Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 28. 10:55

A Legfelsőbb Bíróság a fájlcserélők ellen ítélt

[News.com/WSJ/HWSW] A lemezkiadók és filmstúdiók szempontjából elsöprő győzelem született az amerikai Legfelsőbb Bíróságon, amely hétfőn kimondta, hogy a fájlcserélő hálózatokat üzemeltető vállalatok felelőssé tehetők a felhasználók által elkövetett jogsértésekért.

[News.com/WSJ/HWSW] A lemezkiadók és filmstúdiók szempontjából elsöprő győzelem született az amerikai Legfelsőbb Bíróságon, amely hétfőn kimondta, hogy a fájlcserélő hálózatokat üzemeltető vállalatok felelőssé tehetők a felhasználók által elkövetett jogsértésekért.

Győzelem a zeneipar és a filmstúdiók számára

A Grokster és a Morpheus fájlcserélők ellen indított perben született döntés lehetőséget ad a zeneipar és a filmstúdiók számára, hogy azonnal pereket indítsanak az összes fájlcserélő ellen. Szakértők szerint az ítélet nyomán a legális internetes zeneboltok virágzásnak indulhatnak. A Legfelsőbb Bíróság határozata mindazonáltal nem jelenti azt, hogy a Grokster vagy a Morpheus azonnal leállna. Az ügyet ugyanis az alacsonyabb szintű bíróságok újratárgyalják, természetesen figyelembe véve a Legfelsőbb Bíróság döntését.

A lemezkiadók és filmstúdiók természetesen üdvözölték a Legfelsőbb Bíróság ítéletét. "A mai, történelmi jelentőségű döntés legfontosabb üzenete, hogy a fejlődésnek és az innovációnak nem feltétlen kell a művészek, dalszerzők, a szórakoztatóiparból élők kárára történnie" -- mondta Edgar Bronfman, a Warner Music elnök-vezérigazgatója. "E fontos döntés lehetővé teszi a művészek és a kreatív közösség, illetve az informatikai ipar egymás mellett élését."

A P2P-cégek arra figyelmeztetnek, hogy a döntés nyomán valóságos jogi hadjárat indulhat az informatikai iparág szereplői ellen. A Grokster és a Morpheust üzemeltető StreamCast azt is közölték, meg vannak róla győződve hogy senkit sem bátorítanak kalózkodásra, jogsértésre, ezért a továbbiakban is elérhetővé teszik fájlcserélő kliensprogramjaikat. "Biztosak vagyunk benne hogy bebizonyosodik, a Morpheus nem bátorít senkit jogsértésre" -- mondta a StreamCast elnök-vezérigazgatója, Michael Weiss. "Továbbra is harcolunk, újítunk és új termékekkel állunk elő."

Az IT-ipar feszülten figyel

Az informatikai ipar feszülten figyelte az üggyel kapcsolatos fejleményeket, sokak szerint a döntés alapjaiban változtathatja meg az internetezési szokásokat. Sokan attól tartanak, hogy az ítélet visszafoghatja az innovációt, a cégek nem mernek majd új termékekkel vagy technológiákkal megjelenni, mert később azokat esetleg jogsértő módon is fel lehet használni, ezért pedig ők lesznek a felelősek. Egy új technológia megjelenésekor ráadásul még nem is sejthető, hogy később mi mindenre használható.

Az internetes cégek attól tartottak, hogy a jogsértésekkel kapcsolatos bírósági döntés eredményeképp a filmstúdiók és a zenekiadók jogi úton vehetnék elejét új termékek megjelenésének, bár az 1984-es "Betamax-ítélet" védi azokat a termékeket, amelyek "jelentős legális felhasználási területtel" rendelkeznek. A 21 évvel ezelőttí döntésében a Legfelsőbb Bíróság azt mondta ki, hogy a videomagnók nem jogsértőek, bár használhatók jogvédett anyagok másolására is. Ez az ítélet ad jogi védelmet ma olyan termékeknek, mint a CD-írók vagy az iPod.

David Souter bíró azonban hangsúlyozta, a Betamax-döntés nem jelent jogi védelmet az olyan vállalatok számára, amelyek aktívan résztvesznek a jogsértésben, vagy ilyen tevékenységre biztatják a felhasználókat. A P2P-cégek azonban éppen utóbbit teszik. "Nincs bizonyíték arra, hogy a cégek bármit is tettek volna azért, hogy a jogvédett anyagokat kiszűrjék vagy bárhogy megakadályozzák a cseréjüket."

Nincs megállás

Szakértők szerint azonban bármennyire is jelentős a bíróság ítélete, a fájlcsere továbbra is virágozni fog, mivel a legnépszerűbb fájlcserélők már decentralizáltak és akkor is tovább működhetnek, ha az üzemeltető cég eltűnik a színről. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy sok fájlcserélő az Egyesült Államokon kívül működik, illetve nem amerikai programozók hozták létre.

A zeneipar egyelőre sem szép szóval, sem reklámkapmánnyal, sem pedig perekkel nem tudta eltéríteni a felhasználókat az ingyenes fájlcserélők használatától. A Yankee Group felmérése szerint 2001-ben az internetezők összesen 5,16 milliárd fájlt cseréltek az ingyenes szolgáltatásokon keresztül és 2005-re ez a szám várhatóan 7,44 milliárdra növekedik.

Egyelőre az sem világos, vajon a fájlcserélők megjelenése hatással van-e a lemezeladásokra. Egy 2004-ben közzétett felmérés szerint nincs összefüggés az internetes fájlcsere és a lemezeladások között. A Harvard egyetem és a North Carolina egyetem két professzora heteken keresztül elemezték a fájlcserélő hálózatok forgalmát, majd összevetették őket a lemezeladási adatokkal és azt találták, hogy a fájlcserélők forgalma semmiféle hatással nincs a lemezeladásokra.

A fájlcsere-jelenség még magukat a zenészeket, művészeket is megosztja. Egy tavaly decemberben közzétet tanulmány szerint a zenészek úgy gondolják, az internet nélkülözhetetlen a műveik létrehozásához és terjesztéséhez, és a megkérdezetteknek csak alig több mint fele szerint kellene büntetni a fájlcserét. A művészeknek csak 28 százaléka szerint jelent fenyegetést az internetes fájlcsere, 43 százalékuk szerint inkább hasznos mint káros, ugyanis segít abban, hogy a művek széles körben ismertek és elterjedtek legyenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról