Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Socket AM2: Athlonok új köntösben

Miklós Tamás, 2006. június 26. 08:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A korán jött kánikulát és az Intel-féle nagy nyári termékbejelentéseket megelőzve, az AMD május végén piacra dobta AM2 foglalatba illeszkedő Athlon és Sempron processzorait. Cikkünkben az új processzorok által nyújtott kevéske újdonság közül a legfontosabbat, a DDR2 szabványú memória modulok kezelését vettük górcső alá.

hirdetés
Már 2003 őszén, az AMD Athlon 64 és Athlon 64 FX CPU-k bejelentésekor látszódott, hogy az első 64 bites, asztali gépekbe szánt processzorok életciklusuk során legalább 3 féle foglalatot fognak "elfogyasztani". A kezdetben 754 és 940 tűs CPU foglalatok helyét hamar átvette a Socket 754 - Socket 939 páros, és a jelölésbeli különbségek viszonylag hamar rögzültek is a vásárlók tudatában: a 754 tűs AMD processzorok integrált memóriavezérlője egy DDR400 memóriacsatornát, míg a 939 tűs verzióé kettőt kezel.

A piaci igények aztán fokozatosan úgy alakították át a gyártó termékpalettáját, hogy az idei év elejére a foglalatok meghatározták az azokba illeszkedő processzorok piaci elhelyezkedését is. Azaz, az olcsó Sempronok Socket 754, a drágább és egyben nagyobb teljesítményű Athlonok pedig Socket 939 foglalatba illeszkedtek.

A Sempron és Athlon családba tartozó processzorok egyik nagy előnyének mindig is az alacsony késleltetésű, integrált memóriavezérlőt tartották. Ez azonban az idei évre kerékkötőjévé vált a fejlődésnek, hiszen a 3 éve tervezett, maximálisan DDR400 memóriát támogató vezérlő felett időközben eljárt az idő. Tavaly megjelentek az első kétmagos Athlon 64 X2 CPU-k is, melyekben a két processzormag osztozni kénytelen az egyetlen memóriavezérlőn -- így téve egy csapásra szűkössé a kétcsatornás DDR400 memóriák által nyújtott, és nemrég még kényelmesen elegendőnek tartott 6,4 GB/másodperces sávszélességet.

Mindezek mellett az egyre sikeresebb, egyre több processzort értékesítő AMD-nek szembe kellett néznie a konkurens Intel által teljes mellszélességgel támogatott DDR2 szabványú memóriák térnyerésével is. Noha a DDR2 memóriák kedvezőtlenebb késleltetéssel működnek, és jóval magasabb órajelük ellenére az első generációs DDR memóriákkal összevetve nem feltétlenül nyújtanak érezhetően nagyobb teljesítményt; marketing és reklámpolitikai szempontból azonban fontos, hogy már a DDR memóriák második generációjába tartoznak, és adatsebességük alapján akár 800 MHz-es sebességre is képesek. A potenciális vásárlók meggyőzésére pedig a klasszikus megoldás ezúttal is működik, azaz az egyszeri vásárló a DDR2-800 memóriát, vagy az ilyen memóriával szerelt számítógépet szívesebben emeli le a polcról, mint egy "DDR400" jelölésű terméket.

Fogalmazhatunk tehát úgy, hogy az AMD legfőképpen a piacnak engedelmeskedve és kevésbé technológiai indíttatásból vezérelve 1 hónapja megújította a Sempron és Athlon processzorcsaládját, egyszerre migrálva mindkét terméket egy új foglalatba, ami a Socket AM2 nevet kapta. Az AM2 foglalat a Socket 939-et hivatott leváltani, és bár 940 tűs, nem kompatibilis az Opteronok által használt Socket 940-nel. Az AM2 az AMD új asztali platformja, amelybe jó ideig az összes asztali AMD processzor belemegy majd, beleértve a Sempronokat, egy- és kétmagos Athlonokat, valamint az Athlon FX csúcsmodelleket. A vállalat tervei szerint az AM2 fogja kiszolgálni a nem is olyan távoli jövőben érkező, K8L kódnevű négymagos AMD processzorokat is, így hosszú távon lehet rá építeni.

A bejelentett új termékek közül a kétmagos Athlon 64 X2 és Athlon 64 FX processzorok közös jellemzője, hogy kétcsatornás DDR2-800, DDR2-667 vagy DDR2-533 szabványú memóriát támogatnak. Az új, AM2 foglalatos CPU-k közül cikkünkben a 2,6 GHz-es órajelű Athlon 64 X2 5000+ és a 2,0 GHz-en üzemelő Athlon 64 X2 3800+ került tesztelésre.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.