Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 25. 09:52

Brillírozik az európai notebookpiacon az Asus

Az egyik legdinamikusabban fejlődő noteszgépgyártóvá válhat régiónkban a hordozható számítógépeit Asust márkanéven értékesítő tajvani Asustek Computer, így idén év végén a tervek szerint felállhat a harmadik, dobogós helyre az értékesítési versenyben -- írja a cég egyik felsővezetőjét idézve a DigiTimes.

[HWSW] Az egyik legdinamikusabban fejlődő noteszgépgyártóvá válhat régiónkban a hordozható számítógépeit Asust márkanéven értékesítő tajvani Asustek Computer, így idén év végén a tervek szerint felállhat a harmadik, dobogós helyre az értékesítési versenyben -- írja a cég egyik felsővezetőjét idézve a DigiTimes.

Idén több mint hatmillió noteszgépet adna el Európában az egyik legdinamikusabban fejlődő tajvani noteszgépgyártó, az Asustek, mely az elmúlt másfél évben leginkább Eee márkanevű olcsó megoldásaival -- elsősorban netbookokkal -- harcolt ki magának világszerte figyelmet. A cég árbevétele ezzel együtt elérheti az ötmilliárd dollárt -- ez a tavalyi évhez képest szintén jelentős, mintegy 30 százalékos növekedést jelent majd.

Eric Chen, az Asustek Computer európai marketingrészlegének vezetője a tajvani lapnak elmondta, hogy a cég idén 40 százalékkal több notebookot szállít az európai piacra, mint tavaly, a teljes volumen így év végéig eléri majd a 3,5 milliós darabszámot. A cég ezzel együtt a várakozások szerint idén 2,5 millió Eee PC-t értékesít az EMEA-régióban -- ott, ahol tavaly év végén még csak elvétve lehetett netbookot vásárolni.

Eee PC-kből egyébként ma már több tucatnyi, különböző méretű és felszereltségű konfigurációt szállít az Asustek, a tervek közt szerepel ugyanakkor, hogy az Asus és az Eee brandet élesen elkülönítse egymástól a gyártó (az újabb Eee PC-kre így például a korábbiakkal ellentétben már nem kerül rá az Asus logója).

Az eddig bemutatott modellek -- bár több nagyvállalat is bővítette Eee PC-kkel a flottáját -- alapvetően a fiatalabb korosztályt, elsősorban a sokat ingázó tanulókat, egyetemistákat próbálták behálózni, az Asus választékában azonban hamarosan olyan új Eee PC sorozatok is megjelennek, melyeket akár komoly üzletemberek is szívesen hordanak maguknál, de lesznek olyan high-end gépek is, melyek az eddigi, alapvetően egyszerű stílust hátrahagyva luxust és eleganciát sugároznak majd -- természetesen a korai modelleknél jóval drágábban.

Az illetékesek nyilatkozatából kiderült ugyanakkor, hogy az Asustek a további növekedésnek teret adva jövőre jelentősen bővíti jelenlétét a kontinensen: a cég jelenleg 15 európai országban -- köztük hazánkban -- működtet fiókirodát, melyeknek számát a jövő év első felében legalább 20-ra kívánja bővíteni, ezzel együtt a mintegy 600 fős alkalmazotti bázist is 400 fővel növelnék (a cég magyarországi irodája, a tavaly májusban alakult Asus Magyarország Kft. jelenleg 14 főt foglalkoztat). A márka Magyarországon is egyre erősödő jelenlétét jól jelzi, hogy a notebookpiacon évekkel ezelőtt alig jegyzett gyártó ma olyan patinás brandeket utasít maga mögé a hazai piacon, mint a HP, a Dell vagy a Fujitsu Siemens.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról