Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 7. 15:19

Szoftver segít elítélni a bűnözőket Kínában

[Peoples Daily Online/AFP] A világ legnépesebb országában, Kínában szokatlan módon igyekeznek következetessé tenni az igazságszolgáltatást. Zibo városának egyik kerületében olyan szoftvert üzemeltek be, amely javaslatot tesz a bíró számára, a törvények alapján pontosan milyen ítélet lenne megfelelő adott büntetőjogi ügyben.

[People's Daily Online/AFP] A világ legnépesebb országában, Kínában szokatlan módon igyekeznek következetessé tenni az igazságszolgáltatást. Zibo városának egyik kerületében olyan szoftvert üzemeltek be, amely javaslatot tesz a bíró számára, a törvények alapján pontosan milyen ítélet lenne megfelelő adott büntetőjogi ügyben.

A releváns adatok megadását követően, mint például a bűncselekmény típusa, az enyhítő vagy súlyosbító körülmények, a szoftver megmutatja, hogy a törvény betűje szerint pontosan milyen büntetéssel kellene sújtani az illetőt. Természetesen a bírónak nem kötelessége az elektronikus rendszer "ítéletét" követnie, azt nyugodtan felülbírálhatja, hiszen minden szempontot nem képes a szükségszerűen merev rendszer lekezelni.

Kína jogi professzorai országszerte azonban kifejezetten dicsérték a számítógépes segítség alkalmazását, mivel az reményeik szerint következetesebbé fogja tenni a kontinensnyi nemzet igazságszolgáltatását, közelíteni fogja egymáshoz az egyes, hasonló ügyekben született ítéletet. "A rendszer elkerüli, hogy ugyanazért a bűncselekményért különböző büntetések járjanak. Használata segíteni fogja a bűnügyi tárgyalások hatékonyságának fokozását" -- írják a kínai egyetemek és bíróságok jogi szakemberei egy közös nyilatkozatban.

A China Daily leír egy esetet, példázva a rendszer működését. Egy férfi szándékosan bántalmazott egy másikat, késsel vágva meg annak arcát és kezét. Az áldozat könnyebben sérült, majd az esetet követően a támadó feladta magát, és mintegy félmillió forintnyi kártérítést fizetett, ami a vidéki Kínában igen jelentős pénznek számít.

A szoftver a testi sértést féléves börtönbüntetéssel sújtotta. A sérülések mértékének betáplálását követően további három hónap elzárást javasolt, azaz 9 havi letöltendő börtönt. Ezt követően az enyhítő körülmények hatására ezt csökkentette, így pontosan 5,4 hónap börtön jött ki. A bíró ezt követően féléves szabadságvesztést rendelt el, mivel súlyosbító körülménynek találta a kés használatát.

A rendszert hároméves tesztelést követően állították éles üzembe. A pártolók mellett természetesen mások a szoftver korlátaira is felhívták a figyelmet, hiszen az nem képes figyelembe venni minden releváns körülményt, így fenntartással kell kezelni. "Minden egyes esetnek különböző tényezői vannak" -- mondta Li Yan, a Sanghaj Egyetem jogtudományi professzora. A rendszer ugyanakkor segíthet javítani az emberek morálját, és a jogrendszerbe vetett bizalmukat. Fuseng Wang, a zidói kerületi bíróság elnöke szerint "a helyiek kétkednének a törvények igazságosságában, ha a büntetések [azonos ügyekben] különböznének".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról