:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 28. 15:38

Az AMD szerint az Intel zsarolja a PC-gyártókat

Hector Ruiz
Hector Ruiz
[HWSW] Az AMD trösztellenes pert indított az Intel ellen. A Delaware állam szövetségi bíróságához eljuttatott kereset szerint a legnagyobb processzorgyártó törvénytelen eszközökkel tartja távol a PC-gyártókat az AMD processzorok használatától.

A 48 oldalas dokumentumban az áll, hogy az Intel illegális eszközöket vet be annak érdekében, hogy maga mellé állítsa a számítógépgyártókat, illetve megtorló intézkedéseket vezet be azokkal szemben, akik AMD-alapú rendszereket forgalmaznak. Tom Beerman, az Intel szóvivője szerint a vállalat üzleti magatartása "fair" és minden törvénynek megfelel. Az ügy tárgyalása legkorábban 2006-ban kezdődhet meg.

Törvénytelen kedvezmények

Az ügy középpontjában elsősorban az Intel kedvezménypolitikája áll, a vállalat ugyanis köztudomásúlag jelentős támogatást biztosít a termékeit használó PC-gyártóknak. Az Intel számára kínos lehet, ha az ügy tárgyalása során napvilágot látnak bizalmas megállapodások olyan partnerekkel, mint a HP, a Dell, a Gateway vagy a Sony. Az AMD keresetében egyébként összesen 12 számítógépgyártót, 9 disztribútort és 17 kereskedőt nevezett meg.

A vádak elsősorban az AMD és ezen felek közötti tárgyalások eredményein alapulnak. A második számú processzorgyártó szeretné elérni, ha a cégek vezetői tanúskodnának a perben, noha szakértők szerint ennek bizonyára sok helyen nem örülnek majd. "Az ügyfelek valószínűleg nem lesznek elragadtatva az ötlettől" -- mondta Eleanor Fox, a New York-i jogi egyetem professzora. Még maga Hector Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatója is elismerte, hogy bizonyára lesznek akik nemet mondanak.

Az AMD állítása szerint amióta a vállalat már nem az Intel processzorok "klónjait" gyártja és forgalmazza, az Intel illegális eszközökkel igyekszik kiszorítani őt a piacról. A keresetben az áll, hogy az Intel minden negyedév végén jelentős visszatérítést fizet azoknak, akik a processzorok legnagyobb részét az Inteltől szerzik be. Az AMD csak jelentős árcsökkentésekkel tudja ellensúlyozni az Intel e tevékenységét.

Súlyos vádak

Az AMD állítása szerint az Intel jelentős összegeket fizetett a Toshibának és a Dellnek, hogy azok ne használjanak AMD processzorokat. Szintén az Intel kedvezménypolitika áldozatául esett a Sony: a cég által 2002-ben eladott gépek közel negyede még AMD-alapú volt, ma azonban a vállalat kínálatában csak Intel processzoros számítógépek szerepelnek.

A keresetben szerepel továbbá, hogy amikor a HP felvette tervei közé az AMD processzoros noteszgépek gyártását, az Intel visszatartotta a cég által korábban kiharcolt kedvezményeket. 2000-ben, amikor a Compaq jelentős megrendelést adott le az AMD-nek, az Intel nem szállította le időben a vállalat számára kritikusan fontos szerverchipeket -- olvasható a keresetben. A Compaq akkori vezetője, Michael Capellas "fejéhez pisztolyt tartottak", be kellett fejeznie az üzletelést az AMD-vel. Az Intel ellen felhozott vádak bárki által hozzáférhetők, mivel az AMD az interneten is közzétette a bíróságra eljuttatott keresetét.

Japánban már bebizonyosodott

Nemrégiben Japánban a hatóságok hasonló vádakat fogalmaztak meg az Intellel szemben. A távol-keleti ország versenyfelügyeleti hatósága márciusban végül azt közölte, hogy az Intel megszegte a monopóliumellenes törvényeket és megpróbálta aláásni legnagyobb riválisa, az AMD piaci pozícióit. A szervezet figyelmeztetésben részesítette a céget és arra kötelezte, hogy változtasson üzleti magatartásán.

Egy helyi üzleti lap, a Yomiuri Shimbun információi szerint az Intel kedvezményeket ajánlott fel a gyártóknak, ha azok korlátozzák az AMD-től vásárolt processzorok számát. Több meghatározó számítógépgyártó is élt az Intel által felajánlott lehetőséggel, és megszüntette vagy szűkítette a konkurens modellek kínálatát. Az Intel állítólag már 1999 óta folytatta ezt a gyakorlatot, amivel több számítógépgyártót is sikerült maga mellé állítania: a Sony és a Toshiba ma már kizárólag Intel-alapú gépeket kínálnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.