Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 23. 09:59

Ipari kémkedéssel vádolja az SAP-t az Oracle

Az Oracle tegnap bejelentette, hogy pert indított az SAP ellen, a vádak szerint a német szoftvergyártó az Oracle terméktámogatási weboldaláról több ezer szoftvert és dokumentációt lopott el.

[HWSW] Az Oracle tegnap bejelentette, hogy pert indított az SAP ellen, a vádak szerint a német szoftvergyártó az Oracle terméktámogatási weboldaláról több ezer szoftvert és dokumentációt lopott el.

Gyanúsan sok letöltés

Az Oracle állítása szerint november végén különösen nagy forgalmat tapasztalt az ügyfelek számára fenntartott, jelszóval védett weboldalán, ahonnan a PeopleSoft és J.D. Edwards felhasználók tölthetnek le szoftvereket. A Customer Connection oldal forgalmi adatainak elemzése után kiderült, hogy több mint 10 ezer olyan letöltés zajlott, amelyet már lejárt vagy a végéhez közeledő támogatási szerződéssel rendelkező ügyfelek hajtottak végre. Ezekben az ügyfelekben az volt a közös, hogy azidőtájt lettek az SAP által korábban felvásárolt TomorrowNow ügyfelei. A TomorrowNow kifejezetten PeopleSoft és J.D. Edwards termékek támogatására szakosodott.

Az Oracle állítása szerint az alaposabb vizsgálat kimutatta, hogy a letöltéseket valójában nem maguk az ügyfelek indították, ugyanis a megadott jelszavakhoz tartozó e-mail címek, nevek és telefonszámok mind hamisak voltak. Az IP-címek alapján a nyomok az SAP America egyik irodájába vezettek -- állítja az Oracle. Az SAP az Oracle szerint négy napon keresztül napi 1800 szoftvert és dokumentációt töltött le -- miközben egy átlagos ügyfél havonta összesen 20 letöltést hajt végre a Customer Connection oldalon.

Nem Grál-lovagok

A San Franciscó-i kerületi bíróságra beadott keresetben az Oracle azt állítja, az SAP jogtalanul fért hozzá az információkhoz, amelyek birtokában akár maga is nyújthat támogatást bizonyos Oracle szoftverekhez, illetve el tudja csábítani az Oracle ügyfeleit. A cég kártérítés megítélése mellett azt kéri a bíróságtól, tiltsa el az SAP-t a megszerzett információk hasznosításától. Az SAP szóvivője elmondta, a cégnél jelenleg is tanulmányozzák a bírósági dokumentumokat, de folyamatban levő jogi ügyekkel kapcsolatban amúgy sem nyilatkoznak.

Az informatikai ipar szereplőitől viszonylag távol áll a Grál-lovagokra jellemző viselkedés. Az Oracle például 2000-ben magánnyomozókat bérelt fel annak kiderítésére, hogy a Microsoft ellen indított trösztellenes perben a redmondi cég mellett érvelő elemzőcégeket a Microsoft pénzelte-e. A nyomozók akkor buktak le, amikor az elemzőcégek irodáit takarító vállalatokból meg akarták vásárolni a szemetet. 1999-ben az SAP indított pert a Siebel ellen, mikor az ügyfélkapcsolati rendszereket fejlesztő cég 27 SAP-alkalmazottat csábított magához. Az SAP azt állította, hogy a dolgozók számos titkot magukkal vittek új munkaadójukhoz. A felek végül peren kívüli egyezséget kötöttek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról