Szerző: Ady Krisztián

2005. június 1. 11:28

Lehetetlenné teszi a másolt CD-k továbbmásolását a Sony BMG

[News.com] Új másolásvédelmi megoldást tesztel a Sony BMG Music Entertainment, mely lehetetlenné teszi, hogy a felhasználók által megírt CD-lemezekről további másolatok készülhessenek. Ilyen védelem hiányában többek között az internetről jogszerűen letöltött dalokból készült CD-lemezek is szabadon továbbmásolhatók.

[News.com] Új másolásvédelmi megoldást tesztel a Sony BMG Music Entertainment, mely lehetetlenné teszi, hogy a felhasználók által megírt CD-lemezekről további másolatok készülhessenek. Ilyen védelem hiányában többek között az internetről jogszerűen letöltött dalokból készült CD-lemezek is szabadon továbbmásolhatók.

Limitált klónozás

A Sony BMG március óta 10 albumot látott el ezzel a védelemmel, melyet az angol First4Internet fejlesztett ki. A Sony lehetővé tette a vásárlóknak, hogy "biztonsági" másolatot készítsenek az albumokról, azonban ezzel az új eljárással megakadályozza azt, hogy erről a másolatról további másolatokat készíthessenek.

A "meddő írás" néven is emlegetett koncepció bevezetése a Sony BMG vezetői szerint egy nagyon fontos elem a "hétköznapi" másolatok készítésének megakadályozása érdekében. "A mindennapos másolás, az "iskolaudvari" kalózkodás egy nagyon nagy probléma számunkra" -- mondta Thomas Hesse, a Sony BMG digitális részlegének elnöke. "A kalózmásolatok kétharmada a CD-lemezek rippeléséből és írásából származik, ezért nagyon fontos a CD-t biztonságos formátummá tenni" -- tette hozzá.

A technológiát hordozó tíz album neve egyelőre nem ismert, de várhatóan egyre több lemez kaphatja meg a First4Internet által kifejlesztett speciális védelmet. A következő hónapban már a Sony BMG partnerei közül is teszteli néhány a kereskedelmi forgalomba kerülő albumokon ezt a másolásvédelmet.

Jelenleg szabadon másolható

Jelenleg a legtöbb másolásvédelem -- legyen az CD-n vagy letölthető állományon alkalmazott -- nem alkalmaz továbbmásolást lehetetlenné tévő technológiát. Bár a lejátszóalkalmazás nyilvántartja, hogy pontosan hány CD-másolatot készítettünk a DRM-védelemmel ellátott állományról, és letilja a további másolatok készítési lehetőségét, ha átlépjük az engedélyezett darabszámot, azt nem akadályozza meg jelenleg semmi, hogy az elkészült CD-másolatról további másolatok készülhessenek.

A jelenleg letölthető állományokból egyszerű, teljesen védtelen zenesávokból álló CD-lemezek készülnek, melyek a legegyszerűbb másolóprogramokkal is sokszorozhatók. Sőt, az így készült CD-lemezből újabb, már védelem nélküli számítógépes állományok készülhetnek, melyek rövid időn belül felbukkannak az interneten, az állománycserélő hálózatokon is.

DRM védelem a másolaton is

A First4Internet megoldása a Microsoft jogkezelő technológiájával látja el a "biztonsági" másolatot is, mely így már nem lesz továbbmásolható. A Sony BMG lemezeiről elméletileg maximum három másolati példányt lehet készíteni. A vállalat a másolásvédelem mellett nagy hangsúlyt fektet a korábban nagy viharokat kavart kompatibilitásra is, a First4Internet vezetője szerint a védelemmel ellátott lemezek mindenben megfelelenek a Sony és a Philips által lefektetett követelményeknek, minden CD-lejátszóban kifogástalanul működnek majd.

A vállalat technológiája több rivális technológiával versenyzett a Sony BMG kegyeiért, végül a Sony a First4Internet XCP technológiáját ítélte a legjobbnak. Az XCP eddig csak bemutató CD-ken bizonyíthatott, a Sony BMG az első, mely kereskedelmi forgalomba kerülő lemezeken is használja ezt a másolásvédelmi eljárást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról