:

Szerző: Ady Krisztián

2005. június 15. 12:42

A Microsoft is segíti a kínai cenzúrát

[Neowin.net] A Pekingi Egyetem fórumai mellett már saját blogjukban sem használjatnak különböző szavakat a kínai internetezők: a Microsoft aktív együttműködésével a kínai MSN Spaces szolgáltatáson keresztül sem lehet használni olyan szavakat, mint a demokrácia, szabadság, vagy emberi jogok. A Microsoft a kínai vezetés kérésének megfelelően ezeket a szavakat is felvette a közönségesebb, tiltott szavakat tartalmazó listára.

[Neowin.net] A Pekingi Egyetem fórumai mellett már saját blogjukban sem használjatnak különböző szavakat a kínai internetezők: a Microsoft aktív együttműködésével a kínai MSN Spaces szolgáltatáson keresztül sem lehet használni olyan szavakat, mint a 'demokrácia', 'szabadság', vagy 'emberi jogok'. A Microsoft a kínai vezetés kérésének megfelelően ezeket a szavakat is felvette a közönségesebb, tiltott szavakat tartalmazó listára.

Tiltott szavak

Amennyiben egy kínai MSN-felhasználó a fenti szavak mellett például a 'tajvani függetlenség' vagy 'demonstráció' szavakat használná egy hozzászólásában, írásában, az MSN egyszerűen nem egedélyezi a hozzászólás elküldését, mivel az a hibaüzenet szerint "közönséges" szavakat alkalmaz.

A Microsoftot több emberjogi szervezet támadja már jóideje, mivel aktívan együttműködik a kínai kormánnyal a minél hatékonyabb cenzúra elérésében. A kínai kormány nemrég elérhetetlenné tette külföldről több egyetemi fórum és weboldal elérhetőségét is. A Cinghua Egyetem egy névtelenségbe burkolózó diákja hétfőn elmondta, hogy a lépésre a kínai Oktatási Minisztérium adott utasítást azzal az indokkal, miszerint a fórumok kizárólag az egyetemen belüli beszélgetéseknek, információ cseréjének hivatottak teret adni. Hozzátette, hogy a diákokat nem zaklatta fel az eset, viszont a külső látogatók idegesek, hogy megszűnt a hozzáférésük.

Egyre erősebb netcenzúra

A kínai internetezők száma évről évre jelentősen növekszik. A kormány adatai szerint tavaly év végén már 94 millióan éltek a háló adta lehetőségekkel. Kína-szerte több mint 100 ezer netcafé található az igen szigorú szabályozás és tömeges bezárások ellenére is. A kínai netezők száma az előrejelzések szerint idén 120 millióra bővül, amivel a penetráció még mindig kevesebb mint 10 százalékot fog kitenni.

A kínai kormányzat az elmúlt években egyre erőteljesebb lépéseket tesz a neten megjelenő tartalom cenzúrására, külön szervezetet állított fel a tartalom ellenőrzésére, melybe beletartozik a politikailag nem korrekt külföldi oldalak elérhetetlenné tétele is. A legérzékenyebb témák a politika és a pornó. A játék nem babra megy, emberek tucatjai kerültek már lakat alá például pornósite üzemeltetése miatt -- köztük magukat kukkolni engedő nők is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.