:

Szerző: Ady Krisztián

2005. június 24. 15:43

Csak a fontosabb területekre koncentrálja kutatas-fejlesztési erőforrásait a Sony

[HWSW, CNet] Úgy tűnik az új vezetés valóban jót tesz a japán Sonynak: a vállalat a jelek szerint teljes stratégiaváltást hajt végre, a korábban betonba ágyazottnak tűnő döntések felülbírálata mellett -- ilyen volt például az MP3-támogatás bevezetésével kapcsolatos álláspont is -- a cég a kutatás-fejlesztési erőforrásait is olyan területekre kívánja koncentrálni, melyek az új vezetés szerint bíztató jövővel rendelkeznek. A vállalat új elnöke szerint ilyen területek a következő generációs videoeszközök, a mobiltelefonok, illetve a lapos televíziók.

[HWSW, CNet] Úgy tűnik az új vezetés valóban jót tesz a japán Sonynak: a vállalat a jelek szerint teljes stratégiaváltást hajt végre, a korábban "betonba ágyazottnak" tűnő döntések felülbírálata mellett -- ilyen volt például az MP3-támogatás bevezetésével kapcsolatos álláspont is -- a cég a kutatás-fejlesztési erőforrásait is olyan területekre kívánja koncentrálni, melyek az új vezetés szerint bíztató jövővel rendelkeznek. A vállalat új elnöke szerint ilyen területek a következő generációs videoeszközök, a mobiltelefonok, illetve a lapos televíziók.

Pálfordulás

Az első külföldi, a walesi születésű amerikai Howard Stringer márciusban került a vállalat elnök-vezérigazgatói székébe, s azóta teljes pálfordulás figyelhető meg a japán cég háza táján. A Sony ezt követően döntött arról, hogy feléleszti a Sony Walkman brand-et, tárgyalásokat kezdeményezett a rivális HD-DVD csoporttal a következő generációs optikai meghajtók szabványainak lehetséges egyesítéséről -- mely sajnos végül kudarcba fulladt --, illetve átszervezéseket kezdett el annak érdekében, hogy olyan új területekre is betehesse a vállalat a lábát, melyek biztosíthatják majd az évi növekedést.

"Bár nem tettük ezt publikussá, számos kutatás-fejlesztési területet vizsgálunk, melyekről kivonulhatunk" -- nyilatkozta a Sony új elnöke, Ryoji Chubachi. "Jelenleg nem árulhatom el mely területek ezek, de a közeljövőben tisztán és világosan látni lehet majd mit teszünk, s mit nem" -- tette hozzá. A Sony ebben az üzleti évben kutatás-fejlesztésre 4,8 milliárd dollárt szándékozik költeni.

Szeptembertől új stratégia

Chubachi és Stringer megbízatását a vállalat részvényesei is jóváhagyták a szerdai napon. A vállalatot ezt megelőzően Nobuyuki Idei és Kunitake Ando vezették, akik az elnök-vezérigazgatói és vállalati elnöki posztot töltöttek be, ők a vállalat gyenge eredményei miatt vonultak vissza. Az új vezetés a részvényeseknek szerdán teljesen új, szeptember végére kibontakozó stratégiát ígért, mely együtt jár majd a vállalat termékvonalainak szűkítésével és a gyengébb piacokról történő kivonulással is.

A belső dokumentumok szerint "Project Nippon" néven emlegetett stratégia pontosabb részletei egyelőre nem ismertek, de Stringer bevallottan arra törekszik majd, hogy a vállalati hatékonyságot, illetve a belső kommunikációt jelentősen növelje, ahogyan ezt sikeresen végrehajtotta a Sony amerikai részlegénél is. Az amerikai leányvállalat 700 millió dollárt spórolt meg az átszervezések következtében, mely együtt járt 9 ezer munkahely felszámolásával.

A jelenlegi átszervezések a Sonynál már 20 ezer állás felmondásával jártak együtt, melyek jelentős része a veszteséget termelő elektronikai divízióból került ki. A "Transformation 60" projekt három évet ölel fel és 2006 márciusáig tart.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.