:

Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 12. 16:02

Folytatódnak a leépítések a Deutsche Telekomnál

[WSJ/HWSW] Nehéz tárgyalások elé néz Európa legnagyobb telekommunikációs multicégének vezetősége a munkavállalói oldal képviselőivel.

[WSJ/HWSW] Nehéz tárgyalások elé néz Európa legnagyobb telekommunikációs multicégének vezetősége a munkavállalói oldal képviselőivel.

A Deutsche Telekomnál újabb leépítéseket terveznek a hatékonyság növelése érdekében, ráadásul a vezetők felvetették a lehetőségét, hogy ha nem sikerül megállapodni a szakszervezetekkel, végső esetben kényszerű elbocsátásokra lesz szükség a cég túlélése érdekében. Tavaly márciusban, a jelenleg is zajló változások, átalakulások tervszintű elfogadásakor több ezer DT-alkalmazott lépett hathetes sztrájkba. Ez volt a távközlési mamut történelmének első sztrájkja a cég 1995-ös privatizálása óta.

Az új irányt a 2006-ban kinevezett új elnök-vezérigazgató, René Obermann jelölte ki tavaly tavasszal, mondván a hatékonyabb, olcsóbb működés létfontosságú a vállalat versenypiaci helytállása érdekében. A cég német telekommunikációs piacon működő kisebb riválisai részben a kisebb munkaerőköltségnek köszönhetően olcsóbb szolgáltatásaikkal folyamatosan szívják el a Deutsche Telekom meglévő vagy potenciális ügyfélkörét. Ma a cég 236 ezer alkalmazottjának mintegy kétharmada dolgozik Németországban -- Európa egyik legjobban fizető munkaerőpiacán --, ők ugyanakkor a cég első féléves, mintegy 30 milliárd eurós forgalmának kevesebb mint a felét termelték, miközben az otthoni szolgáltatások értékesítése 6,4 százalékkal zuhant.

Több embernek kell mennie

Bár a 2005-ben meghirdetett, 32 ezer fő elbocsátását célzó program még le sem zárult, a cég vezetése a múlt hónapban bejelentette, hogy újabb, munkahelyek ezreit érintő elbocsátási hullám várható: a vállalat így az anyaországban működő call-centereinek számát 63-ról 24-re csökkentené, ami önmagában nagyjából nyolcezer munkahely megszűnését eredményezné. A Deutsche Telekom ezzel együtt hatezer, a vezetékes üzletágban dolgozó szerviztechnikusnak ajánlana fel munkát egy másik, jellemzően rosszabbul fizető üzletágban, valamint vélhetően több ezer munkavállalónak mondana fel az IT-üzletágban.

Olaj a tűzre, hogy a német nagyvállalat vezetése kilátásba helyezte, hogy végső esetben, a szakszervezetekkel történő megállapodás hiányában kényszerű elbocsátások lehetnek a cégnél. Németországban ez a gyakorlat rendkívül ritka, a cégek általában nagylelkűen támogatják a vállalatot önként elhagyó munkaerőt. Thomas Sattelberger, a Deutsche Telekom humánpolitikai igazgatója egy korábbi interjúban kifejtette, hogy mindent megtesznek azért, hogy az érintett dolgozóktól „szociális szempontból elfogadható” módon váljanak meg, illetve igyekeznek dűlőre jutni a szakszervezetekkel, kényszerű elbocsátásra csak akkor kerülhet sor, ha minden kötél szakad.

A Deutsche Telekom munkavállalói oldalát képviselő szakszervezetnek, a ver.di-nek több sem kellett: a szakszervezeti vezetők máris kiélezett harcot vetítettek előre a tömeges elbocsátások és fizetéscsökkentés megakadályozása érdekében. „Úgy gondolom, a (Deutsche) Telekom átlépte azt a bizonyos határt” -- fogalmazott Lothar Schröder, a ver.di vezetője, aki szerint az egyezkedés máris rendkívül feszült légkörben zajlik, ezzel együtt nem kizárt, hogy a szakszervezet újra sztrájkot hirdet.

Stagnáló mobil, szenvedő vezetékes üzletág

A német távközlési cég augusztus elején közzétett negyedéves pénzügyi jelentése szerint szolgáltató második háromhavi forgalma 15,1 milliárd eurót tett ki (ebből 7,9 milliárd euró a nemzetközi tevékenységekből folyt be), ezzel 2,9 százalékkal, vagyis 450 millió euróval múlta alul a tavalyi eredményeket, miközben EBITDA (kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti nyereség) mutatója 4,8 milliárd euróról 5,1 százalékkal, 4,56 milliárd euróra csökkent.

A Deutsche Telekom legjövedelmezőbb üzletágának továbbra is a T-Mobile számít: a mobilkommunikációs részleghez a második negyedévben 8,7 milliárd euró folyt be, ami minimális eltérést jelent a tavalyi pénzügyi forgalomhoz viszonyítva. A vezetékes üzletág közben továbbra is visszaszorult a német telekommunikációs multinál: a forgalom 6,4 százalékkal, 5,3 milliárd euróra csökkent: a cég az elmúlt negyedévben 653 ezer vezetékes telefonvonalat számolt fel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.