Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 21. 14:28

Új generációs szalagos meghajtók a HP kínálatában

A HP a múlt héten a nyilvánosságnak is bemutatta mostanáig zárt ajtók mögött fejlesztett szalagos tárolóeszközeinek új generációját, amelyek gyártása továbbra is a Flextronics zalaegerszegi üzemében történik. A gyártás 2002-es beindítása óta itt közel 2 millió HP szalagos eszköz készült.

[HWSW] A HP a múlt héten a nyilvánosságnak is bemutatta mostanáig zárt ajtók mögött fejlesztett szalagos tárolóeszközeinek új generációját, amelyek gyártása továbbra is a Flextronics zalaegerszegi üzemében történik. A gyártás 2002-es beindítása óta itt közel 2 millió HP szalagos eszköz készült.

Új generáció

A legfontosabb újdonságnak a negyedik generációs teljes magasságú és a harmadik generációs, csökkentett méretű LTO (Linear Tape Open) magnók számítanak. Előbbi egyetlen kazettára 800 gigabájt adatot képes akár másodpercenkénti 120 megabájtos sebességgel felírni, az LTO3 meghajtók pedig egy kazettára 400 megabájtot képesek rögzíteni -- tudtuk meg Nagy Barnabás termékmenedzsertől. A csökkentett méretű LTO3 meghajtók írási sebessége a teljes magasságú kivitelekének csupán fele, azaz másodpercenként 40 megabájt, mivel a kisebb méretű mechanikai alkatrészek ennél nagyobb sebességnél nem képesek megfelelő precizitással működni.

Főképp a kis- és középvállalatok érdeklődésére tarthatnak számot a HP most bejentett, SAS (Serial Attached SCSI) interfésszel rendelkező DAT72 és DAT160 szalagos mentőegységei. A DAT72 technológia egy szalagra másodpercenként 3 megabájos sebességgel legfeljebb 36 gigabájtot képes archiválni, tömörítéssel azonban a kapacitás megkétszerezhető. A DAT160 meghajtók egy kazettán 80 gigabájtot képesek tárolni 5 megabájtos másodpercenkénti sebességgel, tömörítve azonban akár 160 gigabájt is felírható.

A szalagos meghajtók továbbra is a legolcsóbb adattárolási és -archiválási megoldást jelentik, egységnyi kapacitásra vetített áruk ezeknek a legalacsonyabb. Nagy Barnabás lapunknak elmondta, az utóbbi időben látványosan felgyorsult a technológiai fejlődés ezen a piacon és az LTO- és DAT-technológia egyes generációi már nem háromévente, hanem másfél-két évente követik egymást. Nagy szerint ez az egyre növekedő igényekkel magyarázható, Magyarországon is rendkívüli az érdeklődés az új termékek iránt, elsősorban azon kis- és középvállalati ügyfelek körében, akik 1 terabájt körüli adatmennyiséget szeretnének megbízhatóan és gyorsan archiválni.

Igényes kis- és középvállalatok

Az IDC piackutató cég tavasszal közzétett előrejelzése szerint ahogy bonyolódik a kis- és középvállalatok informatikai infrastruktúrája, egyre több tárolóeszközt vásárolnak majd. Ez a szegmens azonban a kedvező árak mellett elvárja a nagyvállalati funkcionalitást is, például az adatok egyszerű mentését és visszaállítását szalagról. A gyártóknak tehát a kapacitás növelése és az árak csökkentése mellett számos fejlett funkciót is elérhetővé kell tenniük a kis- és középvállalatok részére kínált megoldásaikban.

Az IDC tanulmánya megállapítja továbbá, hogy a középvállalatok a tárolókapacitásuk legnagyobb részét az adatintenzív alkalmazások után az adatmentési és -visszaállítási megoldásoknak dedikálják, ezzel szemben a kisvállalatok elsősorban saját adataikat, például a levelezésüket és más digitális tartalmak számára biztosítják a legnagyobb kapacitást. Míg a kisebb cégeknél az idei új beszerzéseknél a tárolókapacitás további növelése lesz az elsődleges cél, a nagyobb szervezeteknél a katasztrófatűrő megoldásokra, mentés-visszaálítási szolgáltatásokra fognak koncentrálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról