:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 19. 13:56

Hamis szoftvereket kínáló kalózokat perelt be a BSA

A BSA öt -- egy amerikai, egy brit és három német -- szoftverkalóz ellen indított nemzetközi jogi eljárást, akik online áruházakban és aukciós oldalakon hamisított programokat árultak.

[HWSW] A BSA öt -- egy amerikai, egy brit és három német -- szoftverkalóz ellen indított nemzetközi jogi eljárást, akik online áruházakban és aukciós oldalakon hamisított programokat árultak.

Az Egyesült Államokban a feljelentés címzettje egy pennsylvaniai online kereskedő, aki az általa üzemeltetett 20 weboldalon Adobe, McAfee, Microsoft és Symantec szoftverek másolatait kínálta. Az Egyesült Királyságban egy másolt Autodesk-szoftvereket kínáló oldal üzemeltetője ellen indítottak pert. A Németországban azonosított mindhárom weboldal Adobe-termékeket kínált. Az IDC szerint a nem hivatalos online értékesítőktől vásárolt szoftverek negyede tartalmaz veszélyes kódot, például férgeket, trójait, hátsóajtó-komponenst vagy kémprogramot. Az aukciós oldalakon végzett próbavásárlások során pedig az derült ki, hogy 50 százalékál is kevesebb az esélye annak, hogy eredeti licenccel rendelkező, érintetlen állapotban lévő szoftvert kap kézhez a vásárló.

"Sajnálatos tény, hogy az internet használatának robbanásszerű növekedésével és az online vásárlásokból adódó előnyök bővülésével egyidejűleg növekszik annak a veszélye is, hogy a vásárlóknak illegális szoftvereket kínálnak" -- mondta Peter Beruk, a McAfee Nemzetközi Megfelelőségi Programjának igazgatója, a BSA Internet Bizottságának elnöke. "A BSA célja egyrészről, hogy bemutassa a nagyközönségnek, miként lehet védekezni a csalások ellen, másrészt pedig, hogy kikényszerítse a szerzői jogi törvények betartását."

Tavaly a BSA számos online aukciós szervert kapcsoltatott le, amelyek együttesen több mint 20 ezer hamis szoftvert kínáltak 17 millió dollárt meghaladó értékben. Ezen kívül a BSA számos esetben küldött ki figyelmeztetést nem árverésen keresztül árusított 2 millió jogsértő szoftver másolat ügyében, amelyek összértéke meghaladta a 12 millió dollárt. A probléma nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy az Egyesült Államokban 8 ezer aukciós oldalt, nemzetközi szinten pedig további majdnem 6 ezer oldalt záratott be a BSA.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.