Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 12. 11:02

Microsoft: szuperszámítógépet mindenkinek!

Elkészült a szuperszámítógépes Windows, a Compute Cluster Server 2003 végleges kódja, a Microsoft ígérete szerint a termék augusztustól lesz elérhető. A Windows Compute Cluster Server 2003-at kifejezetten fürtözött rendszerek csomópontjahoz fejlesztették. A fürtözött rendszerek piaca amiatt vált érdekessé a Microsoft számára, mert azok használata kezd túlnőni a kormányzati és tudományos feladatokon, és a technológia iránt végre igény mutatkozik a vállalatok egyre nagyobb részében is.

[HWSW] Elkészült a "szuperszámítógépes Windows", a Compute Cluster Server 2003 végleges kódja, a Microsoft ígérete szerint a termék augusztustól lesz elérhető. A Windows Compute Cluster Server 2003-at kifejezetten fürtözött rendszerek csomópontjahoz fejlesztették. A fürtözött rendszerek piaca amiatt vált érdekessé a Microsoft számára, mert azok használata kezd túlnőni a kormányzati és tudományos feladatokon, és a technológia iránt végre igény mutatkozik a vállalatok egyre nagyobb részében is.

Szuperszámítógépet mindenkinek!

A fürtözött "szuperszámítógépek", azaz kifejezetten számítási feladatok végrehajtására szánt elosztott rendszerek iránti igényt a processzorok és ezáltal a csomópontok egyre nagyobb teljesítménye és alacsonyabb ára gerjeszti, amelynek köszönhetően ma már nem csak egyetemek, tudományos kutatóintézetek és ipari nagyvállalatok, hanem kisebb szervezetek is képesek lehetnek a megvásárlásukra és üzemeltetésükre. Az IDC szerint a nagy számításigényű feladatok futtatására szánt rendszerek forgalma az elkövetkező öt év során évi átlagban 12 százalékkal növekedik majd.

A Microsoft meghatározó szerepre számít ezen a piacon és szoros együttműködést folytat a HPC alkalmazások fejlesztőivel annak érdekében, hogy az iparág-specifikus szoftvereiknek mihamarabb elkészüljön a windowsos változata is. A szoftveróriás reményei szerint öt év múlva minden kutató- és fejlesztőmérnök a munkahelyén hozzáférhet majd valamiféle szuperszámítógéphez, ami látványosan elő fogja segíteni az innovációt.

A redmondiak tervei szerint a fürtözött rendszerek nem csak az olyan, hagyományosan nagy teljesítményt igényő feladatok futtatásakor lehetnek hasznosak, mint a fizikai vagy biológiai szimuláció, hanem akár bonyolultabb Excel-táblák számításánál is. Az Office 2007-ben található Excel már tartalmaz szerver-komponenst, amely lehetővé teszi hogy a táblázatot a szerver számítsa ki, az asztali gép csak megjelenítési felületként működjön. Ez különösen hasznos lehet például bonyolult pénzügyi szimulációknál (Monte Carlo). A szerveren futás a nagyobb teljesítmény mellett olyan előnyökkel is szolgál, mint a kritikus adatok és számítási modellek jobb védhetősége, nagyobb biztonsága.

Minden egyben

A Microsoft az ügyfelektől származó visszajelzésekre hivatkozva azt állítja, a nagy teljesítményű fürtözött rendszerek telepítése ma még igen bonyolult és költséges, de a cég szerint ezeknek a tényezőknek nem szabadna a kreativitás és az innováció kerékkötöjének lennie. A Windows Compute Cluster Server 2003 az egyszerű telepíthetőség érdekében minden fontos komponenst tartalmaz, amely egy ilyen rendszer beüzemeléséhez szükséges, beleértve az elosztott alkalmazások működéséhez szükséges függvénykönyvtárakat és feladatütemezőt.

A Microsoft megoldásában a nyílt forrású MPICH2 függvénykönyvtár található, amely a legtöbb szoftverszállító által tesztelt és elfogadott megoldás. A redmondiak is tisztában voltak vele, hogy a HPC-fürtök világában kulcsfontosságú a kompatibilitás a meglevő -- jobbára linuxos -- rendszerekkel és alkalmazásokkal, ezért úgy impementálták az MPICH2-t, hogy a különböző platformokon futó alkalmazások portolása a lehető legegyszerűbb legyen. A Microsoft ígérete szerint az MPICH2 összes változtatását nyilvánosságra hozzák a fejlesztői közösség részére Microsoft Shared Source alatt.

A Microsoft szerint a fürtözött rendszereken futó Windows előnye a szegmensben szinte egyeduralkodó Linuxszal szemben, hogy könnyebben telepíthető, működtethető és integrálható a meglevő windowsos környezettel, emellett az alkalmazásfejlesztés is egyszerűbb lehet, például a Visual Studio 2005 segítségével. Ennek érdekében a fejlesztőkörnyezetet felkészítették a párhuzamos alkalmazások fejlesztésére és debuggolására is.

Csak 64 bites

A Microsoftnál kialakuló trendnek megfelelően a Compute Cluster Server 2003-nak csak 64 bites változata létezik, a hardverigénye egyebekben megegyezik az alapjául szolgáló Windows Server 2003 SP1-ével. A jelentős szervergyártók mindegyike támogatni fogja a terméket. A héten zajló Microsoft TechEd konferencia látogatói ingyen megkapják a szoftver x64 processzorokon futó változatának előzetesét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról