Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 26. 09:26

Az OpenDocumentre szavazott a belga kormány

2008 szeptemberétől a belgiumi kormányzat kommunikációjában az OpenDocument lesz a megkövetelt fájlformátum, amennyiben a Miniszterek Tanácsa elfogadja az erről szóló ajánlást.

[HWSW] 2008 szeptemberétől a belgiumi kormányzat kommunikációjában az OpenDocument lesz a megkövetelt fájlformátum, amennyiben a Miniszterek Tanácsa elfogadja az erről szóló ajánlást.

Szállítótól független

"A lakosok és a kormányzat, illetve a vállalatok és a kormányzat közötti kommunikációban egyre nagyobb a szerepe az e-mailnek és az elektronikus dokumentumoknak. Nehogy egyetlen gyártótól függővé váljuk, a nyílt szabványok mellett kötelezzük el magunkat" -- mondta Peter Strickx, a belga kormány informatikai szabványokért felelős vezetője. 2008-tól a belga hivataloknak az állampolgárokkal és vállalatokkal való kommunikációjában OpenDocument-állományokat kell használniuk, mindazonáltal belső használatra továbbra is engedélyezve lesznek egyéb formátumok.

Az OpenDocument támogatói kiemelik, hogy a formátum teljesen nyílt, akárki készíthet vele kompatibilis alkalmazásokat, így azok a cégek és szervezetek, amelyek ilyen formátumban tárolják dokumentumaikat, később sem lesznek hozzáláncolva egyetlen szállítóhoz sem. Éppen ezért a monopóliumokkal szemben rendkívül szigorú Európai Unió például az OpenDocumentet javasolja, mint az információcsere, a publikus dokumentumok szabványát.

Most Microsoft Office-t használnak

Érdekesség, hogy a belga kormányzatban jelenleg Microsoft Office-t használnak, amelynek új, 2007-es változata nem fogja támogatni az OpenDocumentet és Strickx nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy egy másik irodai szoftvercsomagot, például a StarOffice-t vagy az OpenOffice-t vezetnék-e be a hivataloknál. Elmondása szerint jelenleg vizsgálják a nyílt szabványokon alapuló dokumentumformátumra való áttérés lehetséges hatásait.

A hírek szerint korábban az OpenDocument Format (ODF) és a Microsoft-féle OpenXML is szerepelt az ajánlásban, a végső verzióba azonban már csak az OpenDocument került bele. Strickx szerint ennek oka az, hogy egyelőre nem létezik olyan szoftver, amely támogatná az OpenXML-t, az első ilyen minden bizonnyal a jövő januárban érkező Office 2007 lehet. A belga kormányzat mindazonáltal nem zárkózik el az Open XML használatától sem, amennyiben lesznek támogató termékek és a szabványt az ISO is jóváhagyja.

Amint arról beszámoltunk, az International Organization for Standardization (ISO) és az International Electrotechnical Commission (IEC) tagjai májusban egyhangúan elfogadták szabványként az OpenDocument fájlformátumot, de a Microsoft is szabványosítani szeretné saját, Open XML formátumát, bár egyelőre nem tudni, erre mikor kerülhet sor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról