Szerző: Bizó Dániel

2007. március 27. 13:32

Használt üzemek felvásárlásával zárkóznak fel a kínai chipgyártók

[DigiTimes/HWSW] A kínai félvezetőipar jelenleg technológiailag messze elmarad a világ élvonalától, a felzárkózáshoz azonban egy gyors és igencsak költséghatékony módot igyekeznek választani. Ahogyan a világ vezető cégei feszített tempóban fejlesztik gyártástechnológiájukat, úgy korábbi eljárásaik is villámgyorsan, néhány év alatt elavulttá, majd feleslegessé válnak. Nem kell zseninek lenni, hogy rájöjjünk: a kínaiak fel akarják vásárolni az elavult berendezéseket, mivel így gyorsan és jó áron jutnak fejlett technológiához.

[DigiTimes/HWSW] A kínai félvezetőipar jelenleg technológiailag messze elmarad a világ élvonalától, a felzárkózáshoz azonban egy gyors és igencsak költséghatékony módot igyekeznek választani. Ahogyan a világ vezető cégei feszített tempóban fejlesztik gyártástechnológiájukat, úgy korábbi eljárásaik is villámgyorsan, néhány év alatt elavulttá, majd feleslegessé válnak. Nem kell zseninek lenni, hogy rájöjjünk: a kínaiak fel akarják vásárolni az "elavult" berendezéseket, mivel így gyorsan és jó áron jutnak fejlett technológiához.

A tajvani Vanguard International Semiconductor (VIS) nemrég jelentette be, hogy megvásárolta a szintén tajvani Winbond memóriagyártó egy teljes félvezető üzemét, beleértve a berendezéseket, épületet és az ott használt anyagokat is. A 200 milliméteres szilíciumszeleteket megmunkáló komplett üzem mindössze 257 millió dollárjába került a szerződéses gyártónak (foundry), ami közel hatvanszázalékos megtakarítás ahhoz képest, ha ugyanezt a kapacitást saját maga építette volna ki. Az ügylet a DigiTimes híradása szerint sokkolta a kínai foundry ipart, mely éppen Sanghajban gyűlt össze a SEMICON China konferencián.

Az egyelőre a kis szereplők közé számító kínai félvezetőgyártók versenyt futnak a minél fejlettebb gyártástechnológia megszerzéséért, amire a használt berendezések beszerzése kínálja a legvonzóbb lehetőséget. Az ilyen lehetőségek azonban korlátozottan bukkannak fel a piacon, hiszen rendszeres, de egyáltalán nem mindennapos, hogy egy fejlett félvezetőgyártó megszabadul egy-egy üzemétől.

Orosz lapértesülések szerint az AMD egyes, a 130 nanométeres eljárásához használt berendezéseit vásárolja meg a Zelenograd Angstrem, mintegy 250-300 millió dollár értékben. A világ második legnagyobb processzorgyártója ezenkívül hamarosan megkezdi Fab30 jelölésű drezdai üzemének 300 milliméteres konverzióját, aminek következtében gyakorlatilag a komplett 200 milliméteres gyártósora kikerül a termelésből, és feleslegessé válik a vállalat számára.

DigiTimes értesülései szerint számos kínai foundry erősen érdeklődik az AMD felszerelése iránt, közülük a CSMC echnologies tűnik a legagresszívebbnek. Iparági források alapján a CSMC tavaly mintegy 400 használt berendezés megvásárlásával konvertálta korábban 150 milliméteres szeleteket megmunkáló wuxi üzemét 200 milliméteresre, és valószínűleg az AMD-től származó eszközökkel pekingi üzemét is hasonló módon fejleszteni szeretné. A japán Elpida memóriagyártó nemrég a szintén kínai Censionnek adta el 200 milliéteres gyártósorát. A nagyobb szeletek alacsonyabb fajlagos termelési költséget tesznek lehetővé, ugyanakkor az ilyen gyártósorok lényegesen drágábbak, amit a sok vállalat nem tud megfinanszírozni.

A világ szerződéses félvezetőgyártása a Gartner Dataquest adatai szerint tavaly 16,7 százalékkal 21,5 milliárd dollárra növekedett, ami valamivel több mint 8 százaléka a chipekből származó globális forgalomnak. Szigorúan a gyártást véve azonban a foundryk már közel a piac negyedét tudhatják magukénak. A világ legnagyobb foundryja toronymagasan a tajvani TSMC, több mint 45 százalékos részesedéssel, második a szintén tajvani UMC, harmadik a szingapúri Chartered, szorosan versenyezve a kínai SMIC-vel. Az IBM Microelectronics a vállalat erőfeszítései ellenére visszaszorul a piacon, egyelőre az ötödik helyet foglalja el, nagyjából 3,2 százalékos részesedéssel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról