletlenül, nem várt hatást kiváltva. Az üzeneteknél maradva azonban megemlíthetünk egy nagyon hasznos funkciót: e-mailre akár szóban is válaszolhatunk, a felvett hanganyagot a készülék a válaszlevél mellékleteként is képes elküldeni.


A kártyahelyet takaró gumifedelet igen nehéz felhajtani

A Microsoft megvetette a lábát a mobiltelefonok világában is, láthatóan nem ez az elsődleges terület a cég életében. A szövegbevitel esetén igen bosszantó, hogy a kurzor a megnyomást követő pillanatokban még nem villog, ráadásul az utoljára beírt karaktertől még egyetlen képpont sem választja el. Ez igen zavaró például a "C" vagy a "P" betűk beírásakor. Szerencsére a 4,86x1,63x10,7 centiméteres, 102 grammos készülék 6 és fél órás beszélgetési idejével és 160 órányi készenléti idejével legalább nem lóg ki a nagy átlagból.

Jópont a töltésre is használható szabványos mini-USB csatlakozó, amelyhez kábelt szinte mindenhol találunk, így egy extra feltöltést egyszerűbben eszközölhetünk, mint egy olyan készülékkel, amelynek csatlakozója speciális. A VoIP-képes Voice Messenger a hétköznapi GSM-hálózaton bonyolított beszélgetések közben is remek hangminőségről tett tanúbizonyságot -- ez érvényes a mellékelt, a készülékhez 2,5 milliméteres jack-aljzaton keresztül kapcsolható headsetre is --, így akik számára ez elsődleges, számolhatnak vele és a hiányosságok, illetve gyengeségek ismeretében 65 ezer forintért akár haza is vihetik.

Nokia E50

A Nokia E50 a külső megjelenést illetően átgondolt formatervvel szerezhet híveket. A burkolat anyaga fém és műanyag, igen elegáns hatást kölcsönözve a terméknek. A HP iPAQ 514 Voice Messengerhez hasonlóan sajnos ebben a készülékben sem találunk 3G adatátviteli lehetőséget, de ami a HP-val szemben még háttérbe is szorítja, az a Wi-Fi hiánya. A mobil technikai jellemzői közül megemlítendő a Texas Instruments OMAP 1710, 220 megahertzen üzemelő processzora, valamint a 70 megabájt beépített memória, melyet microSD kártyával tovább bővíthetünk: a bővítőhely az akkumulátorfedél levétele után (az akkumulátort nem kell kivenni) hozzáférhetővé válik.


Nokia E50

A Symbian OS 9.1 Series 60 harmadik kiadása kiforrott operációs rendszer, remekül fogja össze a gyárilag előre, illetve az általunk utólag telepített alkalmazásokat. A gyáriak között tallózva az Office alkalmazások, tehát az Excel táblázatok és a Word dokumentumok, vagy akár PowerPoint prezentációk megnyitása is megvalósítható, továbbá PDF-állományok is megtekinthetők a 240x320 képpontos, 262 ezer képpontos kijelzőn. Az E50-es üzenetkezelése is igen jónak mondható: gond nélkül konfigurálható, és a POP3, IMAP4, valamint SMTP protokollok ismeretén túl még a BlackBerry Connectet is támogatja.

A 113x43,5x15,5 milliméteres befoglaló méretű, 104 grammos készülék beszélgetés közben tapasztalt kissé fémes stílusú hangminősége minőségben elmaradt a HP esetében tapasztaltaktól, ahol inkább melegebb, barátságosabb emberibb leképezéssel találtuk szembe magunkat. Ráadásul magasabb hangerőn még be is torzít a Nokia beépített hangszórója.

Az internet böngészése során HTML és XHTML kódolású oldalakat egyaránt látogathatunk, ami kiegészít a 3GPP és a RealMedia állományok letöltésének és megjelenítésének képessége. A böngésző tartalmazza a MiniMap lehetőséget, így a gyors lapozáskor a képernyő jobb felső negyedében az épp látogatott oldal kicsinyített, nagyobb része is megjelenésre kerül. Ezt egészíti ki a vissza gomb megnyomására előtűnő, korábban lekattintott oldalak közötti lapozási lehetőség.


Az E50 akkumulátorának kivétele nélkül férhetünk a bővítőkártyához

Az E50 érdekes pluszfunkciókkal is megörvendezteti tulajdonosát. Ezek között elismerésre méltó, hogy híváskor beállítható a hívó nevének bemondása, ami ráadásul megfelelő magyarsággal történik. Egy esetlegesen elmulasztott hívást, vagy egy időközben beérkezett SMS-t a készülék a kék háttérvilágítással ellátott billentyűzet navigálógombja körüli területen zöld villogással jelzi. Az E50 ára kedvező, a szolgáltatók akciós ajánlatainak igénybevételekor akár 9900 forintért is megkaphatjuk a kártyafüggetlenül 42 ezer forintért megvásárolható készüléket.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról