Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 22. 15:28

Új vezető a Novell élén

Ron Hovsepian
Ron Hovsepian
[HWSW] Távozik a Novell elnök-vezérigazgatója és pénzügyi igazgatója, miután az igazgatótanács úgy találta, hogy a vállalatnak új vezetésre van szüksége stratégiájának hatékonyabb végrehajtásához és pénzügyi eredményeinek jelentős javításához. Jack Messman elnök-vezérigazgató helyét a mai nappal Ron Hovsepian elnök és operatív igazgató veszi át, Joseph Tibbets pénzügyi vezető pozícióját pedig átmenetileg Dana Russel kontroller tölti be.

Új szemlélet kell

"Az igazgatótanács úgy határozott hogy vezetőváltásra van szükség a stratégiánk jobb végrehajtásához [...]. Ron a legjobb választás a cég vezetésére" -- mondta Thomas G. Plaskett, aki átmenetileg az igazgatótanács elnökévé vált, miután Messmant ettől a pozíciójától is megfosztották. A 66 éves Messman októberig, a Novell pénzügyi évének végéig még az igazgatótanács tagja marad.

Messman 1999-ben lett a Novell vezetője, amikor az általa vezetett Cambridge Technology Partners egy felvásárlás révén a Novell tulajdonába került. A vállalat most kiadott közleményben méltatja Messman tevékenységét, a Novell az ő irányítása alatt vásárolta fel a SUSE Linuxot és fordult erőteljesen a nyílt forrású megoldások felé, a megalapozva ezzel jövőjét. A válás fagyos körülményeire ugyanakkor jellemző, hogy sem Messman, sem Tibbets nem kívánta kommentálni a távozásának hírét, még csak köszönetet sem mondtak korábbi munkaadójuknak.

Érdekesség, hogy Kirk Materne, a Banc of America Securities elemzője már egy június közepén rendezett elemzői konferencián felvetette a vezetőváltás szükségességét és azt javasolta a Novellnek, nevezzék ki Hovsepiant elnök-vezérigazgatóvá. Materne szerint a Novell jelenlegi helyzetében egy kereskedelmi háttérrel rendelkező szakemberre kellene bízni a cég irányítását, Hovsepian pedig éppen ilyen, ellentétben Messmannal, aki vegyészmérnök végzettségű.

Fagyos körülmények között, de a tőzsde által üdvözölve

A Novell tavaly ősszel kezdett nagyszabású átszervezésbe, amelynek keretében elbúcsúzott 600 alkalmazottjától és eladta 400 főt alkalmazó Celerant nevű tanácsadó részlegét, így az 5800 fős állomány közel ötödével csökkent. Az átszervezés célja az volt, hogy a Novell a legfontosabb növekedési területeire koncentrálhasson: a Linuxra és a nyílt forráskódra, a személyazonosság-kezelésre, valamint az informatikai eszközgazdálkodásra. A leépítések elsősorban a leszállóágban levő NetWare fejlesztésével foglalkozó részleget érintették.

A vállalat legutóbbi negyedévében 287 millió dollár bevétel mellett 3 millió dollár, azaz részvényenként 1 centes nyereséget könyvelhetett el, míg egy évvel korábban 297 millió dollár forgalomról és 16 milliós veszteségről számolt be. A befektetőket ugyanakkor elkeserítette, hogy a cég a jelenleg is tartó harmadik negyedévre csupán 239-247 millió dolláros bevételt jelzett előre a nyereségküszöb elérése mellett.

A Novell-papírok árfolyama az idén már 34 százalékot esett, a vezetők kiebrudalásáról szóló hírt azonban pozitívan fogadta a tőzsde, a New York-i börze megnyitása előtti kereskedésben a cég papírjainak értéke máris 6 százalékot erősödött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

10

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.