Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

IP-tévé: azt nézel amit akarsz!

Bodnár Ádám, 2006. szeptember 01. 10:10
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A különféle felmérések szerint az emberek arra vágynak, hogy ők dönthessék el mikor és milyen tévéműsort néznek, éppen ezért is lesznek szimpatikus számukra a hazánkban is lassan elinduló IP-tévés szolgáltatások. Megnéztük a T-Online és a TVnet IP-tévé megoldását.

Az internetes televíziózás az idei hannoveri CeBIT kiállítás egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó témája volt. Bár az IPTV mint fogalom ismert és népszerű az emberek körében, a felhasználók jelentős része mégsem tudja, hogy pontosan mit is jelent. A felmérések szerint az emberek arra vágynak, hogy ők dönthessék el mit, és mikor néznek -- éppen ezért lesz szimpatikus számukra ez az újszerű, hazánkban is lassan elinduló tévészolgáltatás.

Elsők között

A lemaradásunk IP-televíziózás terén mondhatni bolhányi: bár Nyugat-Európában Franciaország nagy előnyre tett szert, és várhatóan 2006 végére a mintegy 3,5 millió nyugat-európai internettévé-előfizető közel fele francia lesz, más országokban még éppen csak az ügyféltoborzásnál tartanak. A francia modell sikerét elsősorban annak tulajdonítják, hogy az agresszív verseny miatt nagyon alacsonyak az árak, és a felhasználók jelentős része egyetlen csomagként jut az úgynevezett TriplePlay -- internet, tévé, telefon -- szolgáltatáshoz.

De mi is az az IP-tévé? Ahogyan a műholdas televíziót a műholdak miatt, a kábeltévét pedig a lakásba behúzott kábel miatt hívjuk ezen a néven, az IP-televízió az IP-alapú, internetes továbbító közeg miatt kapta ezt a nevet. A digitális tévéadások átviteli közege ez esetben a szélessávú csatlakozás, nagy sebességű letöltést lehetővé tévő ADSL, mely a telefonos rézdróton keresztül érkezik otthonunkba. Így egyetlen digitális csatlakozáson keresztül internetezhetünk és tévézhetünk, illetve természetesen telefonálhatunk is.

Az IP-televíziózás teljesen átformálja a tévézésről eddig alkotott képet. Egy sor, eddig csak kiegészítő berendezésekkel -- vagy azzal sem -- elérhető újszerű szolgáltatás mellett azonnali, kényelmes videotéka, internetes rádiók, automatikusan frissülő, rendkívül "okos" műsorfüzet is elérhető lehet. A tévé fölé helyezett set-top-box akár időgéppé is válhat: arra is lehetőségünk nyílhat, hogy több órával visszalépjünk egy adott csatorna műsorában, és megnézzük a tegnap este elszalasztott sorozatot. Ez nem álom, ez ma már valóság.

Nem mindenhol lesz elérhető

A jelenleg széleskörűen tesztelt, hamarosan bevezetendő két szolgáltatást, a T-Online még névtelen gyermekét, illetve a TVNet TVtévé névre keresztelt szolgáltatását alkalmunk nyílt rövid tesztnek alávetni, így rögtön össze is vethettük az eltérő megoldásokból adódó különbségeket. Némi különbség rögtön az elérhetőségben is jelentkezik: míg a T-Online rendszeréhez elméletileg bármelyik T-Online előfizető csatlakozhat majd -- ez valóban csak elmélet, a szolgáltatónak ugyanis kiegészítő berendezéseket is kell telepítenie egyes telefonközpontokba --, a TVNet TVtévéjét csak azok vehetik majd igénybe, akik a szolgáltató saját gerinchálózatát, az ADSL3G szolgáltatását használják.

Az ok igen prózai: az ADSL-t fizikailag szolgáltató T-Com az internetszolgáltatók felé nem képes olyan kapacitást garantálni, mellyel a szolgáltatás kellő rendelkezésre állással biztosítható lenne. Az IP-televízió ugyanis igen sávszélességigényes szolgáltatás, nem csak egyes előfizetők, hanem a szolgáltató szempontjából is.

IP-alapú tévéadás IP-alapú tévéadás IP-alapú tévéadás IP-alapú tévéadás
TVNet TVtévé

Több tévé, több set-top-box

A sávszélesség nem áll sajnos ADSL esetén sem korlátlanul rendelkezésre. Az internetezők jelentős részénél sajnos még a legfejlettebb tömörítési technológia használata mellett sem lesz beállítható az kevés többlet, melyre a televízióadások átviteléhez szükség van -- arról pedig ne is beszéljünk, hogy ma már természetes az igény több televízióadás párhuzamos vételére, hiszen egy lakásban ma már akár több televízió is megtalálható. A sávszélességigény a televíziók számával sokszorozódik.

A T-Online és a TVNet MPEG4 tömörítés alkalmazásával próbál spórolni a sávszélességen, előbbi esetében körülbelül 2,5 megabit/s, utóbbinál várhatóan ~1,6 megabit/s többlet sávszélességet kell majd elbírnia az internetező ADSL-kapcsolatának. Ez azt jelenti, hogy ha már rendelkezünk egy 2 megabites kapcsolattal, akkor a T-Online Microsoft rendszerre épülő IP-televíziójához legalább 4,5 megabit/s-ot bírnia kell a vonalunknak. Ez általában a telefonközponthoz közelebb lakó, jó minőségű vonallal rendelkező ügyfelek esetében biztosítható.

Amint azt a tesztelés során megtudtuk, a TVNet szolgáltatása hibrid rendszerű lesz. Az osztrák Ociliontól licencelt technológia amennyiben lehetséges, elkerüli a műholdról eleve tömörítetten kapott csatornák újratömörítéséből adódó minőségvesztést, így amennyiben erre lehetőség van -- nagyobb sávszélesség is elérhető a vonalon --, a szolgáltató a műholdas MPEG-2 adást továbbítja változtatás nélkül az előfizető set-top-boxjához. Az MPEG-2 tévéadás átvitele körülbelül 4 megabit/s-os többlet sávszélességet igényel az internet sávszélessége felett és minőségben teljesen megegyezik a műholdas vétellel.

IP-alapú tévéadás IP-alapú tévéadás IP-alapú tévéadás
TVNet TVtévé

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!