Szerző: Bizó Dániel

2006. június 29. 13:59

Hogyan készítsünk mobilon is nézhető weboldalakat?

[Computerworld/HWSW] A World Wide Web Consortium (W3C) elkészült a mobil web létrehozásával kapcsolatos ajánlásának első változatával. A Mobile Web Best Practices 1.0 iparági szereplők tapasztalatait és javaslatait is magába foglalja, többek között olyan meghatározó vállalatokét, mint a Nokia, a Microsoft, az Opera Software, vagy az NTT DoCoMo.

HIRDETÉS

[Computerworld/HWSW] A World Wide Web Consortium (W3C) elkészült a mobil web létrehozásával kapcsolatos ajánlásának első változatával. A "Mobile Web Best Practices 1.0" iparági szereplők tapasztalatait és javaslatait is magába foglalja, többek között olyan meghatározó vállalatokét, mint a Nokia, a Microsoft, az Opera Software, vagy az NTT DoCoMo.

A W3C Mobile Web Initiative részeként megjelenő ajánlás célja nem az, hogy a mobil eszközök, például mobiltelefonok vagy kéziszámítógépek számára külön oldalakat tervezzenek a fejlesztők, hanem hogy a web váljon olyanná, hogy nagy és kis kijelzőkön egyaránt felhasználóbarát módon lehessen böngészni.

A kezdeményezés mozgatórugója, hogy a mobil eszközökre elérhető online tartalom rendkívül szegényes, valamint technikailag többnyire elszeparált a "hagyományos" weboldalaktól. Ilyen például a WAP (wireless application protocol) is, melyet ugyan kifejezetten mobiltelefonok számára fejlesztettek ki, megfelelő tömegű tartalom és szolgáltatás hiányában azonban sosem vált igazán népszerűvé -- ami persze felveti a tyúk és a tojás problémáját.

Az ajánlás az oldalak struktúrájának kialakításától kezdve a navigáción át a sütik vagy cache kezelésének kérdését is lefedi. A kor szellemének megfelelően az 1.0-s dokumentum fejlődése, bővülése nem áll meg, hanem folyamatos konzultáció révén időről időre megújul, kiegészül. A munkacsoport a kollaboráció érdekében már korábban is folyamatosan publikálta az aktuális verziókat. A W3C ezen túlmenően egy wikit is beindított, ahol bárki részt vehet a munkában.

Májusban bemutatásra került a Device Independent Authoring Language (DIAL), amely az XML-re és CSS-re alapozva kiegészítő nyelvként (profilként) technikailag lehetővé teszi, hogy szabványos weboldalak automatikus helyesen jelenjenek meg kisebb kijelzőkön, ha megfelelően vannak megtervezve és leprogramozva.

A mobil web az internet lehetőségeinek egyelőre kiaknázatlan területe. Miközben több mint 2 milliárd ember használ ma mobiltelefont, amelyek többsége képes az internetre csatlakozni, addig ezt a lehetőséget kevesen használják ki. Bár különféle mobil tartalmi oldalak, szolgáltatások ma már a legtöbb országban elérhetők, a mobiltelefon intenzív médiafogyasztási (és előállítási) eszközként való használata nem élvez tömeges népszerűséget, és talán csak Japán, Dél-Korea, valamint néhány kisebb ország képez kivételt (pl. Szingapúr).

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 17:12

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.