:

Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 1. 14:57

Adathalászat elleni védelmet és számos újításta hozott a Firefox 2 második bétája

Megjelent a Firefox 2 második bétája, az egyre népszerűbb böngésző következő generációjának előzetese. A Beta 2 számos finomítást tartalmaz az előzővel szemben, az 1-es sorozatú verziót használók pedig rengeteg újítással találkozhatnak, ha kipróbálják a szoftvert.

[HWSW] Megjelent a Firefox 2 második bétája, az egyre népszerűbb böngésző következő generációjának előzetese. A Beta 2 számos finomítást tartalmaz az előzővel szemben, az 1-es sorozatú verziót használók pedig rengeteg újítással találkozhatnak, ha kipróbálják a szoftvert.

A második béta apró fejlesztéseket tartalamaz a grafikus felületen, amelyek nem új funkcionalitásokat hoznak magukkal, hanem vizuálisan támogatják a használatot, így például a gombok kivilágosodnak, ha föléjük mozgatjuk az egérmutatót. A végső kiadásig a fejlesztők további hasonló vizuális finomhangolást ígérnek, melyek révén, reményeik szerint legalábbis, javítják a böngésző megjelenését, ergonómiáját.

A Beta 2 tartalmaz adathalászat elleni védelmet. A dolog lényege, hogy figyelmezeteti a felhasználót, ha olyan weboldalra téved, melyet valószínűleg adathalászok üzemeltetnek. Az adathalász weboldalak célja, hogy személyes adatokat, köztük bankkártyaszámokat, regisztrációs adatokat, jelszavakat szerezzenek meg, majd ezeket összegyűjtve értékesítik, vagy közvetlenül felhasználják visszaélésekhez. Az ilyen oldalak sokszor más, ismert helyeket utánoznak le, így a gyanútlan felhasználó azzal a tudattal ad ki érzékeny információkat, hogy azok megbízható kezekben vannak. A Beta 2 adathalászat elleni védelme ugyanakkor csak kísérleti célokat szolgál, így a fejlesztők nem javasolják, hogy erre hagyatkozzunk, a teljes értékű változat a végleges változatban érkezik.

Felhasználói oldalról talán a leginkább értékes újítása a Firefox 2-nek, hogy képes a korábban bezárt böngészőfüleket visszaállítani, így remélhetőleg visszafordíthatóak a balesetek is, mikor hosszabb szövegek vesznek el egy téves gombnyomás miatt, de a szolgáltatás hétköznapi helyzetekben is nagy kényelmet biztosít. Szintén hasonló célt szolgál, hogy a böngésző bezáródását követő újraindításkor felajánlja a legutolsó állapot visszaállítását, azaz betölti a kilépés előtt még nyitva lévő oldalakat, az ígéret szerint akár félbehagyott szövegekkel együtt is, sőt a letöltéseket is képes lesz folytatni.

A további újdonságokat is magával hozó Beta 2 valószínűleg a legutolsó béta, mielőtt megjelenik a már véglegessel remélhetőleg megegyező (tehát komolyabb hibák nélküli) RC1. Az ütemterv szerint ennek ideje szeptember 19, míg a 2.0-s szoftver október vége felé kerül kiadásra. A Firefox népszerűségének hatására a Microsoft komoly fejlesztésekbe kezdett az Internet Explorer 7-es változatával, melynek RC1-es változata múlt héten jelent meg. A Firefox világszerte 10 százalékot meghaladó táborral rendelkezik, a HWSW olvasóinak pedig közel 40 százaléka használja a böngszőt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.