:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 24. 10:07

Minden harmadik eladott CD hamis

A világszerte eladott CD-k közül minden harmadik hamisítvány, kalózmásolat -- jelentette be tegnap az International Federation of Phonographic Industries (IFPI). Örvendetes hír azonban, hogy tavaly csupán 2 százalékkal nőtt a kalózlemezek száma, az elmúlt öt évben ez volt a legkisebb növekedés. Az IFPI adatai szerint 2004-ben világszerte 1,2 milliárd hamis CD talált gazdára, amelyek a teljes CD-forgalom 34 százalékát adták. Az eladott kalóz CD-k száma kétszer annyi volt mint 2000-ben.

[HWSW] A világszerte eladott CD-k közül minden harmadik hamisítvány, kalózmásolat -- jelentette be tegnap az International Federation of Phonographic Industries (IFPI). Örvendetes hír azonban, hogy tavaly csupán 2 százalékkal nőtt a kalózlemezek száma, az elmúlt öt évben ez volt a legkisebb növekedés. Az IFPI adatai szerint 2004-ben világszerte 1,2 milliárd hamis CD talált gazdára, amelyek a teljes CD-forgalom 34 százalékát adták. Az eladott kalóz CD-k száma kétszer annyi volt mint 2000-ben.

A legnagyobb kalózpiacok

A jelentés szerint 31 olyan ország létezik, amelyekben a kalózlemezek aránya több mint 50 százalékos, köztük olyanok is találhatók, mint Csehország vagy Görögország. Ez európai országok közül Oroszország, Ukrajna és meglepő módon Spanyolország áll élen a kalózkodásban, az IFPI jelentése szerint Magyarországon a kalózkiadványok részaránya 25 és 50 százalék között van. A világ legnagyobb kalózpiacia közé tartozik Brazília, Kína, India, Indonézia, Mexikó, Pakisztán és Paraguay is. A jelentésben az áll, hogy a világon eladott kalózlemezek értéke tavaly 4,6 milliárd dollárt tett ki, ugyanennyi a teljes brit, holland és spanyol legális zenepiac értéke.

Az IFPI szerint aggasztóan terjed a "bootleg" jelenség, elsősorban Dél-Amerikában, Indiában, a Közel-Keleten és Kelet-Európában. A bootleg felvételek nem hivatalosan rögzített anyagok, például ha egy zenekar koncertjén egy rajongó felveszi az előadást. Paraguayban az eladott CD-k 99 százaléka bootleg -- derül ki az IFPI adataiból. Kínában "csak" 85 százalékos a bootlegek aránya, azonban ha figyelembe vesszük az ország méretét, azt kapjuk, hogy ez a világ legnagyobb bootleg-piaca.

Valamit tenni kell

A kiadók nyomására egyre több országban lépnek fel a kalózok ellen, a tavalyi év során rekordszámú illegális másolóüzemet zártak be, összesített gyártókapacitásuk 380 millió CD volt. 2004-ben a hatóságok 87 gyártósort és több mint 28 ezer CD-írót foglaltak le. "A zeneipar azért harcol a kalózkodás ellen, mert ha nem tenné, egyszerűen nem tudna létezni" -- mondta John Kennedy, az IFPI elnöke. "A kormányoknak is komolyan kell venni a kalózkodást, a jószándék nem elegendő."

Jorgen Larsen, a világ legnagyobb lemezkiadójának, a Universal Music Groupnak az elnöke az IFPI-jelentés kapcsán elmondta, a zenei kalózkodás ma már olyan méreteket öltött, hogy a vállalata még azt is fontolóra veszi, hogy egyszerűen elhagyjon egyes piacokat. Larsen szerint a kalózkodás olyan érzékenyen érinti a kiadók bevételeit, hogy azok kénytelenek csökkenteni azokat a pénzeket, amelyeket új tehetségek felkutatására fordítanak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.