Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 22. 12:17

Frissült a szuperszámítógépes toplista

A Heidelberg egyetemen rendezett International Supercomputer Conference (ISC2005) rendezvényen tették közzé a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit tartalmazó Top500 listát , amelyet most huszonötödik alkalommal állítottak össze.

[HWSW] A Heidelberg egyetemen rendezett International Supercomputer Conference (ISC2005) rendezvényen tették közzé a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit tartalmazó Top500 listát, amelyet most huszonötödik alkalommal állítottak össze.

Egyre több, egyre gyorsabb

A szuperszámítógépek fejlődését jól mutatja, hogy a most közzétett listára a bejutáshoz már 1,66 teraflops-os teljesítmény volt szükséges, ekkora teljesítményű a rangsor utolsó helyezettje. A tavaly novemberben közzétett 24. listán az utolsó helyezett még 850 gigaflops sebességű rendszer volt, vagyis közel fele olyan gyors, mint a mostani "sereghajtó". Szintén jelzésértékű, hogy a legutóbbi lista első tíz helyezettjének fele már kiszorult a legjobbak közül, helyüket öt új rendszer vette át. Érdekesség, hogy a mostani lista utolsó helyezette egyedül akkora teljesítményre képes, mint az 1993-ban kiadott első Top500 listán szereplő összes szuperszámítógép.

A világ jelenlegi leggyorsabb számítógépét az IBM szállította az amerikai Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) részére, ez a gép a Linpack teszt szerint másodpercenként 136 billió művelet végrehajtárára képes (136 teraflops). A második helyen szintén IBM-rendszer áll, a vállalat saját, Thomas J. Watson kutatóközpontjába telepített rendszer teljesítménye 91,2 teraflops teljesítményre képes. A bronzérmet a NASA-nál szolgálatot teljesítő Itanium-alapú fürtözött rendszer szerezte meg, amely másodpercenként 51,7 billió művelet végrehajtására képes. A 2003-ban még listavezető NEC Earth Simulator (36 teraflops) már csa a negyedik leggyorsabb szuperszámítógép.

Az Intel processzorok a legnépszerűbbek

A világ 500 leggyorsabb szuperszámítógépe közül 333-ban működik Intel processzor. Öt évvel ezelőtt csak négy rendszer épült Intel lapkákra, mára azonban az Intel lett a legelterjedtebb architektúra. A most kiadott rangsor szerint összesen 254 szuperszámítógép épül Intel Xeon processzorokra, 79-ben pedig Itaniumok dolgoznak. Az egy éve bemutatott 64-bites Intel Xeon processzorokat máris 77 szuperszámítógépben használják. Szintén 77 rendszer épül IBM Power architektúrára, emellett népszerűek még a HP PA-RISC (36) és az AMD (25) processzorai is.

A listában szereplő számítógépek több mint a felét az IBM szállította, 26 százalékukat a HP, 6 százalékukat pedig az SGI helyezte üzembe. Egyetlen más szállító sem tudott 5 százaléknál nagyobb részesedést elérni a listán.

Szuperszámítógépes szuperhatalom

Továbbra is az Egyesült Államok a világ legnagyobb szuperszámítógépes hatalma: bár a 10 leggyorsabb gép közül csak 5 amerikai, a listában szereplő összesen 500 rendszer közül 294 az USA-ban működik. A legutóbbi listán még csak 267 amerikai szuperszámítógépet tartottak nyilván. Érezhetően növekszik az ázsiai szuperszámítógépek száma, Japánban 23, a kontinens többi részén pedig további 58 olya rendszer van, amely felkerült a Top500 listára. Európa azonban továbbra is megelőzi Ázsiát, 114 szuperszámítógépet delegált a listára. A legnagyobb teljesítményű európai szuperszámítógép a Barcelonában található MareNostrum, amelynek 4800 IBM PowerPC processzora másodpercenként összesen 27,9 billió művelet végrehajtására képes. A MareNostrumot biológiai, orvosi, fizikai és csillagászati kutatások támogatására használják.

A félévente kiadott Top500 lista készítői: Hans Meuer a Mannheimi Egyetemről, Erich Strohmaier és Horst Simon az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Energetikai Tudományos-Kutatási Központjából, valamint Jack Dongarra a Tennessee Egyetemről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról