:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 5. 12:15

Mit várnak a pályakezdő informatikusoktól a globális vállalatok?

Az IBM Magyarország március elsején fórumot szervezett a Magyar Tudományos Akadémián a cég és a felsőoktatási intézmények vezetőinek részvételével annak bemutatására, hogy a vállalatoknak milyen szakemberekre van szükségük a megváltozott, mindinkább globális üzleti környezetben, s az intézmények milyen válaszokat adhatnak e piaci kihívásra.

[HWSW] Az IBM Magyarország március elsején fórumot szervezett a Magyar Tudományos Akadémián a cég és a felsőoktatási intézmények vezetőinek részvételével annak bemutatására, hogy a vállalatoknak milyen szakemberekre van szükségük a megváltozott, mindinkább globális üzleti környezetben, s az intézmények milyen válaszokat adhatnak e piaci kihívásra.

Akár 3-5 év előny a többiekkel szemben

"Az elmúlt három évben Magyarországon jelentős eredményeket értünk el, számos együttműködési programot indítottunk el azokkal a felsőoktatási intézményekkel, amelyek érdekeltnek mutatkoztak a technikai, vagy üzleti innováció fejlesztésében" -- mondta Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója, aki szerint a vállalati szféra és a felsőoktatás rendkívüli mértékben egymásra utalt: nem csak a cégeknek fontos a jó szakember-utánpótlás, hanem az egyetemeknek is szükségük van a vállalatoktól érkező tapasztalatra, illetve a hallgatóknak is fontos, hogy minél előbb bekapcsolódjanak a munka világába, és betekintsenek azoknak a szervezeteknek a működésében, ahol egyszer talán majd dolgozni fognak.

"Ahhoz, hogy valaki képes legyen beilleszkedni egy vállalati vagy akár államigazgatási szervezetbe, át kell látnia az ottani üzleti és munkafolyamatokat" -- vélekedett Rehus Péter, az IBM szoftverüzletágának vezetője. Ezért fontos, hogy a diákok már az egyetemi, főiskolai évek alatt megoldjanak gyakorlati problémákat, s lehetőség szerint bekapcsolódjanak valódi fejlesztésekbe is. Akik ezekkel az ismeretekkel felvértezve lépnek ki a piacra, Rehus szerint akár 3-5 éves előnyre is szert tehetnek a többiekkel szemben.

Az IBM ezért egyetemi keretszerződéseket köt, amelyek keretében számos szolgáltatást nyújt az együttműködő intézményeknek. A cég szakértői előadásokat tartanak, megtanítják az IBM-technológiákat, a társaságnál gyakorlatra fogadják a hallgatókat, segítenek a TDK-munkákban, lehetőséget nyitnak a konkrét kutatásokhoz való kapcsolódásra, oktatási célból ingyenesen elérhetővé teszik a cég által fejlesztett szoftverek széles körét, sőt bizonyos megkötésekkel hardverkapacitásokat is az intézmények rendelkezésére bocsátanak. Évente többszáz diák kerül így kapcsolatba az IBM-mel, például gyakornokként, a cég szoftvereit pedig gyakorlatilag minden hazai felsőoktatási intézményben ingyen használhatják a kijelölt karokon tanulók.

Gyenge a hazai felhozatal?

Bár Magyarországon az idén 17 akkreditált felsőoktatási intézménybe 4600 főt vesznek fel informatikai képzésre, mégis megjelenik a tudáshiány, s az intézmények képzési színvonala között nagy a különbség. Kiss Enikő, az IBM HR-igazgatója szerint az egyetemi állásbörzéken benyújtott önéletrajzok ugyanakkor nem tükrözik az IBM-hez hasonló és Magyarországon is egyre nagyobb számban és méretben jelen levő, globálisan integrált ("multi") vállalatok igényeihez való alkalmazkodást, a CV-k jelentős része igen gyenge minőségű.

Időközben a munkaadók elvárásai is megváltoztak, s másfajta attitűdöt tartanak elfogadhatónak, mint korábban: aki túl gyakran, egy-két évente vált munkát, az leértékeli magát. Az olyan, nagyfokú specializációt igénylő területeken, mint az informatika, a vállatok kénytelenek szakembereik kiképzésébe jelentős befektetéseket tenni. Ezek az emberek felértékelődnek a piacon, s szívesen alkalmaznák őket más cégek is. Aki azonban anyagi előnyök miatt túl gyakran vált állást, azzal szemben bizalmatlanná válnak -- véli Kiss.

A globális szervezetek létrejötte csak tovább erősíti e folyamatokat, ha ugyanis valaki a világ egy pontján versenyképes, az a világon mindenütt versenyképes. Ez a karrierutakat is megváltoztatta, ma már nem csak a vállalati "szamárlétrát" lehet bejárni, hanem akár a cégen belül, a különböző szervezeti egységek között is lehet pozíciót váltani, másik országban, régióban vagy akár földrészen elhelyezkedni. A jövedelmek sem feltétlenül a beosztás szintjétől, hanem a vállalat szempontjából képviselt értékek alapján alakulnak ki. Egy terület legismertebb szakértőit az IBM-nél akár még a vállalatvezetőknél is jobban megbecsülik -- mutatott rá Kiss.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.