Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 11. 10:59

Megérkezett a Red Hat Enterprise Linux 5 első bétaváltozata

A Red Hat kiadta következő vállalati Linux-disztribúciójának, a Red Hat Enterprise Linux 5-nek az első bétaváltozatát, amely ingyen letölthető a cég honlapjáról. Az RHEL5 Beta 1-et az eredeti ütemterv szerint már júliusban ki kellett volna adnia a cégnek, hogy aztán szeptemberben érkezhessen a Beta 2. A Red Hathez közeli források szerint az első béta megjelenését a memóriakezeléssel kapcsolatos hibák miatt kellett késleltetni. A csúszás ellenére a vállalat biztos benne, a végleges verzió még az idén megérkezik.

[HWSW] A Red Hat kiadta következő vállalati Linux-disztribúciójának, a Red Hat Enterprise Linux 5-nek az első bétaváltozatát, amely ingyen letölthető a cég honlapjáról. Az RHEL5 Beta 1-et az eredeti ütemterv szerint már júliusban ki kellett volna adnia a cégnek, hogy aztán szeptemberben érkezhessen a Beta 2. A Red Hathez közeli források szerint az első béta megjelenését a memóriakezeléssel kapcsolatos hibák miatt kellett késleltetni. A csúszás ellenére a vállalat biztos benne, a végleges verzió még az idén megérkezik.

A 2.6.18-as kernelre épülő Red Hat Enterprise Linux 5 mát tartalmazni fogja a Xen virtualizációs hypervisort, ami némileg meglepő annak fényében, hogy a pár hete Alex Pinchev, a Red Hat alelnöke úgy nyilatkozott, a Xen egyelőre nem elég stabil ahhoz, hogy nagyvállalati környezetben is bevethető legyen. A Red Hat többször is támadta a rivális Novellt, amiért a SUSE Linux Enterprise 10-be beépítette a Xent. Hargitai Zsolt, a Novell magyar leányvállalatának rendszermérnöke erre úgy reagált, "úgy látszik, a SUSE fejlődési üteme gyorsabb mint a versenytársaké".

Az RHEL5 első bétaváltozata két kiadásban érhető el, szerverek és kliensek számára. Előbbi verzió tartalmazza többek között a fürtözött rendszerek építéséhez szükséges komponenseket, utóbbi pedig az asztali alkalmazásokat (pl. OpenOffice, Evolution), illetve szoftverfejlesztői eszközöket. A kliensek számára készített változatból csak 32 és 64 bites x86 processzorokon futó kiadás érhető el, a szerverekre tervezett verzió azonban fut Itanium, IBM Power és IBM zSeries mainframe gépeken is.

Az RHEL5 bétáját a Red Hat Enterprise Linux előfizetéssel rendelkező felhasználók tölthetik le. Aki nem rendelkezik ilyennel, mégis szeretné kipróbálni a Red Hat Enterprise Linux 5-öt, igényelhet egy 30 napos próbaváltozatot a Red Hat Enterprise Linux 4-ből, amely mellett az RHEL 5 Beta 1 is elérhetővé válik. A bétaváltozatokat azonban nem lehet majd a végleges verzióra frissíteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról