Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 1. 10:32

Csak jövőre oldódhat fel teljesen az Atom-hiány

Nem bírja kiszolgálni Atom processzorokkal a számítógépgyártókat az Intel, az olcsó, jobbára netezésre, kommunikációs feladatokra használható netbookok gyártói ezért jobb híján kényszermegoldásokkal tudják csak kiszolgálni az igényeket. Akad olyan gyártó, amelyik az Atom helyett ezért néhány konfigurációnál az elavultabb -- és kevésbé energiatakarékos -- Celeronokat rendeli az Inteltől, néhányan viszont kénytelenek bevállalni, hogy a processzorhiány miatt nem tudják kiszolgálni a végfelhasználói igényeket.

[HWSW] Nem bírja kiszolgálni Atom processzorokkal a számítógépgyártókat az Intel, az olcsó, jobbára netezésre, kommunikációs feladatokra használható netbookok gyártói ezért jobb híján kényszermegoldásokkal tudják csak kiszolgálni az igényeket. Akad olyan gyártó, amelyik az Atom helyett ezért néhány konfigurációnál az elavultabb -- és kevésbé energiatakarékos -- Celeronokat rendeli az Inteltől, néhányan viszont kénytelenek bevállalni, hogy a processzorhiány miatt nem tudják kiszolgálni a végfelhasználói igényeket.

Nem győzik tesztelni

Sajtóértesülések szerint a problémát továbbra sem a processzor-gyártókapacitás szűkössége adja az Intelnél, a gyárak ugyanis ontják magukból a szilíciumostyákat -- a gyártási folyamat ezt követő fázisai azonban nem tudják a lépést tartani, a szűk keresztmetszetet elsősorban a tesztelési és a tokozási kapacitás adja. A problémára először júliusban hívta fel az üzleti partnerek figyelmét az Intel pénzügyi igazgatója, Stacy Smith, aki akkor a netbookok iránt mutatkozó végfelhasználói igények alulbecslésével magyarázta a hiányt, mely a jelek szerint továbbra sem enyhül.

A gyártási mennyiség rövid távon jó eséllyel nem nőhet jelentősen, a problémát minden bizonnyal az Intel egymilliárd dolláros beruházással jövőre elkészülő vietnami tesztelő- és tokozóüzeme oldhatja fel. A gyártó jelenlegi egységeinek kapacitása zömében a drágább, jóval nagyobb profitot termelő asztali vagy mobil processzorok előállítására van allokálva, elemzők szerint éppen ezért pénzügyi szempontból nem indokolt, hogy ezt a kapacitást a jóval kisebb haszonréssel kecsegtető Atomok előállítására összpontosítsák.

A súlyosnak tekinthető processzorhiány mellett kérdéses, hogy a számítógépgyártók képesek lesznek az idei esztendőre tervezett mennyiséget produkálni netbookokból: a Gartner legfrissebb számai szerint az olcsó mini notebookok szállításai idén elérik az 5,2 millió darabot, mely egy nagyságrenddel több az IDC által lejelentett tavalyi 430 ezernél, ahogyan a számítógépgyártók elárasztják a piacot és egyre nagyobb figyelmet kap ez az új termékkategória.

Magasra tették a lécet

A tajvani Market Intelligence Center (MIC) ennél jóval több, több mint 8 millió netbook leszállítását jelzi előre 2008-ra, mely jobban összhangban a márkák, különösen az Asus és Acer különösen agresszív célkitűzéseivel -- ez a két vállalat egyenként tervez annyi netbookot értékesíteni, mint amekkorának a Gartner a teljes piacot jelzi.

A pontos fogalommeghatározás hiányában azonban netbooknak lehet tekinteni -- és az ipar minden további nélkül a netbookok közé is sorol -- olyan mini noteszgépeket is, melyek nem Atom processzorra épülnek. Így például netbook a VIA processzoros HP 2133, vagy éppen az eredetileg Celeron processzorral készült Eee PC 701 is. Az Eee PC-kkel tavaly kategóriát teremtő Asus a nyáron két olyan netbookot is piacra dobott, melybe az energiatakarékos Atomok helyett a régebbi Celeron M-et építik (Eee PC 904HD és 1000HD).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról