Szerző: Bányai György

2007. szeptember 5. 16:04

Csendes képek: utólagos zajszűrés szoftveresen

Az ősz közeledtével nincsenek jó helyzetben a fotósok, hiszen a nyári nap sugara egyre kevésbé képes a jó minőségű fotóhoz szükséges fényt biztosítani. Kedvezőtlen fényviszonyok közepette éles képet a blende nyitása mellett az ISO érzékenység emelésével valósíthatunk meg, amelynek következménye, hogy drasztikusan emelkedik a kép zajszintje. Szerencsére van megoldás, számos szoftvercég kínál zajcsökkentő programot, amelyek között ingyenes változatokat is találhatunk.

[HWSW] Az ősz közeledtével nincsenek jó helyzetben a fotósok, hiszen a nyári nap sugara egyre kevésbé képes a jó minőségű fotóhoz szükséges fényt biztosítani. Kedvezőtlen fényviszonyok közepette éles képet a blende nyitása mellett az ISO érzékenység emelésével valósíthatunk meg, amelynek következménye, hogy drasztikusan emelkedik a kép zajszintje. Szerencsére van megoldás, számos szoftvercég kínál zajcsökkentő programot, amelyek között ingyenes változatokat is találhatunk.

Az ok

A digitális fényképezőgéppel készült kép magas zajszintjének csak az egyik oka a parányi képérzékelőre zsúfolt sokmillió képpont. A másik a fény hiánya, amelyet a fotós az ősz közeledtével bizony megérez. A nyári napsütés már a múlté, helyébe a borús, felhős és mint ahogy épp a cikk írásakor is, akár esős napok is lépnek. Ha elmosódástól mentes, éles képeket szeretnénk készíteni a kedvezőtlen fotózási körülmények között is, két lehetőség áll a rendelkezésünkre, amelyeket együttesen is alkalmazhatunk. Az első a rekesz nyitása, amelynek hatására nő a képérzékelőre eső fény mennyisége, viszont alacsanyabb lehet a záridő, vagy az ISO érzékenység emelése. Előbbire a teljesen automata gépek esetében nincs ráhatásunk, utóbbi viszont tetemes zajszint emelkedéssel jár együtt.

Az optikai képstabilizátorok ugyan csökkentik a rázkódást, ezáltal éles képek készíthetők a zordabb körülmények között is, de jótékony hatása mozgó téma esetén nem használható, mert adott záridő alatt a mozgásban lévő személy, vagy tárgy által megtett távolság nem függ attól, hogy optikánk stabilizált, avagy sem. Az elkészült zajos képekről azonban ne mondjunk le, mert létezik megoldás. Az interneten barangolva számtalan zajcsökkentő segédprogramot találhatunk, amelyek képesek a képzajt szoftveres utómunkálattal minimalizálni, bár semmi nincs ingyen: a kép nem csak a zajmennyiség nagy részétől szabadul meg, de sajnos veszít részletgazdagságából is.


A Noise Ninja egy az ismertebb zajcsökkentők közül

Szoftveres megoldás

Az interneten legalább 22 különféle programot találunk, amelyek közül kiemelhetjük a három legismertebbet, a Noiseware, a Noise Ninja, valamint a Neat Image alkalmazásokat. Ezek használata, ha megelégszünk az alapbeállítások által kínált eredménnyel, szinte gyerekjáték: betöltjük a képet, rákattintunk a start gombra, majd elmentjük a kész végeredményt. Mindhárom program esetében szabad kezet kapunk a zajtalanítás finomhangolására, amely a legjobb elérhető végeredményért sok próbálgatást és gyakorlatot kíván.


A Noiseware tipikus képernyője

Lássunk neki

Az Imagenomic NoiseWare alkalmazása önálló programként vagy Photoshop pluginként egyaránt megvásárolható, sőt ingyenes (Community Edition) változatban is letölthető, ezért ezen mutatjuk be a zajcsökkentés lehetőségeit. A Community Edition változat nem ad teljes szabadságot, mert bár a fényesség és a színek tekintetében külön állíthatjuk az értékeket a zaj csökkentésénél és a zajszint meghatározásánál egyaránt, a mélyebb beállításokhoz tartozó csúszkák nem elérhetőek. Ezek kívül az automatizált feladatvégrehajtás sem megvalósítható, tehát nem végeztethetjük el a zajszűrést egy könyvtár összes fájlján egyszerre, hanem mindegyiket egyesével kell feldolgoznunk. Ha ezekre szükségünk van, akkor a fizetős változatok felé kell fordulnunk.

A Noiseware a zajszűrés után lehetőséget ad arra, hogy a képet összehasonlítsuk a kezdeti állapottal, mert az egér bal gombjának megnyomásakor a munkaterületen az eredeti kép látszik a végeredmény helyett. Az alapbeállítások a legszélesebb körben alkalmazható módon lettek meghatározva (tájkép, portré, éjszakai portré, filmszemcsés), amelyektől sok esetben célszerű eltérnünk. Tehetjük ezt akkor is, ha a kompakt kameránk processzora a parányi CCD érzékelő miatt már mindenképp szűri a zajt. Talán a szemnek akkor a legkellemesebb a végeredmény, ha a fényességhez tartozó értékeket kevésbé, viszont ezt ellensúlyozandó a színzajt erősebb mértékben szűrjük. Ennek magyarázata, az, hogy a szemcsés kép kevésbé tűnik gyenge minőségűnek, mint az olyan fotó, amelynek egyszínű területe jól kivehető vörös, kék, és zöld képpontokból áll össze a háttér színével egyező színű képpontok helyett.


Balra az eredeti, jobbra a zajszűrt képrészlet látható

A fenti képen jó látható, hogy megfelelő beállítások esetén olyan eredményt kaphatunk, amely a lehető legnagyobb mértékben mentes a képzajtól, miközben alig veszít a részletekből. Természetesen el lehet térni az optimális beállítástól is, de a túlzó zajszűrés általi részletvesztés miatt a kép mosott, rajzszerű lesz, amelyre csak akkor jó ránézni, ha ezzel a túlzással kifejezetten ezt a hatást kívántuk elérni. A zajszűrt képet csak kismértékben élesítsük, ha ennek szükségét érezzük.


Nehezen kivehető, hogy a képen egy pamutkardigán részlete látható

Teljes változat több fejlesztőtől is

Az ingyenes Community változat letöltése mellett az Imagenomic weboldalán a 30 dolláros Standard, valamint az 50 dolláros Professional változatot is megvásárolhatjuk. A hasonló képességekkel rendelkező Noise Ninja teljes változatáért 80 dollárt kérnek, de kipróbálható változat a PictureCode-tól is letölthető. A NeatImage 75 dollár, és hasonló képességekkel rendelkezik. Bármely változatot is telepítjük a gépünkre, nagy hasznát fogjuk venni, főleg a hűvös, borús idő beköszöntekor.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról