Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Egy hét múlva feltámad a Commodore

Bodnár Ádám, 2007. március 07. 09:19
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Játékosoknak szánt PC-kkel tér vissza az informatikai piacra a kultikon Commodore, a vállalat a jövő héten, a CeBIT kiállításon mutatja be új terméksorozatát. A legendás márkanév jelenleg egy holland cég, a Yeahronimo Media Ventures tulajdonában van, amely 2005 elején vásárolta meg.

hirdetés
[HWSW] Játékosoknak szánt PC-kkel tér vissza az informatikai piacra a kultikon Commodore, a vállalat a jövő héten, a CeBIT kiállításon mutatja be új terméksorozatát. A legendás márkanév jelenleg egy holland cég, a Yeahronimo Media Ventures tulajdonában van, amely 2005 elején vásárolta meg.

A Yeahronimo azóta létrehozta a Commodore Gaming vállalatot, amelynek céljaként klasszikus C64-játékok mobiltelefonos átiratainak kiadását, illetve Commodore márkanevű PC-k és kiegészítők forgalmazását jelölték meg. A Commdore Gamingről azóta sem hallott senki, a vállalat weboldalán azonban egy hatalmas Space Invader és egy folyamatosan visszaszámláló óra mutatja, hogy hamarosan nagy durranás várható. Persze nagy kérdés, hogy a Commodore a nevén és a legendás emblémán kívül mit tud hozzátenni egy átlagos PC-hez, hogy az vonzó legyen.

"25 évvel ezelőtt a Commodore bemutatta a C64-et, a XX. század végének legjobban fogyó személyi számítógépét és ezzel világszerte milliók számára hozta el a számítógépes játékok világának kezdetét" -- mondta Bala Keilman, a Commodore Gaming vezetője. "Nagy megtiszteltetés és egyben izgalmas a számunkra, hogy visszahozhatjuk a Commodore márkát a játékosok közösségének és fejezetet nyithatunk ennek az egyedülálló gépnek a történetében. Biztosak vagyunk benne hogy azt nyújta majd, amit a játékosok várnak."

Egyszer fent, azóta lent

Az 1954-ben alapított, és eredetileg írógépeket gyártó Commodore sikerét egyértelműen a C64-nek köszönheti, amely a maga korában gyakorlatilag de facto szabvánnyá vált az otthoni számítógépek piacán. A vállalat ezt követő próbálkozása, az Amiga ugyan népes rajongótábort toborzott, de hibás menedzsment-döntések, valamint a játékkonzolok gyors térhódítása végül a vesztét jelentették. A 90-es évek elejére a PC (és a Macintosh) végleg kiszorította az otthonokból a Commodore gépeit, a vállalat 1994-ben végül csődöt jelentett.


A legenda

A Commodore márkanevet azóta számtalan cég birtokolta de még egyiküknek sem sikerült a nagy visszatérés. Az 1994-es csődöt követően a vállalat szellemi tulajdonai 14 millió dollárért az Escom kezébe kerültek, a német cég olyan óriások elől happolta el a zsírosnak ígérkező falatot, mint a Dell és a Gateway. A Commodore azonban rossz üzletnek bizonyult, az Escom ugyan elkezdte a legendás C= jellel rendelkező PC-k forgalmazását, de kevés sikerrel, ugyanis 1996-ra maga is csődbe ment.

1997-ben a Commodore név a holland Tulip Computers tulajdonába került. A vállalat éveken keresztül csak "ült a babérjain", végül 2003 nyarán jelentette be, hogy újraéleszti a legendát és a retróvilágban ma is népszerű Commodore számítógépekhez új kiegészítőket jelentet meg. A Tulip ezen kívül még azzal került a lapokba, hogy perekkel fenyegette meg a Commodore 64-hez kiegészítőket áruló cégeket. A holland vállalat komoly szándéka jeléül bejegyeztette a CommodoreWorld.com weboldalt és leányvállalatot alapított Commodore International BV néven.

A Tulip azonban egyetlen Commodore márkájú számítógéppel sem jelentkezett, jöttek viszont helyett olcsó MP3-lejátszók, USB pendrive-ok, írható CD-k. A holland vállalat végül 2004 végén eladta a Commodore-t jelenlegi tulajdonosának, a tranzakció hosszú hónapokig tartó egyezkedés után 2005 márciusában zárult le.

Az Amiga is a mi kutyánk kölyke

Az 1995-ben szintén az Escom tulajdonába került Amiga márkanevet és a kapcsolódó szellemi tulajdon 1997-ben a Gateway PC-gyártóhoz került, majd 2000-ben megvásárolta a Gatewaytől kilépett alkalmazottak által alapított Amiga Inc. Az ezredforduló utáni években sokat lehetett hallani az Amiga esetleges feltámadásáról, egy teljesen új Amiga operációs rendszer fejlesztéséről, az AmigaOS-ről, amely a PowerPC-alapú AmigaOne gépeken fut, ezek mára valósággá is váltak, az Amigák iránt rajongó maroknyi, de annál lelkesebb közönség nagy örömére.

Érdekesség, hogy az új AmigaOS fejlesztésében jópár magyar programozó is részt vett, az operációs rendszer visszamenőleges kompatibilitását biztosító Motorola 68k emulátor, valamint a médialejátszó alkalmazások is magyar fejlesztők munkái. Az AmigaOS 4.0-nak még magyar lokalizált változata is létezik.

Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.