:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. szeptember 19. 08:51

Oracle: a gazdasági válság alatt az üzlet zavartalanul működik

Valósággal szárnyalt legutóbbi pénzügyi negyedévében az Oracle, a vállalat nyeresége közel harmadával növekedett. A cég közölte, nem érzi magán a pénzügyi válság hatásait, a világgazdaság összeomlása közben az üzlet zavartalanul működik.

[HWSW] Valósággal szárnyalt legutóbbi pénzügyi negyedévében az Oracle, a vállalat nyeresége közel harmadával növekedett. A cég közölte, nem érzi magán a pénzügyi válság hatásait, a világgazdaság összeomlása közben az üzlet zavartalanul működik.

Az augusztus végén zárult első negyedévben az Oracle bevétele 18 százalékkal 5,3 milliárd dollárra emelkedett, az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerint számított nyereség ebből 1,1 milliárd dollár volt, 28 százalékkal több mint egy évvel korábban. Az egy részvényegységre jutó eredmény 29 cent volt, 2 centtel magasabb az elemzői konszenzusnál. A jó hírek nyomán az Oracle-részvények árfolyama egycsapásra 6,7 százalékkal erősödött.

Larry Ellison elnök-vezérigazgató rámutatott, az Oracle sikeres piaci szereplésének egyik oka, hogy az ügyfelei rendszeresen megújítják licencszerződéseiket, amely konstans bevételi forrás, ráadásul a legnagyobb nyereségtartalmú, és ma már a cég forgalmának közel felét teszi ki. Ellison nem felejtette el megjegyezni, hogy az adatbázis-piacon az Oracle nagyobb részesedéssel rendelkezik mint a négy legnagyobb versenytársa összesen.

A szoftverárbevétel 20 százalékkal 4,2 milliárd dollárra nőtt, az új licencek értékesítéséből származó forgalom 14 százalékkal ugrott meg. Az adatbázis és middleware szegmensben az új licenceladások 28 százalékkal nőttek, az üzleti alkalmazások terén azonban 12 százalékos csökkenést szenvedett el az Oracle, ami legalábbis óvatosságra intő jel. A dollár gyengülése is az Oracle kezére játszott, a cég forgalmának mintegy fele származik az Egyesült Államokon kívülről -- elemzők máris arra figyelmeztetnek, hogy csak idő kérdése, a dollár mikor kezd erősödni, ami ronthatja az amerikai cégek mutatóit.

A jelenleg is zajló második negyedévre 5,8-6,0 milliárd dollár közötti bevételt vár az Oracle, az új licenceladások terén az árfolyamhatás kiszűrésével 5-10 százalékos növekedésre számít a cég, ami 1,7-1,87 milliárd dollárt jelent. Safra Catz elnök és pénzügyi igazgató előrejelzése szerint a második negyedévben az egy részvényegységre jutó profit 36 cent körül lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.