Szerző: Ady Krisztián

2006. szeptember 6. 14:18

Itthon is bemutatkozott a Sony első tükörreflexes fényképezőgépe

[News.com] A Sony itthon is bemutatta újság- és szakíróknak első digitális tükörreflexes fényképezőgépét, melyet a nemrég felvásárolt Konica Minolta fotós részleg technológiái, valamint az azóta eltelt néhány hónap alatt fejlesztett ki. Az Alpha DSLR-A100 egyelőre még inkább egy Konica Minolta, mint Sony fényképezőgép -- egy új sorozat első darabja.

[News.com] A Sony itthon is bemutatta újság- és szakíróknak első digitális tükörreflexes fényképezőgépét, melyet a nemrég felvásárolt Konica Minolta fotós részleg technológiái, valamint az azóta eltelt néhány hónap alatt fejlesztett ki. Az Alpha DSLR-A100 egyelőre még inkább egy Konica Minolta, mint Sony fényképezőgép -- egy új sorozat első darabja.

Nem a vérprofiknak

A digitális tükörreflexes fényképezőgépeket elsősorban a professzionális felhasználók vásárolják, a Sony azonban -- szórakoztatóelektronikai gyártóként -- első ilyen készülékével inkább a lelkes amatőröket célozza. Ezek a készülékek jóval drágábbak, de lényegesen jobb képminőséget is biztosítanak, mint a kompakt modellek. A Sony a Canon mögött a világ második legnagyobb digitális kameragyártója, de eddig csak a kompakt modellek között találhattunk a cég nevével fémjelzett fényképezőgépeket.

Az Alpha DSLR-A100 tehát elsősorban azoknak az amatőröknek, illetve félprofi felhasználóknak készült, akik a kompakt, vagy átmeneti, úgynevezett bridge gépüket már nem találják megfelelőnek kompozícióik megvalósításához, de profi felszerelésre sincs még szükségük. Amint a Sonytól megtudhattuk, az új készülékkel elsősorban a jelenlegi, egy szinttel feljebb lépni szándékozó Sony és Konica Minolta digitális fényképezőgépek tulajdonosait célozták meg. A korábbi hírek szerint a japán vállalat ugyanakkor grandiózus terveket szövöget: legalább 10 százalékos piaci részesedést kíván elérni a 2007 márciusában záródó üzleti év végére.

Sony DSLR

Szuper képességek, aranyáron

A 10 megapixeles érzékelővel szerelt fényképezőgép váza itthon körülbelül 250 ezer forintba kerül, az alapobjektív(ek)et is tartalmazó kitekért ennél többet kell fizetni. Ezért a pénzért ugyanakkor számos olyan apróságot és komoly funkciót kapunk, mely más, hasonló árfekvésű kamerában korlátozottan, vagy egyáltalán nincs meg. Ilyen például az az érzékelő, mely aktiválja az autofókuszt, ha szemünkhöz emeljük a kamerát, rövidebbé téve ezzel a kép elkészítéséhez szükséges időt, vagy a készülékkel együtt forgó menü, mely a függőlegesen tartott készüléken is balról-jobbra olvashatóvá teszi az adatokat.

A Bionz képfeldolgozó áramkör a Super SteadyShot (korábban, a Minoltánál Anti-Shake) kézremegéskompenzáló technológiával együtt együtt képes arra, hogy részben, vagy teljesen megszüntesse azt a hibát, mely egy amatőr képeit elronthatja: a bemozdulást. A képstabilizátor a vázban található, nem az objektívben, így minden objektívvel rendelkezésre áll.

A készülék kezelését két funkcióválasztó tárcsa teszi egyszerűvé, a második tárcsán található gomb mindig az adott funkció -- például ISO-érték, autofókusz-beállítás, vagy fehéregyensúly -- lehetséges beállításait varázsolja rögtön a 2,5 hüvelykes, nagyfelbontású képernyőre. Ez nagyban megkönnyíti a készülék kezelését, minden fontos beállítás rögtön elérhető. Ez talán az első Sony digitális fényképezőgép, mely nem Memory Stick memóriakártyára rögzít, bár a készülékhez rögtön mellékelnek egy CompactFlash-Memory Stick adaptert is.

Sony DSLR Sony DSLR

Jobb, mint a PhotoShop

A Bionz képfeldolgozó áramkör teszi lehetővé azt is, hogy ellenfényben is kitűnő fotókat hozzunk létre, ugyanis kétféle hardveres dinamikakompenzációs eljárást (Dynamic Range Optimization, DRO) is beépítettek a Sony hardverfejlesztői. A gyorsabb megoldás tulajdonképpen egyszerű gamma-kompenzálást végez a képen, hogy a világos háttér előtt álló gyerek, vagy feleség ne legyen túl sötét, ez a megoldás azonban a háttér beégését, túlzott kivilágosodását is okozhatja.

A lassabb, körülbelül képenként fél másodpercbe kerülő DRO+ módszer már elemzi a kép egyes területeit, így a dinamika módosítását csak ott végzi el, ahol valóban szükséges. Így az előtérben álló személy arca is tökéletesen látható, miközben a háttérben lévő ég kékje, vagy az épület részletei is megmaradnak.

A Konica Minolta örökségnek köszönhetően a Sony első tükörreflexes digitális fényképezőgépéhez számtalan objektív csatlakoztatható már most is, de a vállalat természetesen saját márkás objektíveket is piacra dob az ősz folyamán. A készülékhez kiegészítők komplett tárháza lesz elérhető a következő időszakban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról