Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Oracle: kevesebbet fizetnek a négyprocesszoros x86 szerverek tulajdonosai

Bodnár Ádám, 2007. március 05. 09:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[News.com/HWSW] Az Oracle csendben megváltoztatta adatbázisának licenckonstrukcióját, így a többmagos processzorokra épülő szerverek üzemeltetői egyes esetekben akár 80 százalékkal kevesebbet fizetnek.

hirdetés
[News.com/HWSW] Az Oracle csendben megváltoztatta adatbázisának licenckonstrukcióját, így a többmagos processzorokra épülő szerverek üzemeltetői egyes esetekben akár 80 százalékkal kevesebbet fizetnek.

Elemzők szerint a lépés egyértelműen a Microsoft térnyerésére adott válasz: a redmondi cég a többmagos processzorokat a licencdíj kiszámítása szempontjából ugyanúgy kezeli mint az egymagosokat, vagyis az árakat nem a processzormagok hanem a foglalatok alapján állapítja meg. Piaci elemzők szerint részben ez is az oka annak hogy a Microsoft SQL Server értékesítési bevételei évente 30 százaléknál is gyorsabban nőnek.

Az Oracle eleinte a processzormagok alapján számította a licencdíjakat, ezt a gyakorlatot azóta többször is módosították, a vállalat weboldalán olvasható információk szerint a legfrissebb árazási modell február közepe óta érvényes. A legfontosabb újdonság, hogy a felhasználók négyprocesszoros gépeken is futtathatják az Oracle Standard Edition változatokat, a Standard Edition One esetében a felső határ pedig két processzor, függetlenül a processzormagok számától, vagyis ezekben az esetekben az árazás foglalatok alapján történik.

Nem változott az Oracle azon gyakorlata, hogy a Sun Microsystems UltraSPARC T1 (Niagara) processzor magjait licencelési szempontból 0,25 processzornak számítja, egyéb többmagos processzorok (pl. IBM Power5, Sun UltraSPARC IV) magjai pedig 0,75-ös szorzóval esnek a latba.

További friss információ az AMD és az Intel négymagos processzorainak szerepeltetése az árlistában, bár az AMD még nem is rendelkezik négymagos Opteronnal, azok megjelenése az év közepe körül esedékes. A dokumentum szerint ezen a processzorok magjai -- Enterprise szoftverváltozatok vásárlása esetén -- licencelési szempontból fél processzormagnak számítanak, vagyis egy processzor négy magja után összesen két processzornyi licencdíjat kell fizetni.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.