:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 14. 14:58

Az IBM után a Sun is bemutatta eszközszintű titkosítást kínáló szalagos meghajtóját

A Sun által tegnap bejelentett StorageTek T10000 szalagos meghajtó az eszköz szintjén kínál AES-256 titkosítást, függetlenül a mentett adatok típusától, az operációs rendszertől vagy az alkalmazástól. A vállalat közleménye szerint a titkosítás nem befolyásolja az adatmentés vagy visszatöltés sebességét, vagyis továbbra is elérhető a másodpercenként 120 megabájtos írási sebesség. A T10000 kazettánként 500 gigabájtos képes tárolni.

[HWSW] A Sun által tegnap bejelentett StorageTek T10000 szalagos meghajtó az eszköz szintjén kínál AES-256 titkosítást, függetlenül a mentett adatok típusától, az operációs rendszertől vagy az alkalmazástól. A vállalat közleménye szerint a titkosítás nem befolyásolja az adatmentés vagy visszatöltés sebességét, vagyis továbbra is elérhető a másodpercenként 120 megabájtos írási sebesség. A T10000 kazettánként 500 gigabájtos képes tárolni. Szintén bitonsággal kapcsolatos tegnapi bejelentés, hogy elérhetővé vált a Java System Identity Manager 7.0, amely a felhasználói jogosultságkezelő megoldások közül a vállalat szerint a világon elsőként egyesíti a felhasználói jogosultságkezelést, azaz a felhasználói hozzáférések több alkalmazásra és rendszerre kiterjedő létrehozásának, aktualizálásának és törlésének folyamatát az identitás-auditálással. Ez a funkció az alkalmazások és informatikai rendszerek folyamatos elemzését jelenti, keresve az előírások megszegését. Ha a program ilyet talál, értesíti az előírások betartásáért felelős személyt, továbbá képes a szabályok alóli kivételek kezelésére is.

A Sun Microsystems egyúttal azt is bejelentette, hogy a Solaris Trusted Extensions biztonsági csomaggal kiegészített Solaris 10-et aláveti a 3 Protection Profiles vizsgálatra is kiterjedő Common Criteria LSPP (Labeled Security Protection Profile) EAL 4+ (Evaluation Assurance Level) szintű minősítési vizsgálatnak. A novemberben megjelenő Solaris Trusted Extensions biztonsági csomagjának köszönhetően a Solaris 10-et használó, a törvényi és adatvédelmi előírások szigorú betartására kötelezett ügyfelek igénybe vehetik majd a korábban csak speciális operációs rendszerekben és alkalmazásokban elérhető címkézési szolgáltatásokat.

A Solaris 10 minősítése jelenleg folyik a Common Criteria LSPP EAL 4+ szintjén a CAPP (Controlled Access Protection Profile) vizsgálaton, illetve EAL 4+ szinten az RBACPP (Role-Based Access Control Protection Profile) vizsgálaton. Folyamatban van továbbá a Solaris Trusted Extensions biztonsági csomaggal kiegészített Solaris 10 novemberben megjelenő verziójának LSPP-vizsgálata. Ezt minden olyan pénzügyi, egészségügyi és kormányzati ügyfél elvárja, akinek megfelelő szintű védelmet kell biztosítania az egyazon rendszerben tárolt különböző minősítésű (szigorúan titkos, titkos, nyilvános) adataihoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.