:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 20. 09:50

Megjelent az UHU-Linux 2.0

Megjelent a magyar fejlesztésű UHU-Linux legújabb, 2.0 verziószámú kiadása, a jeles eseményről a fejlesztők tegnap adtak hírt az UHU weboldalán. A disztribúciót elsősorban otthoni, irodai felhasználásra ajánlják a készítők. Az UHU-Linux 2.0-s verziója az Igen kódnevet kapta.

[HWSW] Megjelent a magyar fejlesztésű UHU-Linux legújabb, 2.0 verziószámú kiadása, a jeles eseményről a fejlesztők tegnap adtak hírt az UHU weboldalán. A disztribúciót elsősorban otthoni, irodai felhasználásra ajánlják a készítők. Az UHU-Linux 2.0-s verziója az "Igen" kódnevet kapta.

Több nyelven beszél

Az új verzió legfontosabb újdonsága, hogy Unicode-alapú UTF-8 karakterkészletet használ. A korábbi UHU-Linux kiadások a legtöbb helyen az ISO-8859-2 karakterkészletet használták, ugyanakkor tartalmaztak olyan alkalmazásokat, amelyek már UTF-8 kódolást használták, ami több esetben okozott problémákat, például az egyik szoftver által létrehozott fájlok neveit más szoftverek rosszul jelenítették meg. Az Unicode-alapú UTF-8 bevezetésének köszönhetően megszűntek a korábbi problémák az ékezetes betűkkel, ráadásul mostantól nem csak a közép-európai nyelvek ékezetes betűit lehet használni.

Az UHU-Linux korábbi kiadásai nagy hangsúlyt fektettek a magyar nyelv támogatására, sajnos ezt sok helyen az egyéb nyelvek rovására valósult meg. Az UHU-Linux 2.0 a magyar mellett már több nyelvet is támogat, a szoftverek futási időben választják ki a rendszer beállításainak megfelelő nyelvet. A készítők szerint az UHU minden nyelvet "egyformán" támogat, azaz például angol nyelv választása esetén már nem talákozni magyar szöveggel. Továbbfejlesztették és gyorsították a különféle billentyűzetkiosztások közötti váltást is.

Mostantól DVD-n

Az új UHU-Linux természetesen rengeteg szoftverfrissítést tartalmaz. A fejlesztők szerint a legfontosabb ezek közül között az OpenOffice.org irodai programcsomag 2-es változata OpenDocument formátumok támogatásával, 1.5-ös Firefox böngésző és Thunderbird levelezőkliens. Az UHU-Linux 2.0 alapértelmezett grafikus környezete a Gnome 2.14, de alternatívaként a KDE 3.5 is megtalálható a DVD-n. A grafikus környezet alapjait az X.Org 7.1-es verziója nyújtja.

Az UHU alapértelmezett hordozója mostantól a DVD, amelyen megtalálható csaknem az összes csomag, valamint a lefordításhoz használt szabályok és patchek gyűjteménye, vagyis mindaz, ami a korábbi 2 CD-n együttvéve helyet foglalt, illetve amelyik csomagok helyhiány miatt lemaradtak a CD-kről. Alapértelmezésben a DVD-ről is csak a CD-n szereplő rendszer települ, de természetesen választható teljes telepítés, vagy egyéni csomagválogatás is. A DVD-vel nem rendelkező felhasználók számára készül 1 CD-s kiadás is, ez is tartalmaz a szokásos általános otthoni és irodai feladatokra egy-egy alkalmazást, de nem nyújt alternatívákat, és nem tartalmazza a speciálisabb igényeket kielégítő programokat.

Az UHU-Linux 2.0 a jövő héttől lesz letölthető a www.uhulinux.hu weboldalról, illetve CD-n vagy DVD-n meg lehet rendelni az UHU boltban. A korábbi változatok (1.0, 1.1, 1.2) felhasználói frissíthetik rendszerüket az új verzióra, de csak DVD-ről vagy CD-ről, online frissítés "technikai okok miatt" nem lehetséges.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.