Szerző: Ady Krisztián

2006. június 19. 13:40

Akár 30-40 országos digitális tévécsatorna is indulhat hazánkban

A kedvezőtlen politikai előjelek ellenére a várakozásokat felülmúló sikert könyvelhet el hazánk az elmúlt hét végén Genfben, az RRC06 nemzetközi frekvenciaelosztó értekezleten aláírt egyezmény kapcsán -- jelentette be ma a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke, Pataki Dániel.

[HWSW] A kedvezőtlen politikai előjelek ellenére a várakozásokat felülmúló sikert könyvelhet el hazánk az elmúlt hét végén Genfben, az RRC06 nemzetközi frekvenciaelosztó értekezleten aláírt egyezmény kapcsán -- jelentette be ma a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke, Pataki Dániel.

Fejlettebb technológiával akár többet is lehet

A többéves előkészítést követően, 101 ország részvételével egy hónapig tartó Körzeti Rádiótávközlési Értekezleten Magyarországot az NHH, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), valamint a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal (KFGH) szakemberei képviselték. A június 16-án, Genfben befejeződött konferencián a részt vevő országok ismét több évtizedre szóló frekvenciafelhasználási lehetőséget kaptak. Hazánk összességében 8 televíziós és 3 rádiós ún. multiplex (több adást tartalmazó csomag) létrehozására elegendő frekvenciát kapott, ez a legoptimistább várakozásoknak felelt meg.

Figyelembe véve, hogy egy-egy ilyen multiplexben a jelenleg leginkább elterjedt MPEG-2 tömörítési eljárással akár 4-5 tévéműsor, illetve 6-8 rádióadás sugározható, a Genfben megszerzett kapacitás 30-40 országos televízió- és mintegy 20 rádióműsor sugárzását is lehetővé teszi. Fejlettebb, MPEG4-et vagy más tömörítési eljárást alkalmazva ez a kapacitás akár meg is duplázható.

Az országos adások száma természetesen függvénye annak, hogy milyen arányban kerülnek a kapacitások megosztásra az országos, illetve regionális adások között. A megszerzett frekvenciák a műsorok számának növelése mellett olyan új szolgáltatások bevezetését is lehetővé teszik itthon, mint az interaktív, a tévénézőket a műsorba bevonó televíziózás, a nagyfelbontású HDTV-adások továbbításának lehetősége, vagy a DVB-H (mobil televíziózás).

Várható vételi lehetőség
Az első multiplex becsült ellátottsága
A különböző színek különböző átviteli csatornákat jelentenek

Továbbra is 2012

A genfi konferencia döntése értelmében az UHF sávban az analóg adás legkésőbb 2015-ig, a VHF sávban pedig 2020-ig sugározható. Hazánk számára teljes digitális átállás határideje továbbra is 2012 eleje, az EU határozata szerint ugyanis a digitális TV műsorszórásra történő átállást eddig kell befejezni az Unióban. A genfi egyezmény értelmében az átmeneti időszakban új analóg műsorszórási engedélyt már csak a digitális tervezéssel összhangban lehet kiadni.

A digitális földfelszíni műsorterjesztés itthon régóta nem ismeretlen fogalom, az Antenna Hungária Rt. ugyanis évek óta folytatja kísérleteit hazánkban. A cég 2004 októberében indította el hivatalosan is három közszolgálati adót tartalmazó kísérleti csomagját, melyet Budapesten és a kabhegyi adótorony környékén lakók foghatnak be set-top boxok, vagy megfelelő televíziókészülékek segítségével. Az Antenna Hungária már akkor, 2004 telén sürgette a vonatkozó törvények módosítását a mielőbbi bevezethetőség, indulás érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról