Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 6. 09:16

Webes táblázatkezelőt mutatott be a Google

A Writely webes szövegszerkesztő márciusi megvásárlása után a Google most ismét a Microsoftot riogatja, ugyanis a mai napon kívánja elindítani a Google Spreadsheet online táblázatkezelőt, amely az Excel vetélytársa lehet. Az alkalmazásba importálhatók a Microsoft .XLS állományai is, így akár Excelben létrehozott dokumentumok is szerkeszthetők a Google Spreadsheet segítségével, amely támogatja a CSV fájlokat is.

[HWSW] A Writely webes szövegszerkesztő márciusi megvásárlása után a Google most ismét a Microsoftot riogatja, ugyanis a mai napon kívánja elindítani a Google Spreadsheet online táblázatkezelőt, amely az Excel vetélytársa lehet. Az alkalmazásba importálhatók a Microsoft .XLS állományai is, így akár Excelben létrehozott dokumentumok is szerkeszthetők a Google Spreadsheet segítségével, amely támogatja a CSV fájlokat is.

Mivel a Google Spreadsheet teljesen online, a szerkesztett, eltárolt dokumentumokat a felhasználók megoszthatják egymással, vagy akár együtt is szerkeszthetik azokat. Lehetőség van arra is, hogy egy táblázatot egyszerre többen szerkesszenek, miközben egy másik ablakban üzeneteket válthatnak egymással, így a Google Spreadsheet alapvető csoportmunka-funkciókat is kínál.

A webes táblázatkezelő azonban funkcionalitását tekintve egyelőre bőven elmarad a Microsoft Exceltől, például hiányzik belőle a diagram-rajzolás, vagy a drag-and-drop. A Google Spreadsheet használatához egy várólistára kell feliratkozni, a szolgáltatás ugyanis egyelőre csak korlátozott számú felhasználó részére érhető el, akik egyenként legfeljebb 50 táblázatot tárolhatnak.

a címlapról