Szerző: Ady Krisztián

2005. június 16. 16:16

Az egyre jobban terjedő hardveres védelem megnehezítheti a filmkalózok dolgát

[Clubic.com] Lassan beérnek a hardveres jogkezelő technológiák: bár az Intel processzorokba épített DRM-technológia többé-kevésbé kacsának bizonyult, a processzorokba implementált DTCP-IP is alkalmas másolásvédelem erősítésére. A DTCP-IP nem jogkezelő technológia (DRM), hanem egy olyan hálózati átviteli szabvány, amely megvédi a tartalmakat az illetéktelen másolástól, grabbeléstől.

[Clubic.com] Lassan beérnek a hardveres jogkezelő technológiák: bár az Intel processzorokba épített DRM-technológia többé-kevésbé kacsának bizonyult, a processzorokba implementált DTCP-IP is alkalmas másolásvédelem erősítésére. A DTCP-IP nem jogkezelő technológia (DRM), hanem egy olyan hálózati átviteli szabvány, amely megvédi a tartalmakat az illetéktelen másolástól, "grabbeléstől".

Az ATI megoldása

Az ATI közeljövőben megjelenő megoldásai is a különböző csatornákon keresztül sugárzott műsorok másolásvédelméért felelnek majd, hardverszinten segítve a kalózkodás, illetéktelen sokszorosítás elleni küzdelmet. A kanadai vállalat jövőben megjelenő All-In-Wonder multimédiás kártyái, melyek TV-tunert is tartalmaznak beépítve, képesek lesznek a DRM-védelmek hardveres erősítésére.

Az ATI ezzel a lépéssel biztosan kivívja majd a tartalomszolgáltatók, jogtulajdonosok elismerését, hiszen a kalózkodás ellen csakis a hardverbe épített, robusztus, átléphetetlen védelmekkel lehet eredményesen fellépni. Az ATI kártyái nem csak az interneten keresztül letöltött tartalmak másolását, hanem a TV-műsorok felvett anyagait is elláthatják védelemmel, így azok az interneten már nem terjeszthetők majd tovább.

NVIDIA: már beépítve

A kanadai vállalat jelentős kommunikációs kampányt is indít majd a "DRM Ready" termékei bejelentésével egyidőben, felhívva a felhasználók figyelmét a jogkezelő technológiákra. Bár a felhasználók kétségkívül nem kedvelik, ha valamiben korlátozzák őket, a rivális NVIDIA termékeivel sem járnának sokkal jobban, a GeForce 6 sorozat PureVideo technológiája ugyanis szintén fel van vértezve jogkezelő technológiák támogatásával.

Az Intel által alkalmazott DTCP-IP szabványt ráadásul az Intel mellett több szórakoztatóelektronikai gyártó, köztük a Hitachi, a Panasonic, a Sony és a Toshiba hozták létre és számos hardver-, elektronikai- és hálózati cég támogatja. Már korábban is piacra kerültek olyan otthoni hálózati berendezések, például digitális média adapterek, amelyek támogatják a DTCP-IP-t.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról