Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 13. 09:45

Microsoft: sokat tanulunk a nyílt forrású közösségtől

[eWeek/HWSW] A Microsoft bostoni TechEd 2006 rendezvényén hangsúlyos kérdés volt a nyílt forráskódú szoftverekkel való együttműködés lehetősége. Bob Muglia, a Microsoft szerverekért felelős üzletágának vezetője szerint bár a nyílt és zárt forráskód csupán kétféle fejlesztési megközelítés, amelyek elméletben nem zárják ki a kompatibilitást, gyakran mégis ez a helyzet.

HIRDETÉS

[eWeek/HWSW] A Microsoft bostoni TechEd 2006 rendezvényén hangsúlyos kérdés volt a nyílt forráskódú szoftverekkel való együttműködés lehetősége. Bob Muglia, a Microsoft szerverekért felelős üzletágának vezetője szerint bár a nyílt és zárt forráskód csupán kétféle fejlesztési megközelítés, amelyek elméletben nem zárják ki a kompatibilitást, gyakran mégis ez a helyzet.

Azonos a cél

A kereskedelmi szoftvereket fejlesztő vállalatok legfontosabb célja hogy szellemi tulajdont hozzanak létre, míg a nyílt forráskódú világban széles körben elterjedt GPL licenc ezt gyakorlatilag nem teszi lehetővé -- mondta Muglia, aki szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a két megközelítés alapjaiban összeférhetetlen, azonban a Microsoft mindent el kíván követni annak érdekében, hogy szoftverei kompatibilisek legyenek a GPL licenc alatt kiadott megoldásokkal, és fordítva. "Nyitottak vagyunk arra, hogy minél szélesebb körben együttműködjünk a nyílt forrású közösséggel és még a GPL-világba vezető utakat is keressük, ám ezeket nagyon gondosan kell megépítenünk."

A nyílt és zárt forráskódú szoftverek fejlesztőinek azonos a célja, megoldást adni valamiféle problémára. A Linux és a többi nyílt szoftver a Microsoft versenytársai, a cél ezért az ügyfél igényének jobb kielégítése annak érdekében, hogy az a Microsoft megoldását válassza -- mondta Muglia. "Azonban ha az ügyfél másképp dönt, a Microsoftnak és a termékeinek együtt kell működnie a többi céggel és termékkel."

Ez a jövő

A redmondi vállalat az elmúlt évek során rendkívül sokat tanult a nyílt forrású közösségtől -- ismerte be Muglia. A fejlesztési módszerek érdekesek és sokakat közülük a Microsoftnál is alkalmazni kezdtek. "A nyílt forráskód öt éve még nagyon előttünk járt és tanultunk tőlük. Ez az új dolog, ahol a Microsoft nyitott és az alkalmazottai is blogolnak, annak a része, ahogy felkaroljuk az új trendeket és nyitunk a közösségek felé. Ez a jövő."

A Microsoft augusztusban piacra kerülő "szuperszámítógépes Windowsa", a Compute Cluster Server 2003 egyfelől a Linux legnagyobb vetélytársa lehet a fürtözött rendszerek piacán, másfelől ugyanakkor tartalmaz nyílt forrású komponenst, az MPICH2 függvénykönyvtárat, amelyet úgy igazítottak a Windowshoz, hogy a különböző platformokon futó alkalmazások portolása a lehető legegyszerűbb legyen. A Microsoft ígérete szerint az MPICH2 összes változtatását nyilvánosságra hozzák a fejlesztői közösség részére Microsoft Shared Source alatt.

A cégnél korábban a fejlesztők szinte kivétel nélkül Redmond egymérföldes körzetében dolgoztak, amelynek megvoltak a maga előnyei, ma már azonban ez egyre kevésbé igaz. Muglia példaként hozta fel a Softricityt, egy bostoni céget, amelyet a Microsoft felvásárolni készül, de nem költözteti Redmondba. "Még mindig tanuljuk, hogy kell ezt csinálni és még sok a tennivalónk" -- mondta Muglia.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 23:20

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.