Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 22. 13:19

Szenvedő chipüzletága miatt csaknem felére csökkentette éves profitelőrejelzését a Toshiba

Elsősorban a chipgyártó részleg első féléves vesztesége miatt kénytelen volt csökkenteni éves profitelőrejelzését Japán egyik legnagyobb ipari konglomerátuma, a Toshiba.

[HWSW] Elsősorban a chipgyártó részleg első féléves vesztesége miatt kénytelen volt csökkenteni éves profitelőrejelzését Japán egyik legnagyobb ipari konglomerátuma, a Toshiba.

A chipektől az atomreaktorokon át a szórakoztatóelektronikai berendezésekig bezárólag rendkívül széles termékportfólióval rendelkező Toshiba múlt pénteken csaknem felére csökkentette az idei üzleti évre vonatkozó profitelőrejelzését. A cég így a márciusban véget érő pénzügyi évben 70 milliárd japán jen nettó profittal számol az áprilisban prognosztizált 130 milliárd jen helyett. A cég ezzel együtt 8-ról 7,7 billió jenre csökkentette az üzleti évre vonatkozó forgalmi előrejelzését is, illetve 290-ről 150 milliárd jenre módosította a várható üzemi eredményt.

A korábbinál kedvezőtlenebb kilátások a Toshiba pénzügyi vezetése szerint elsősorban a szenvedő chipüzletágnak tudhatók be: Muraoka Fumio pénzügyi igazgató a NAND flash chipek túlraktározásából eredő árerózióval magyarázta a részleg gyenge teljesítményét. A helyzetet nehezíti, hogy az első félévben a szórakoztatóelektronikai eszközökbe szánt vezérlőchipek iránti kereslet is csökkent, állítják a gyártónál.

A Toshiba az áprilistól szeptemberig tartó időszakban összességében nagyjából 30 milliárd jenes üzemi veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni, szemben a korábban előrejelzett, 70 milliárd jenes üzemi nyereséggel. A chipgyártó részleg vesztesége az első félévben elérheti majd a 65 milliárd jent -- a cég tavasszal még úgy kalkulált, hogy az üzletág erre az időszakra 90 milliárd jen profitot termel.

Az iSuppli korábbi becslése szerint idén mindössze 9 százalékkal növekszik a NAND flash piac a Toshiba eredményeit is negatívan befolyásoló árprés hatására -- ez egyharmada a korábban jelzett 27 százalékos növekedésnek. "A fő tényező a romló kilátások mögött a fogyasztói kiadások gyengülése" -- mondta el Kim Nam Hyung, az iSuppli vezető elemzője. Az iSuppli adatai alapján az első negyedév során átlagosan 36 százalékkal esett vissza egy megabájt NAND kapacitás ára, amit a második negyedévben ez további 13 százalékos olvadás követ majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról