:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 21. 10:45

A többmagos chipek és a virtualizáció terjedése miatt kevesebb x86-szerver fogy

Az IDC jelentősen csökkentette az x86 processzoros szerverek forgalmi előrejelzését, a piackutató cég szerint az egyre erősebb többmagos processzorok és a virtualizációs megoldások terjedése miatt a vállalatok a vártnál kevesebb gépet vesznek majd.

[HWSW] Az IDC jelentősen csökkentette az x86 processzoros szerverek forgalmi előrejelzését, a piackutató cég szerint az egyre erősebb többmagos processzorok és a virtualizációs megoldások terjedése miatt a vállalatok a vártnál kevesebb gépet vesznek majd.

Egy gépen öt virtuális szerver

Az IDC legfrissebb előrejelzése szerint az x86-szerverek forgalma 2006 és 2010 között mindössze 39 százalékkal növekedik majd, szemben a korábbi 61 százalékos prognózissal. A piackutató cég korábban úgy vélte, 2006 és 2010 között 45 millió x86 processzoros szervert adnak majd el világszerte, az új prognózis már csak 40 millió. Mindazonáltal az x86 továbbra is domináns szerverplatform marad és az IDC szerint 2011-ben az értékesített szerverek 94 százaléka épül majd x86 processzorra, a bevételek 56 százalékát adva.

Michelle Bailey, az IDC elemzője szerint a többmagos processzorok és a virtualizációs megoldások lehetővé teszik a felhasználók számára hogy átlagosan öt szervert konszolidáljanak egy gépen. 2005-ben a leszállított x86 szervereknek csupán 4,5 százalékán futottak virtuális gépek, 2010-re ez az arány 14,6 százalékra növekszik, ami 1,7 millió gépet -- és 7,9 millió virtuális gépet -- jelent. Az előrejelzés szerint 2010-ig évi átlagban 40 százalékkal nő a telepített virtuális gépek száma.

Kevesebb, de drágább gép kell

A szervergyártók azonban nem panaszkodnak, sőt: a konszolidációs projektek jellemzően nagyobb kiépítettségű és teljesítményű gépeket igényelnek, amelyeket nagyobb haszonnal lehet eladni, így összességében a a cégek a pénzüknél maradnak. Ez a tendencia már most is látszik: a tavalyi negyedik negyedévben a leszállított x86-szerverek száma csak 1,1 százalékkal 1,85 millió darabra nőtt, miközben értékük 7 százalékkal 7,2 milliárd dollárra emelkedett.

A HP toronymagasan a legnagyobb x86-szállító, 33,9 százalékát szerezve meg az x86-os bevételeknek, míg az IBM holtversenyben birkózik a gyengén muzsikáló Dellel, 20-20 százalékot birtokolva. A legnagyobb 5 szállító közül a Sun Microsystems növekedett a leggyorsabban, 85,8 százalékkal, igaz, alacsony bázisról, mivel a cég viszonylag új szereplő ezen a területen, legalábbis ellenfeleihez viszonyítva.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.