:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 7. 11:32

A BenQ veszi meg a Siemens mobiltelefonos részlegét

Több hónapja tartó találgatások végére tett pontot a Siemens mai bejelentése, a német vállalat közölte, hogy veszteséges mobiltelefon-részlegét a tajvani BenQ Corporationnek adja el. Az ügyletet a BenQ részvényeseinek, illetve az európai hatóságok jóváhagyására vár és a tervek szerint szeptemberre zárul le.

[HWSW] Több hónapja tartó találgatások végére tett pontot a Siemens mai bejelentése, a német vállalat közölte, hogy veszteséges mobiltelefon-részlegét a tajvani BenQ Corporationnek adja el. Az ügyletet a BenQ részvényeseinek, illetve az európai hatóságok jóváhagyására vár és a tervek szerint szeptemberre zárul le.

"A Siemens mobiltelefonos részlegének felvásárlásával nagy lépést teszünk a célunk felé, hogy a mobiltelefonos ipar legnagyobb szereplői közé kerüljünk" -- mondta a BenQ igazgatótanácsának elnöke és elnök-vezérigazhatója, K.Y. Lee.

Ki az a BenQ, mi az a BenQ, mit akar ez a BenQ?

A 2001-ben az Acerről leválasztott jelenleg BenQ a legnagyobb tajvani mobilgyártó, a cég Kínában saját márkájú készülékeit értékesíti, de számos ismert cégnek -- köztük a Motorolának és az NEC-nek -- is beszállítója. A vállalat a Siemens részlegének beolvasztása után a világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártójává válik, bevételei meghaladják a 10 milliárd amerikai dollárt, piaci részesedése pedig megközelíti a 8 százalékot. A BenQ forgalmának jelenleg mintegy 10-11 százalékát adják a mobiltelefonok.

A megállapodás értelmében a Siemens 250 millió eurót fizet a BenQ-nak és 50 millió euró értékű BenQ részvényt is vásárol, az ügylet további pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. Az egyezség értelmében a BenQ további öt éven keresztül használhatja a Siemens márkanevét. A Siemens korábban azt tervezte, hogy vegyesvállalatot hoz létre az üzletág működtetésére. A Siemens Mobile központja továbbra is a németországi Münchenben marad. A BenQ átveszi a Siemens német, brazil és kínai mobiltelefon-gyárait is.

Beteljesületlen álom

A Siemens 1986 óta van jelen a mobiltelefon-piacon, azonban a cég sosem tudta elérni kitűzött célját, hogy a legnagyobb gyártók közé kerüljön. A Strategy Analytics adatai szerint a Siemens jelenleg a világ hatodik legnagyobb mobilgyártója, piaci részesedése 5,4 százalék. Az utóbbi évek során a cég folyamatosan vesztett piaci részesedéséből és egyre több veszteséget termelt. Az utóbbi évben a Siemens Mobile vesztesége 500 millió eurót tett ki. A mobiltelefonos részleg leválasztásával kapcsolatos költségek 350 millió euróra rúgnak -- jelentette be a német cég.

Az utóbbi időben a vezetés többször kinyilvánította azon szándékát, hogy eladja a mobiltelefonos részleget, azonban sokáig nem sikerült vevőt találni rá. A bizonytalanság csak rontotta a Siemens Mobile helyzetét, a szolgáltatók elfordultak a Siemens készülékektől. A Siemens korábbi tervei szerint 15 új mobiltelefonnal jelentkezett volna az idén.

Az utóbbi időben számos bajba jutott európai mobiltelefon-gyártó sietett a Távol-Keletre segítségért. Az Ericsson a Sonyval kötött szövetséget, a hálózati berendezésekre szakosodott Alcatel pedig az elmúlt hónapban adta el mobiltelefon-gyártó üzletágát a kínai TCL Groupnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.