:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. szeptember 22. 12:43

A Lenovo vásárolja ki a németeket a Fujitsu Siemensből?

A Siemens megszabadulna 50 százalékos tulajdonrészétől a Fujitsu Siemensben, az egyik lehetséges vevő a Lenovo -- állítja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a német Euro am Sonntag gazdasági hírlap.

[HWSW] A Siemens megszabadulna 50 százalékos tulajdonrészétől a Fujitsu Siemensben, az egyik lehetséges vevő a Lenovo -- állítja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a német Euro am Sonntag gazdasági hírlap.

A Lenovo lehet a vevő?

A Fujitsu és a Siemens 1999-ben egyesítette PC-gyártó tevékenységét egy vegyesvállalatban, a szerződés 2009-ig szól, és öt évre automatikusan meghosszabbodik, hacsak valamelyik fél nem jelzi szerződésbontási szándékát. A Fujitsunak elővásárlási joga van a Siemens 50 százalékos üzletrészére, azonban egyelőre nem tudni, élnek-e vele a japánok. Ha nem, a Siemens tulajdonrészét megszerezheti más, de az sem kizárt, hogy a teljes Fujitsu Siemens Computerst egészben bekebelezi egy nagyobb PC-gyártó, amely akár a Lenovo is lehet.

A Lenovo az utóbbi évek során fej-fej melletti harcot folytatott az Acerrel a PC-piac harmadik helyéért, a versenyben azonban a tajvaniak állnak nyerésre, mivel sikerült megszerezniük a Gatewayt és a Packard Bellt -- utóbbira a Lenovo is szemet vetett. A kínai vállalat számára kapóra jöhet az Európában előkelő piaci pozícióval rendelkező Fujitsu Siemens, amelynek nehéz helyzetét az is jól mutatja, hogy a második negyedévben már hazai piacán, Németországban is elvesztette a notebookpiac vezető helyét az Acerrel szemben.

Európában a Fujitsu Siemens nem csak a PC-k szegmensében, hanem a szerverek terén is kedvelt márkának számít, a Lenovo pedig épp a múlt héten jelentette be, hogy megjelenik a globális szerverpiacon is, a kis- és középvállalatokra koncentrálva. A megcélzott vevőkör szinte teljesen megegyezik azzal, amelyet a Fujitsu Siemens szerverei ma lefednek.

Übergyártás

A Fujitsu Siemens továbbélése azonban még akkor sem biztos, ha a Siemens talál vevőt az üzletrészére. Amint az ismert, a vállalati erőteljes németországi jelenléttel bír, több gyártóüzemmel is rendelkezik az országban, ami egyértelműen csökkenti a versenyképességét az olcsó tajvani, kínai vagy vietnámi üzemekben termelő gyártókhoz képest. A német dolgozók nem csak többet keresnek mint a távol-keleti munkások, hanem erőteljes szakszervezetekbe is tömörülnek, amelyek aztán markukban tartják a cégeket. Emlékezetes, hogy a Siemens Mobile eladását is ahhoz kötötte a Siemens, hogy a vásárló garanciákat vállal a németországi tevékenység folytatására és a dolgozók megtartására -- ez aztán majdnem csődbe is rántotta a vásárló Benq-t.

A Fujitsu Siemens 36 országban van jelen, legutóbbi lezárt pénzügyi évében a cég 6,6 milliárd eurós forgalom mellett mindössze 105 millió eurós nyereséget tudott termelni. A vállalat világszerte mintegy 10500 alkalmazottat foglalkoztat, amelyek több mint fele a németországi Augsburgban, Münchenben és Sömmerdában dolgozik -- kérdés, hogy "hatalomra jutása" esetén a saját kínai gyártással rendelkező Lenovo mit kezd majd ezekkel az emberekkel. Lehet, hogy épp ez lesz, ami eltántorítja a kínaiakat az üzlettől.

A Fujitsu Siemens már korábban megerősítette, hogy tárgyalnak a Siemens-szel a folytatásról, az informatikai és kommunikációs tevékenységét folyamatosan leépítő német ipari konglomerátum ugyanakkor semmilyen részletet nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az egyeztetésekről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.