Szerző: Ady Krisztián

2005. június 28. 15:10

Elindult a Google videokereső szolgáltatása

[HWSW, News.com] A Google hétfőn elindította legújabb szolgáltatását, a Google Videót , mely egyelőre béta állapotban érhető el a Google számos más szolgáltatásához hasonlóan. Az adatbázisban jelenleg a Unicef, Greenpeace, CNET Networks és más tartalomszolgáltató partnerek április óta megjelent videoállományai kaptak helyett, ezek között lehet keresni.

[HWSW, News.com] A Google hétfőn elindította legújabb szolgáltatását, a Google Videót, mely egyelőre béta állapotban érhető el a Google számos más szolgáltatásához hasonlóan. Az adatbázisban jelenleg a Unicef, Greenpeace, CNET Networks és más tartalomszolgáltató partnerek április óta megjelent videoállományai kaptak helyett, ezek között lehet keresni.

Szövegben is keres

A Google új szolgáltatásával nem csak a címekben lehet keresni, hanem a videoállományok mellé feltöltött metaadatokban, például az elhangzott szövegben is. A Google különböző szolgáltatásaiba regisztrált felhasználók (például a Google Mail felhasználói) saját, általuk készített videókat is feltölthetnek egy letölthető segédprogram segítségével a Google szervereire és adatbázisába.

A letöltött állományok megtekintéséhez a Google egy saját lejátszóprogramot is biztosít, mely minden Google Videón keresztül letölthető állomány lejátszására alkalmas. A feltöltött videókat MPEG-2 vagy MPEG4 videotömörítéssel és MP3 hanggal fogadják és egyesével ellenőrzik, hogy megfelelnek-e a felhasználási feltételeknek. A jelenleg letölthető állományok ingyenesen elérhetőek, később -- feltehetően a PayPal ellenfelének bejelentését követően -- azonban arra is lesz lehetőség, hogy az általunk feltöltött anyagok letöltéséért díjat kérhessünk a felhasználóktól.

Képek és könyvek után videók

A videók közötti keresés igen felkapott lett az internetes cégek körében, mivel a vállalatok ettől olyan hirdetők megjelenését remélik, akik eddig kizárólag a tévében reklámoztak. A Google mellett az Amazon is lázasan fejleszti saját videókeresőjét, a Yahoo pedig májusban indította el saját szolgáltatását.

A szolgáltatások egyik kulcseleme a digitális jogkezelő technológiák (DRM) fejlődése és használata, mely megvédheti a file-ok tulajdonosainak szerzői és tulajdonosai jogait, bár az egyelőre nem ismert, hogy a Google használ-e majd DRM megoldásokat videokereső szolgáltatása fizetős tartalmainak bevezetésekor.

A Google ugyanakkor már számos ellenféllel találkozhat ezen a területen, többek például az America Online Singingfish, a Yahoo! és a Blinkx szolgáltatásaival, melyek már élő szerződéssel rendelkeznek például a Reuters-szel. A Reuters által biztosított videoanyagokat az említett metaadatokkal is ellátják, melyek a keresőmotorok számára nyújtanak segítséget. Ennek köszönhetően a keresőmotorok a Reuters weboldalára irányítják a videókat kereső felhasználókat.

Helyben tárolt tartalom

A Yahoo! és más szolgáltatások nem tárolják helyi szervereken az adott videoanyagokat, a Google ezzel szemben tárolni is kívánja az akár értékesítésre is szánt videókat, mely igen komplex kérdéseket vet fel a jogtulajdonosok szempontjából. A klipek tárolásához a filmstúdiók hozzájárulásához van szükség, ezek beszerzését már megkezdte a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról