:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 27. 09:38

Megérkeztek az Intel új Xeonjai

Tegnap végre hivatalosan is útjára indulhatott az Intel legújabb szerverprocesszora, a vadonatúj Core mikroarchitektúrára épülő, korábban Woodcrest néven emlegetett Xeon 5100. A hazai premierre a Hungaroringen került sor, ahol a régióból összesereglett újságírók, ügyfelek és partnerek előtt mutatkozhatott be az új Xeon.

[HWSW] Tegnap végre hivatalosan is útjára indulhatott az Intel legújabb szerverprocesszora, a vadonatúj Core mikroarchitektúrára épülő, korábban Woodcrest néven emlegetett Xeon 5100. A hazai premierre a Hungaroringen került sor, ahol a régióból összesereglett újságírók, ügyfelek és partnerek előtt mutatkozhatott be az új Xeon.

Új király a teljesítmény és fogyasztás terén

Az új Xeonok egyetlen, 65 nanométeres csíkszélességgel gyártott szilíciumlapkára integrálva tartalmazzák a két magot, amelyek 4 megabájt másodszintű gyorsítótáron osztoznak. A osztott kiképzés a gyorsítótár kiegyensúlyozottabb, hatékonyabb kihasználását eredményezi, valamint mentesíti a két magot összekötő logikát (arbiter) az adatkoherencia forgalmától. Két Woodcrest chipet egy tokba csomagolva születik meg majd később az Intel négymagos Xeonja, a jövőre ígért Clovertown.

TDP vs. TDP
Bár netszerte feltétel nélkül hasonlítgatják össze az Intel és az AMD által megadott TDP-adatokat, amely a chipek által leadott hőfejlődést hivatott jellemezni, valójában a két gyártó metodikája között tetemes rés tátong. Az egyszerűség kedvéért kezdjük az AMD-vel: az Opteron, Athlon, Turion és Sempron chipek TDP-adatai elektronikai maximumot takarnak, azaz a maximálisan felvett feszültség és áramerősség szorzata.

Az Intel ezzel szemben empirikus módon, az egy vagy több kód futtatása során keletkező hő alapján sorolja be chipjeit. Ezek a kódok szélsőségesen magas tranzisztoraktivitást eredményeznek a chipben, így a keletkező fogyasztás és hőfejldőés is egyfajta felső plafont képez. A legtöbb valódi alkalmazás ennél lényegesen kevesebb aktivitást eredményez, ugyanakkor az Intel nem garantálja, nem garantálhatja 100 százalék bizonyossággal, hogy nem fog olyan valódi, produktív kód használatba kerülni, amely tartósan nem képes az így meghatározott TDP fölé vinni egy chipet. Az ún. "energiavírusok" (pl. CPU Burn) ugyanakkor nem tartoznak a chipek besorolása során figyelembe vett kódok közé. Végeredményben ha ugyanazt a (fizikailag ugyanazt, nem csak ugyanolyat) chipet odaadnánk a két gyártónak, más TDP-be sorolnák azokat: az Intel alacsonyabb, az AMD magasabb számot (watt) adna meg.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a TDP-ket egyik gyártó sem chipenként, hanem termékvonalakra határozza meg, így egyfajta keretnek tekinthető. A gyártási eljárás varianciája miatt és az aktuális piaci kereslet függvényében adott TDP-keretbe tartozó chipek között is kimutatható (akár több mint 10 százalékos) különbség található a fogyasztás és hőfejlődés terén. Éppen ezen és korábbiak miatt érdemes valós alkalmazás futtatása során mért rendszerfogyasztásokat össszehasonlítani, ha az energiahatékonyság vagy minél alacsonyabb teljesítményfelvétel szempontot képez.
A Xeon 5100 kapcsán az Intel elsősorban a korábbi Xeon-változatokhoz, no meg a legújabb Opteronokhoz viszonyított teljesítményelőnyt, illetve az alacsonyabb fogyasztást igyekezett kihangsúlyozni. A világ legnagyobb chipgyártójának szerverprocesszorai korábban a számítási teljesítmény és fogyasztás, illetve hőtermelés területén is elmaradtak az AMD hasonló kategóriás lapkáitól, most azonban fordult a kocka, az Intel mindkét téren átvette a vezető szerepet és ez a helyzet valószínűleg hosszú időre is marad.

Május végén az Intel már publikálta a Woodcrest egyes teszteredményeit, egyes benchmarkokban a Xeon 5100-as sorozat tagjaira épülő kiszolgálók bizonyos esetekben közel 60 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújottak a korábbi kétmagos Xeonoknál és hasonló arányban múlták felül az AMD legújabb Opteronjait. A korábbi leggyorsabb Xeonok 135 wattos és a jelenlegi legfürgébb Opteronok 95 wattos hőtermelési (TDP-) értékével szemben a Woodcrest-magos Xeonok közül a 3 GHz-es változat hőtermelése csupán 80 Watt, az alacsonyabb órajelű kiviteleké 65 Watt.

A kétprocesszoros szerverekbe szánt Woodcrest-magos Xeonok jelenleg hat kivitelben érhetők el, 1,6 és 3 GHz közötti órajeleken. A legolcsóbb, 1,6 és 1,86 GHz-es változatok még 1066 MHz-es front side buszt használnak, a felsőbb kategóriás termékek azonban már 1333 MHz-es front side busszal működnek. A Xeon 5100-as sorozatba tartozó processzorok mindegyike 65 nanométeres csíkszélességgel készül és 4 megabájt megosztott másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. Az Intel ígérete szerint szeptemberben egy hetedik, alacsony feszültségű változattal bővül majd a kínálat, a 2,33 GHz-es Xeon 5148 mindössze 40 Wattot fogyaszt.

Marad a Bensley platform

Az új processzorok a nemrég bejelentett Bensley kódnevű platformba illeszkednek, amely a vállalat szerint még jó ideig a kétprocesszoros Xeon-rendszerek alapjául szolgálhat. A két Xeont (összesen négy magot) támogató platform mindkét foglalathoz külön buszt rendel, amelyek ráadásul a korábbi 800 helyett már 1066 vagy 1333 MHz-en futnak, így a magok duplázásával nem hogy csökkent, hanem még nőtt is a magonkénti sávszélesség, akár másodpercenként 5,3 gigabájtra.

A Bensley fontos újdonsága még a Fully-Buffered DIMM (FB-DIMM) memóriák támogatása. Az FB-DIMM átmeneti gyorsítótárakat alkalmaz a memóriamodulokon, hasonló elvet követve, mint a processzorokban vagy a merevelemezekben megtalálható cache-ek. Az FB-DIMM memóriarendszer lényegesen jobb teljesítmény-karakterisztikával rendelkezik a hagyományos DDR2-höz képest, azonban egyelőre az alacsonyabb sávszélességigényű tartományokban a DDR2-nél rosszabb késleltetéssel bír, valamint a többet fogyaszt és több hőt is termel annál. A négycsatornás FB-DIMM-et alkalmazó Bensley már 64 gigabájt memóriát támogat, ami négyszerese az eddigi legtöbb kétutas Xeon-rendszerének.

A Xeon 5100-as sorozat

Modell Órajel Front side bus L2 cache Fogyasztás
(TDP)
Intel SpeedStep
5160 3 GHz 1333 MHz 4 MByte 80 Watt van
5150 2,66 GHz 1333 MHz 4 MByte 65 Watt van
5148 2,33 GHz 1333 MHz 4 MByte 40 Watt van
5140 2,33 GHz 1333 MHz 4 MByte 65 Watt van
5130 2 GHz 1333 MHz 4 MByte 65 Watt nincs
5120 1,86 GHz 1066 MHz 4 MByte 65 Watt nincs
5110 1,66 GHz 1066 MHz 4 MByte 65 Watt nincs

A legnagyobb szervergyártók természetesen kivétel nélkül támogatni fogják az új Xeonokat, az Intel bejelentése szerint több mint 150 különféle gyártó 200-nál is több terméket dob majd piacra, amelyek egy része már rendelhető is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.