Szerző: Bizó Dániel

2007. március 23. 14:20

Újítás egérben: megkezdődött az antibakteriális Lexma modellek forgalmazása

Az egér, bár az egyik leggyakrabban használt eszköz, nem tartozik éppen a számítástechnika legérdekfeszítőbb témáihoz. Lehet egyáltalán bármi újat mutatni, egy egérben, mikor 2007-et írunk? Az Acrox szerint igen, és nincs is vele egyedül: a Lexma márkájú egerek gyártójával tegnap írt alá megállapodást a számítástechnikai eszközök disztribúciójával foglalkozó hazai Smart Electronic. A két cég pedig alapvetően két jellemzővel kívánja megkülönböztetni termékeit: egyedi antibakteriális bevonat és saját lézertechnológia.

[HWSW] Az egér, bár az egyik leggyakrabban használt eszköz, nem tartozik éppen a számítástechnika legérdekfeszítőbb témáihoz. Lehet egyáltalán bármi újat mutatni, egy egérben, mikor 2007-et írunk? Az Acrox szerint igen, és nincs is vele egyedül: a Lexma márkájú egerek gyártójával tegnap írt alá megállapodást a számítástechnikai eszközök disztribúciójával foglalkozó hazai Smart Electronic. A két cég pedig alapvetően két jellemzővel kívánja megkülönböztetni termékeit: egyedi antibakteriális bevonat és saját lézertechnológia.

Egér a tisztaságért

Amint azt az új Lexma egerekkel kapcsolatban korábban megírtuk, azok antibakteriális bevonattal rendelkeznek. Ez elsőre talán sokaknak furcsán, sőt mi több, felesleges vakításként hangzik, az Acrox nagyon is valódi problémára igyekszik felhívni a figyelmet, amiért érdemes még 2007-ben is az egértémával foglalkozni. A legtöbb irodában ugyanis a kevéssé higiéniatudatos alkalmazottak miatt a mellékhelyiség, beleértve a vécéülőkét is jellemzően nagyságrendekkel tisztább, vagyis kevesebb kórokozót tartalmaz, mint a számítógép környéke -- mondta el Alex Fu alelnök. A szorgos GDP-termelők ugyanis anélkül tapogatják naponta órákon keresztül a billentyűzetet és az egeret, hogy valaha is megtisztítanák, vagy használatuk előtt kezet mosnának.

A mikrobiológiai vizsgálatok megdöbbentő eredményre vezetnek, és ezt nem csak az Acrox állítja, hanem független kutatóintézetek is. A vállalat ezért olyan bevonattal látja el egyes egereit, amelyek egy ismert és dokumentált fizikai reakció révén idővel fertőtlenítik felületüket az organizmusoktól. A cég által felkért független vizsgálatok szerint az ismert kórokozók 99,9 százalékát elpusztítja a marketingesek által NanoShieldnek titulált technológia, miközben nem okoz semmiféle irritációt. A bőrrel érintkező felület egészét lefedő (NanoGuard) bevonat titándioxid és ezüst keverékét tartalmazza. Egyetlen technikai hátránya úgy tűnik, hogy a titándioxid hatásosságához fény is szükséges.

Nagy jövő előtt állhat

A bevonat természetesen nem egérspecifikus, így az a jövőben további eszközökön, vagy egészen más, az IT-n kívül eső területeken is jó eséllyel felbukkan -- árulta el Fu. Jelenleg tárgyalások folynak egy mobilgyártóval, és állítólag az Adidas is érdeklődik a technológia iránt. Nyárádi István, a Smart cégvezetője elmondta, hogy a technológia még hosszú fejlődés előtt áll és nagyjából 10 év szükséges ahhoz, mire tökéletesedik -- a Lexma egerek ebben jelentik az első lépést.

Nyárády szerint a borítás 15-20 százalékos extra költséget jelent az egerek esetében, de egy nagyobb értékű termék esetében ez már elenyésző is lehet. A védelmi mechanizmus működését a kétéves garancia ideje alatt garantálják. Példaként elmondta, hogy ilyen borítással ellátott védőmaszkok készülnek majd mentőszolgálatok számára is. A vezeték nélküli, lézeres változat ára bruttó 7-8 ezer, a vezetékesé 4-5 ezer forint körül alakul majd a boltokban, tette hozzá, ami szerinte igencsak versenyképes a bejáratott márkákkal szemben.

Piaci ambíciók

A Lexma egerek másik megkülönböztetője az egyedik lézeres technológia, amely 2000 DPI-s felbontással kecsegtet, és azt ígéri, hogy gyakorlatilag bármilyen felületen, még üvegen is pontos pozicionálásra képes. Szűcs Róbert, a SMART üzletfejlesztési igazgatója a HWSW számára elmondta, hogy jelenleg a piacot a vezetékes LED-optikás egerek dominálják, és a lézer részesedése mindössze 10 százalék körüli a régióban -- vagyis a Smart a lézerre történő átállást látja kiaknázhatónak.

A cég Magyarországon és az azt körülvevő országokban (kivéve Ukrajna) több mint százezer lézeres egeret tervez eladni, és ennek a tervnek a megvalósításában játszhatnak döntő szerepet az egyedi Lexma egerek. Szűcs hozzátette, hogy már van hazai viszonteladója a termékeknek, és tárgyalások folynak további nagykereskedők bevonására is. Véleménye szerint a Lexma termékek igencsak versenyképes áron kerülhetnek piacra, amit a tajvaniak alacsonyabb működési költségei, és a gyártótól való közvetlen beszerzés magyaráznak.

Az Acrox hetedik éve van piacon, mintegy 1500 alkalmazottat foglalkoztat, árbevétele pedig 60 millió dollárra, vagyis mintegy 11 milliárd forintra rúg. A Smart Electronic APC-disztribútorként kezdte meg működését 1989-ben, azóta más szállítók termékeit is teríti a piacon, forgalma tavaly meghaladta az 1 milliárd forintot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról