Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 19. 10:41

Igent mondott a Micronnak a Lexar Media

A memóriakártyáiról ismert Lexar Media részvényesei áldásukat adták a Micron felvásárlási ajánlatára, miután a félvezetőgyártó ráígért korábbi ajánlatára. Márciusban a Micron még egy 866 millió dolláros részvénycserét javasolt, amelyet a Lexar részvényesei elutasítottak, a mostani, 939 milliós ajánlatra azonban már rábólintottak. Az ügylet a cégek várakozásai szerint hamarosan lezárulhat.

[HWSW] A memóriakártyáiról ismert Lexar Media részvényesei áldásukat adták a Micron felvásárlási ajánlatára, miután a félvezetőgyártó ráígért korábbi ajánlatára. Márciusban a Micron még egy 866 millió dolláros részvénycserét javasolt, amelyet a Lexar részvényesei elutasítottak, a mostani, 939 milliós ajánlatra azonban már rábólintottak. Az ügylet a cégek várakozásai szerint hamarosan lezárulhat.

Az akvizíció révén a Micron teljes vertikumot hoz létre a NAND-alapú flash memóriákra alapozva, beleértve a chipgyártást, az eszközök tervezését és gyártását, valamint azok értékesítését a fogyasztók és vállalatok számára. A vállalat célja, hogy egyre inkább függetlenítse magát a volatilis DRAM-piactól, amelyen az erőteljes verseny miatt óriási az árnyomás. A Micron éppen ezért kezdett flash memóriachipek gyártásába és nemrégiben az Intellel közösen egy vegyesvállalatot is létrehozott NAND chipek gyártására.

A NAND típusú memóriák leginkább a digitális kamerák és MP3-lejátszók terjedésével váltak rendkívül népszerűvé, de az okostelefonokba is ilyet építenek a felhasználói programok, adatok, zenék, képek tárolására. A NAND chipek elsősorban írási sebességben jeleskednek, és azonos kapacitás esetén lényegesen olcsóbbak a NOR memóriáknál. A NOR memóriachipekkel nagy olvasási sebesség érhető el, ezek a chipek elsősorban mobiltelefonokban terjedtek el. Az Intel jelenleg a NOR-típusú flash memóriák legnagyobb gyártója, míg a NAND-piacot a Samsung vezeti toronymagasan.

a címlapról