:

Szerző: Bizó Dániel

2008. szeptember 2. 16:44

Újabb történelmi mélyponton a DDR2-árak

Szemben az év elején tapasztalt optimista kilátásokkal a DDR2 DRAM-árak nemhogy tartós emelkedést nem votak képesek felmutatni, de még tartani sem tudják magukat, és augusztusban ismét összeomlottak, új történelmi mélypontot érve el. Az ipar ismét túltermelt, főként a Samsung és az Elpida agresszív kiszorító dömpingje miatt.

[HWSW] Szemben az év elején tapasztalt optimista kilátásokkal a DDR2 DRAM-árak nemhogy tartós emelkedést nem votak képesek felmutatni, de még tartani sem tudják magukat, és augusztusban ismét összeomlottak, új történelmi mélypontot érve el. Az ipar ismét túltermelt, főként a Samsung és az Elpida agresszív kiszorító dömpingje miatt.

A tavalyi katasztrofális évet maga mögött tudva az ipar és elemzők egyaránt némi fellendülést, és a változó költség alá beszakadt árak egyértelmű visszaerősödését várták 2008-ra. Augusztus során az 1 gigabites DDR2 chipek azonnali ára azonban 20 százalékkal esett vissza, és új mélypontot ért el, alulmúlva a tavalyi negatív rekordot is, és elérték az 1,48 dollárt, vagyis a 240 forintot a DRAMeXchange üzletkötési adatai alapján. A magyarázatot a PC-szállítók bizonytalankodása szolgáltatja leginkább, melyek megkezdték készleteik kiürítését, így megrendeléseik elmaradnak a korábbi elképzelésektől.

A konszenzus eleinte az első negyedévre tette a környezet javulását, melynek januárban mutatkoztak jelei is. Ez azonban átmenetinek bizonyult, és ismét lefelé vették az irányt az árak, majd elölről kezdődött a hullámvasút, az optimista kilátásokat és átmeneti áremelkedéseket újabb és újabb süllyedések követték. A várakozások a tavalyi negyedik negyedévről az elsőre, majd a másodikra tették az árak mélypontját, miután a vártnál több DDR2 DRAM-kapacitást szállítottak le a gyártók.

A második negyedévre a leszállított DDR2-tárolókapacitás növekedését éves szinten a DRAMeXchange 65 százalékra teszi, az iSuppli pedig szekvenciálisan 15 százalékra becsli, kontrasztba állítva a 10 százalékról szóló előrejelzéssel. Az árak emelkedésének kivédésére számos felvásárló előrehozta beszerzéseit, és jelentős készleteket épített fel, ami ugyan az árak látható erősödése felé hatott a második negyedév alatt, de a súlyos veszteségeket elszenvedő gyártókat alaptalanul töltötte el bizakodással, hogy aztán arcul csapja őket az elmúlt két hónapban: a harmadik negyedévben hagyományosan erős PC-piac ellenére az árak ismét lefelé vették az irányt.

Nemcsak a PC-szállítók, modulgyártók és nehézsúlyú disztribútorok megrendeléseinek átütemezése és az Olimpia kapcsán átmenetileg bevezetett kereskedelmi szigorítás nehezíti meg az ipar helyzetét, hanem a meghatározó szereplők magatartása is. Elemzők alapján a Samsung és az Elpida, de a Hynix is agresszívan próbálják a másik kárára növelni piacrészesedésüket, akár súlyos veszteségeket is felvállalva a piaci fellendülésre történő helyezkedésben. Az iSuppli szerint különösen a Hynix és az Elpida második helyért folytatott viaskodása tovább késleltetheti a fellendülést, mégpedig jelentősen. A Hynix a második negyedévben közel 700 millió dolláros veszteséget szenvedett el a DRAM- és NAND-gyártásból, míg az Elpida 142 milliós hiányt regisztrált, a Samsung memóriagyártástól dominált félvezetőrészlege pedig 242 milliós nyereséget tudott felmutatni, mely 18 százalékos visszaesés éves szinten.

Az iSuppli arra figyelmeztet, hogy amennyiben a Samsung, a Hynix és az Elpida tovább folytatja a viaskodást, hogy az árak akár 2009 második feléig nem fognak magukhoz térni -- elképzelhető, hogy a triónak részben éppen ez a célja, kivéreztetve a kevésbé tőkeerős riválisokat, melyek ha életben is tudnak maradni, a jövőbeni versenyképességhez szükséges beruházásaikat drasztikusan le kell faragniuk. A DRAM-gyártók idei összesített tőkeberuházásai 40 százakékkal múlják alul a tavalyit, aminek legkésőbb jövőre meg kell mutatkoznia DRAM-gyártás bővülésének lelassulásában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.