Szerző: Ady Krisztián

2006. június 8. 14:14

Videotelefon, mobil tévé, videó- és zeneletöltés a Vodafone-nál

Marchhart Pál
Marchhart Pál
A Vodafone Magyarország ma sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy elindította harmadik generációs multimédiás szolgáltatásait és megkezdi 3G-s készülékek forgalmazását is. A Vodafone rövid időn belül 11 darab harmadik generációs, live! menürendszerrel ellátott telefont kínál majd, melyek közül 7 modell exkluzív, ezeket csak ennél a szolgáltatónál lehet majd megvásárolni.

Amint az ismert, a Vodafone tavaly december közepe óta működteti 3G hálózatát "élesben", azonban eddig csupán a megnövekedett adatátviteli sebességet aknázhatták ki a mobilszolgáltató előfizetői. A szolgáltatások sorát most mobil zeneletöltéssel, tévéadásokkal, letölthető videókkal, videotelefonálással bővíti a cég, melyeket Budapest teljes területén máris igénybe lehet venni az eddig kiépült hálózaton. A hálózat fejlesztése folyamatos, a jövőben Budapest környéke, majd a nagyobb városok következnek. A Vodafone addig nem indítja el egy-egy városban harmadik generációs hálózatát, míg az teljes lefedettséggel nem rendelkezik -- tudtuk meg a cégtől.

Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország zRt. távközléspolitikai igazgatója szerint a harmadik generációs hálózat fejlesztése a Vodafone stratégiai fontosságú beruházása. "A szolgáltatások minőségét tartjuk a legfontosabb vezérelvnek a fejlesztések során. Ez a stratégia azt jelenti számunkra, hogy nemcsak technológiai, de kereskedelmi szempontból is "teljes fegyverzettel" indítjuk el harmadik generációs szolgáltatásainkat" -- tette hozzá.

Zeneletöltés, Mobil TV

A Vodafone ügyfelei már az indulás pillanatában több százezer zeneszámból válogathatnak, melyeket a 3G hálózaton keresztül tölthetnek le mobiltelefonjukra. A kínálat hamarosan tovább bővül, a Warner Music Hungary, az EMI, a Universal Music és a Sony BMG százezres induló repertoárjai mellett hamarosan kisebb kiadók művészeinek repertoárja is elérhetővé válik. A letöltött zeneszámok a mobilkészüléken tetszőleges alkalommal lejátszhatók, de szerzői jogi okok miatt más eszközre nem továbbíthatók, illetve csengőhangként sem állíthatók be. Egy-egy zeneszám 450 Ft-tal (+esetleges adatforgalmi díj) terheli az előfizető számláját, komplett albumok letöltésére nincs lehetőség.

A Vodafone Mobil TV és Videó szolgáltatásával nyomon követhetők a Hír TV, valamint a Fashion TV divatcsatorna élő műsorai. Először a Vodafone-nál érhető el az RTL Klub tv@go nevű, kifejezetten mobiltelefonra készített csatornája, illetve az extrém sportcsatorna, a Chili TV mobilra készített adása. Az alapcsomagon túl prémium szolgáltatásként a felnőtt tartalmat nyújtó Blue Mobile TV-re is elő lehet fizetni.

A fontosabb témák videóként is megtekinthetők, vagy letölthetők, ilyen például az UEFA Bajnokok Ligája, a magyar Borsodi Liga összefoglalói, a TV2 és RTL Klub egyes sorozatai és műsorai, filmelőzetesek, rajzfilmek, valamint az angol nyelvű tartalmak kedvelőinek a "24" akciósorozat és a South Park első évadjának mobilra szerkesztett epizódjai. A négy csatornát tartalmazó alapcsomag, illetve a prémium csatorna is 24 órás elérést biztosító napidíjak ellenében vehető igénybe, melyeken felül az adatforgalom díját a Vodafone a mindenkori WAP-tarifák szerint számlázza ki.

Videotelefonálás, internet, live! 3G

A Vodafone videotelefonálása elsősorban árban nyújt többet -- azaz kevesebbet -- a konkurens szolgáltatóknál, hiszen minden hazai mobilszolgáltató irányába egységes, bruttó 78 Ft-os percdíjjal teszi elérhetővé ezt a szolgáltatást. Az eddig megszokott internetcsomagok a harmadik generációs készülékek, vagy kártyatelefon használatával lényegesen gyorsabb, maximálisan 384 kbit/s sebességű letöltési sebességgel érhetők el. Minden 3G telefonhoz ajándék adatkábelt is biztosít a szolgáltató, illetve megújult a kapcsolódást segítő szoftver is.

A Vodafone live! wapportál is megújult, a 3G-nek köszönhetően új tartalmakkal jelentkezik. A zeneletöltés és Mobil TV szolgáltatások mellett nagyobb, bővebb játékok, illetve a szöveges és képi tartalmakat már videóval is kiegészítő szolgáltatások jelentek meg a Vodafone live!-on. A speciálisan a Vodafone számára készített MTI Mobil Híradó az elmúlt nap híreit másfél percben foglalja össze, a nap legfontosabb magyar és külföldi eseményeiről a késő délutáni hírösszefoglalóból értesülhetünk.

Vodafone 3G lefedettségi térkép
Vodafone 3G lefedettségi térkép

Új, multimédiás díjcsomagok

A harmadik generációs szolgáltatások terjedését multimédiás csomagokkal támogatja a szolgáltató. A Multimédia Mini és Multimédia Maxi opciókat a már előfizetéssel rendelkező ügyfelek számára készítették el, a bruttó 1650 forintért megrendelhető Multimédia Mini 10 perc hálózaton belüli videotelefonálást, 1000 forint értékű szabadon választott Vodafone live! letöltést és 50 MB WAP-használatot tartalmaz. A Multimédia Maxi bruttó 2850 forintos havidíjért 10 darab 24 órás hozzáférést nyújt a Mobil TV alapcsomaghoz tartozó 4 tévécsatornához, emellett 30 perc hálózaton belüli videotelefonálást, 1500 Ft-nyi szabadon választott Vodafone live! letöltést, illetve 50 MB WAP- és 50 MB internethasználatot biztosít.

A Vodafone Tripla Multimédia csomag a Vodafone Tripla havi díjas és a Vodafone Multimédia Mini csomagok összekapcsolása, melyet együtt bruttó 3990 Ft-os havidíjért vehetnek igénybe a Vodafone ügyfelek. A Vodafone 200 Multimédia tarifacsomag választása esetén az ügyfelek együttesen vehetik igénybe a Vodafone 200 tarifát és a Vodafone Multimédia Maxi-t, havi bruttó 6000 Ft-ért. A Vodafone Tripla Multimédia és a Vodafone 200 Multimédia tarifacsomagokkal a Vodafone legújabb, 3G-s készülékei a hagyományos 24 hónapos hűségnyilatkozat esetén érvényes akciós áraknál is kedvezőbb áron lesznek megvásárolhatók, amennyiben az ügyfél vállalja, hogy a szerződés első 12 hónapjában nem vált tarifacsomagot.

3G-s készülékkínálat

Az új szolgáltatásokhoz a Motorola V3x, a Sharp 550SH, és a Samsung ZV540 mobiltelefonok biztosítják elsőként a hozzáférést, de június második felében további öt új készülékkel bővül a kínálat, többek között a Nokia 6280-nal is. A kizárólag a Vodafone által forgalmazott modellek között megtalálható lesz a Samsung ZV30, a Sharp 770SH, a Nokia 6234 és a Samsung ZV40 is. Júliustól lesz kapható a Samsung Z400, valamint a Sony Ericsson K610i mellett a kizárólag a Vodafone számára készített Sony Ericsson V630i 3G zenetelefon is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról