Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 13. 15:09

Natív titkosítással rendelkező szalagos meghajtó az IBM-től

Az IBM bejelentette, hogy TS1120 szalagos meghajtói natív titkosítási funkcióval bővültek, nagyobb biztonságot nyújtva a felhasználó adatainak, illetve tehermentesítve a szervereket a titkosítási algoritmusok végrehajtása alól. A szalagos meghajtók gyártói közül elsőként az IBM kínál ilyen szolgáltatást. Az új TS1120 meghajtók ezentúl titkosítva tárolják az adatokat, a szolgáltatás természetesen kikapcsolható.

[HWSW] Az IBM bejelentette, hogy TS1120 szalagos meghajtói natív titkosítási funkcióval bővültek, nagyobb biztonságot nyújtva a felhasználó adatainak, illetve tehermentesítve a szervereket a titkosítási algoritmusok végrehajtása alól. A szalagos meghajtók gyártói közül elsőként az IBM kínál ilyen szolgáltatást. Az új TS1120 meghajtók ezentúl titkosítva tárolják az adatokat, a szolgáltatás természetesen kikapcsolható.

Az utóbbi időben számos esetben történt meg, hogy egy szervezettől vagy cégtől bizalmas vállalati vagy ügyfél-adatok szivárogtak ki. Csak az Egyesült Államokban több mint 300 ilyen eset került nyilvánosságra 2005 februárja és 2006 augusztusa között, ebből az információkat 18 esetben ellopott szalagok tartalmazták, ami által 9 millió amerikai polgár személyes adatai kerültek illetéktelen kezekbe. Az Enterprise Strategy Group becslése szerint az ezekkel járó költség egyenként 25 és 150 dollár közé tehető, ennyibe kerül például az ügyfél értesítése, a számlaszámok megváltoztatása.

Titkosítás esetén ezek a szalagok a tolvaj számára értéktelenek, hiszen az információ csak a kulcs(ok) ismeretében nyerhető vissza. A titkosítási megoldások iránti igényt emellett a hatósági szabályozásoknak (pl. Basel II) való megfelelés is növeli -- derül ki az IBM által kiadott közleményből. Természetesen a szalagra írt adatok titkosítása ma sem ismeretlen, a titkosítás elvégezhető szoftveresen (alkalmazás), hardveresen (kriptogyorsító hardver) vagy egy különálló készülékkel is.

Az IBM TS1120 mostantól a szalagos meghajtó szintjén végzi el a titkosítást, minden egyes kazettát önálló, egyedi kulcs véd. A titkosítási kulcsok kezeléséről a Java-alapú IBM Encryption Key Manager gondoskodik, amely minden elterjedt platformon fut, beleértve a Windowst és a Linuxot, többféle UNIX-változatot, az IBM i5/OS-t (OS/400), valamint az IBM mainframe-jein futó z/OS-t (OS/390). A szoftver alkalmazás-, rendszer- vagy könyvtárszintű titkosítást képes megvalósítani. A TS1120 által alkalmazott titkosítás teljesen transzparens, ezáltal a bevezetése nem igényli az alkalmazások vagy más rendszerkomponensek módosítását -- állítja az IBM.

A vállalat szerint az új megoldás legnagyobb vásárlói itthon és külföldön az adataik tárolására rendkívül nagy figyelmet fordító szervezetek, az egészségügyi intézmények, biztosítók és pénzügyi vállalatok lesznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról