:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 7. 16:33

Sun: sikeres bevezetések pénzügyi területeken

Befejeződött az OTP Bank központi mentési és visszaállítási rendszerének üzembe állítása, amelynek kiépítésére tavaly év végén kapott megbízást a Sun Microsystems hazai leányvállalata. A rendszer gerincét egy Sun StorageTek SL8500-as szalagkönyvtár, egy Veritas NetBackup mentési szerver, továbbá egy Sun StorageTek L700-as gép, valamint az ezekhez kapcsolódó szoftverek biztosítják. A vállalat egy másik hazai pénzintézetnek szoftvereket szállított.

[HWSW] Befejeződött az OTP Bank központi mentési és visszaállítási rendszerének üzembe állítása, amelynek kiépítésére tavaly év végén kapott megbízást a Sun Microsystems hazai leányvállalata. A rendszer gerincét egy Sun StorageTek SL8500-as szalagkönyvtár, egy Veritas NetBackup mentési szerver, továbbá egy Sun StorageTek L700-as gép, valamint az ezekhez kapcsolódó szoftverek biztosítják. A vállalat egy másik hazai pénzintézetnek szoftvereket szállított.

A bank minden meglévő alkalmazását -- többek között a számlavezető- és az értékpapír-rendszereket, az e-csatornákat, az SAP-, az adattárház- és a kártyarendszer-alkalmazásokat -- ehhez a rendszerhez kapcsolta, és a jövőben minden új információt erre az új szalagos egységre ment. A rendszer jelenlegi kapacitása akár a kétszeresére is növelhető további eszközök beszerzése nélkül, licencvásárlás útján. Az OTP Bank számára Szerbiában is a Sun szállítja a mentési és visszaállítási rendszer konszolidálásához szükséges infrastruktúrát.

Az OTP Banknak szállított Sun StorageTek SL8500 mentési sebessége óránként 6,1 terabájt. A teljesen redundáns berendezésben jelenleg 1750 kazetta kap helyet, de ez akár 3176 kazettáig is bővíthető, további eszköz beszerzése nélkül, egyszerű licencvásárlással. A rendszer, a bar code címke támogatásnak köszönhetően, egyszerűen tesz különbséget a különböző típusú média között, s így a kezelő panelen keresztül naprakész információ nyerhető többek között a szalagkönyvtár állapotáról, valamint a meghajtók és a slotok tartalmáról. A rendszer másik eleme, a Sun StorageTek L700 mentési sebessége óránként 1,8 terbájt, a tárolási kapacitása jelenleg 690 db kazetta.

"Az OTP Bank nem véletlenül tette le voksát a konszolidáció mellett, hiszen a folyamat eredményei egyértelműen kedvezőek: a rendszer jobban optimalizálható, nagyobb a játéktér az erőforrások elosztását, kihasználását illetően, és szükség esetén egyszerűbben bővíthető a rendszer" -- mondta Andráskó Tibor, az OTP Bank ügyvezető igazgatója. "Az OTP Bank és a Sun folyamatos együttműködésének köszönhetően a konszolidációs folyamat zökkenőmentes volt: minimális leállással, alacsony kockázati szinten sikerült a megvalósítás."

További nagy siker a Sun számára, hogy egy másik, egyelőre meg nem nevezhető jelentős pénzintézet a cég szoftvereit választotta. Az eredmény azért is figyelemre méltó, mert ez a bank eddig teljesen "szűz" terület volt a Sun számára, egyáltalán nem használtak Sun-technológiákat és a most megvásárolt szoftver sem Sun gépeken fut majd. Ez az első eset, hogy a hazai Sun olyan környezetbe tudott szoftvert eladni, ahol eddig egyáltalán nem használtak Sun hardvereket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.