Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 21. 08:58

Larry Ellison: megelőzzük az SAP-t

Tegnap tette közzé negyedéves eredményeit az Oracle, a világ második legnagyobb szoftvercége elemzői várakozásokat felülmúló mutatókat jelentett be, köszönhetően a licenceladások növekedésének. Az eredményeknek köszönhetően az Oracle-részvények árfolyama 3 százalékkal nőtt.

[HWSW] Tegnap tette közzé negyedéves eredményeit az Oracle, a világ második legnagyobb szoftvercége elemzői várakozásokat felülmúló mutatókat jelentett be, köszönhetően a licenceladások növekedésének. Az eredményeknek köszönhetően az Oracle-részvények árfolyama 3 százalékkal nőtt.

Várakozások felett

A február 28-án véget ért harmadik negyedévben az Oracle 27 százalékkal 4,4 milliárd dollárra növelte bevételét, miközben nettó nyeresége 35 százalékkal 1,03 milliárd dollárra, részvényenként 20 centre ugrott. Az egyszeri tételeket leszámítva a profit részvényenként 25 centet tett ki, így 3 centtel múlta felül az elemzői várakozásokat, akik 4,34 milliárd dolláros bevételre számítottak. Az adatbázis és köztesszoftver licenceladások 17 százalékkal 967 millió dollárra nőttek, miközben az üzleti alkalmazások forgalma 57 százalékkal 423 millió dollárra ugrott.

A vállalat vezetői elégedetten nyilatkoztak az eredményekkel kapcsolatban. Larry Ellison elnök-vezérigazgató szerint az Oracle jelenleg még stabil második a vállalatirányítási szoftverek piacán az SAP mögött, de megfelelő stratégiával rendelkezik ahhoz, hogy megelőzze. Az SAP legutóbbi negyedévében a szoftverértékesítésből származó árbevétel mindössze 7 százalékkal nőtt, de az egész tavalyi évet figyelembe véve is csak 10 százalékkal emelkedett, messze elmaradva a 15-17 százalékos célkitűzéstől.

Esély az SAP megelőzésére, gyors linuxos térnyerés

Ellison szerint bár az SAP az elsőszámú ERP-vállalat, az ERP egy lassan növekedő, fejlett piac. Az SAP a különféle méretű vállalatoknak különféle termékvonalakat (SAP R/3, MySAP, Business One) kínál, ezzel szemben az Oracle a "Fusion" stratégia révén egy teljesen egységes platformot tud kínálni a kis-, közép- és nagyvállalatoknak is -- vélekedett Ellison.

Az Oracle vezetője büszkén jelentette be, hogy sok év kitartó munkájának köszönhetően a vállalata végre megelőzte a BEA Systemset a köztesszoftverek piacán. A harmadik negyedévben az Oracle köztessszoftver-eladásai 82 százalékkal növekedtek, míg a BEA legutóbbi negyedévében a middleware-forgalom csak 8 százalékkal bővült. Az elmúlt 12 hónapban az Oracle köztesszoftverek forgalma átlagosan 60 százalékkal növekedett, míg a BEA-é 12 százalékkal -- mondta Ellison.

Az Oracle tavaly ősszel jelentette be, hogy saját maga is támogatást nyújt a Red Hat Enterprise Linuxhoz, olcsóbban mint maga a Red Hat. A cég azóta számos támogatási szerződést kötött, amelyek között vannak 500 ezer dollárnál nagyobb értékű megállapodások is. "A linuxos üzlet felépítése nem megy egyik napról a másikra, de megy" -- mondta az Oracle vezetője. Az egyik ilyen megállapodást a Yahooval kötötte az Oracle, az internetvállalat saját bevallása szerint jelentős költséget takarít meg azáltal, hogy a Red Hat helyett az Oracle-re bízza a támogatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról